Sanatorium Bajka Horyniec Zdrój zdecydowanie nie polecam

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Bella62
Na forum od: 18 lip 2024 10:29

Sanatorium Bajka Horyniec Zdrój zdecydowanie nie polecam

Post autor: Bella62 »

W momencie otrzymania skierowania z NFZ do tego sanatorium "odpaliłam" komputer i zaczęłam przyglądać się zdjęciom ( zachwycające) i opiniom, również na tym portalu. Cieszyłam się, ze trafię do takiego sanatorium. Wykonałam również trzy telefony do obiektu żeby dopytać o kilka istotnych dla mnie kwestii wynikających z mojego stanu zdrowia. Na wszystkie moje pytania otrzymałam odpowiedzi typu " ależ oczywiście, nie ma problemu, jak najbardziej". I tu koniec pięknej bajki. Zdjęcia z folderów mocno podrasowane nie mające wiele wspólnego z rzeczywistością. Obiekt piękny , zabytkowy (pałac Ponińskich) ale tak zaniedbany że serce pęka jak się na to patrzyło. Park to obraz nędzy i rozpaczy, a klomby z różami które mogłyby być zjawiskowa ozdobą wołają o pomstę do nieba. Tak na moje oko ze dwadzieścia lat nic nie było robione dla obiektu, jego charakteru czy wyglądu. Szanowna Pani właścicielko jeżeli zdecydowała się pani na posiadanie na terenie obiektu kotów to należy o nie dbać. Koty zaniedbane i wygłodzone ! i nie są to koty z sąsiedztwa jak Pani utrzymuje w jednej z odpowiedzi na opinie Gogle. Kuracjusze z NFZ traktowani są w letnim sezonie jak goście drugiej kategorii, a to przecież oni przynoszą dochód przez cały rok ! O pokojach z łazienkami mogą zapomnieć, bo są przewidziane dla gości komercyjnych. W trakcie rozmowy telefonicznej przeprowadzonej z obsługa obiektu poinformowano mnie ,że jeżeli będę przed otwarciem obiektu ( godz 6.00) będę miała szanse na pokój z łazienką. Przyjechałam zatem dzień wcześniej opłacając z własnych pieniędzy dodatkowy nocleg podeszłam pod obiekt kilka minut przed 6tą rano a tam kuracjusze koczujący już od godziny piątej. Gdybym nie widziała tego na własne oczy w życiu bym nie uwierzyła. Najsmutniejsze z tego było to ,że pokoju z łazienką nie doświadczyłam :( Pokoje dla kuracjuszy dramat, stare wysłużone meble. Tapczany brudne, obicia prane może kilka lat temu. Ręczniki wymienione w środku turnusu natomiast o wymianie pościeli nie mam mowy. Gorące lato, temperatura około 30 stopni a w jednym pokoju 3 osoby śpią w tej samej pościeli przez trzy tygodnie. Ciekawe czy dyrekcja obiektu w domu też sobie zmienia pościel co trzy tygodnie ?! Meble które są w miejscach ogólnodostępnych są zbieraniną zewsząd przytłaczają. Co innego pokoje dla gości komercyjnych. Meble najtańsze z możliwych ale chociaż nowe. Dwudziesty pierwszy wiek, a na pytanie o dostęp do internetu usłyszałam, że nie ma dla kuracjuszy bo nie ma takiej potrzeby ! Poważnie ? Hitem z obiektu jest hasło ZAKAZ. Można je znaleźć prawie wszędzie. To nie ta epoka Pani właścicielko !!! Pierwszy raz spotkałam się z czymś takim. Szczytem niechlujstwa jest " numeracja" pięter w windzie. Naklejony kawałek plastra opatrunkowego, brudny , wyświechtany, a wystarczy za kilka złoty kupić naklejki z cyferkami. No i można obok przykleić kartkę z napisem ZAKAZ odklejania.
Kuchnia na średnim poziomie, kiepsko zbilansowana a na temat diety lekkostrawnej dietetyk układający menu ma niewielką wiedzę.
Jedynym i niekłamanym atutem jest baza zabiegowa a właściwie jej kadra. Mili, rzeczowi i kompetentni ludzie, zawsze pomocni i "elastyczni" w działaniach. Szkoda bo miejsce urokliwe, cisza i spokój, ale podejście do tematu właścicielki obiektu jest wyjątkowo konsumpcyjne. Za moment może zabraknąć gości komercyjnych, bo za taką cenę tuż za rokiem są dużo lepsze obiekty. I co wtedy ? Smutny ten mój wpis ale prawdziwy. Byłam, widziałam i bez skrupułów pokazano mi gdzie moje miejsc jako kuracjusza z NFZ. Odsyłam do mojej opinii wystawionej na Gogle gdzie dostępne są zrobione przeze mnie zdjęcia potwierdzające opisany stan rzeczy.
[link]
Ostatnio zmieniony 12 sty 2025 22:24 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Re: Sanatorium Bajka Horyniec Zdrój zdecydowanie nie polecam

Post autor: Bibi2 »

Hmm, czyżby Bajka była kolejnym bardzo kontrowersyjnym w opinie ośrodkiem?
Nie byłam , zdania nie mam , mimo wszystko dziękuję za opis :)
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Dziękuję za opinię :)
Dajesz link do google , wiec poczytałam ... tam oprócz Twojej , jest tylko jedna podobna do Twojej opinia ..... pozostałe są przychylne Bajce . :?
anezobk
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 sie 2010 20:48
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: anezobk »

Bella62 ma rację w 2006 roku już było licho z wyposażeniem. Ogród był już zaniedbany ale jedzenie i zabiegi były super. To nie ,,Bajka,, :cry:
Gość

Post autor: Gość »

Tyle tylko że porównywanie sytuacji z 2006 roku z tą z 2024 jest nieco karkołomne. Przez tyle lat wszystko się mogło zmienić, zarówno na dobre jak i wręcz przeciwnie...
Taka luźna uwaga.
A moja ocena po pobycie jesienią 2022r nie była aż tak druzgocąca.
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 156 razy

Post autor: Genever »

Ja dzisiaj w podróży kolejami zatem poczytałam opinie ( dziękuję za nią), informacje na google i to co mi się rzuciło w oczy to ozdoby ze sztucznych kompozycji, których nie lubię ale nie wpływają na moją ocenę, biedny i zaniedbany kot, ( nieważne czyj, przykro patrzeć) , ale też na zdjęcia robactwa na pościeli i pogryzionej kuracjuszki oraz odpowiedzi właścicielki....a na koniec wróciłam do opinii Kasia i ta mi w głowie została, mogę takie opinie czytać bez końca.
Co do miejsca...to co dla mnie dyskwalifikuje ośrodek ( i co nie powinno mieć miejsca obecnie ale ok mówimy o zabytkowym obiekcie) to umywalka i wspólne łazienki na kilka pokoi. 🥺🫣 Pozatym okolice wydają się zachęcające do pieszych wędrówek i wycieczek.
Pozdrawiam.
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 101 razy
Podziękowano: 54 razy

Post autor: Arker »

Juz widze jak Pani zmienia posciel co 3 tygodnie ,i moze jeszcze krochmali prasuje :lol:,Zawiozlem tam lata temu rodzicow byli zadwoleni no ale to stare dziadki ;)
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 156 razy

Post autor: Genever »

Tak szczerze to jak nie ma awarii to pościel zmieniam w domu raz na trzy tygodnie, latem co dwa. I miała być opinia Kazia a mi tu Kaśka wyszła. 😳napisana z typowym dla niego literackim polotem. A opinie jak i ludzie różne. Ważne że są!
A kto wie może i mnie w loterii ten ośrodek przypadnie? Horyńca nie znam... jeszcze.
kruszynka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 482 razy
Podziękowano: 119 razy

Post autor: kruszynka »

Opinie na stronie GOOGLE co najmniej zadziwiające .
Jeśli ktoś ocenia sanatorium super bo ,,,jedzenie było dobre a
zabiegi ekstra i tylko tyle w opisie iluś postów są tylko te dwa
zdania to rzeczywiście był zadowolony?
Zadowolony kuracjusz pisze dużo więcej.
Mąż z córką był w 2023 i całe szczęście że tylko tam
dochodzili na zabiegi .
Resztę pozostawię w milczeniu (obiekt i stan ) .
Post autorki tego tematu zapewne jest rzeczywistym stanem.
Zresztą cała gama opisów oscyluje wokół ,jedzenia ,zabiegów i personelu.
Nie dziwne ? no nie .Prawdziwe ??? :lol: Nie przeczę .
[link]
[obrazek]
Nie jest moim zadaniem dyskredytować ośrodki ale to zdjęcie jest ze strony obiektu.
A co w takich starociach mebli, podłóg, kap , krzesła z obiciem rodu z GS może być miłego w zapachu etc?
A co to za obrona typu ...a co pani spodziewa się warunków jak w hotelu ? To proszę sobie tam kupić nocleg :lol: :lol: :shock:No mąż i córka mieszkali akurat w hotelu obok :ugeek:Woleliśmy nie ryzykować .
Choć hotel taki sobie ,bo tam w tej miejscowości nie ma wyboru.
Jeśli ktoś łożył składki całe życie na NFZ ,twór jakiś wątpliwy w powołaniu
do życia
po co on ci? i żyje w XXI w ma prawo oczekiwać warunków hotelowych.Tak przynajmniej tego z 3 gwiazdkami ,
albo przynajmniej przyzwoitych łóżek nowej podłogi i innego
podstawowego wyposażenia ,nowego.
Taki standard to plucie w twarz ludziom ,których
okradano z pieniędzy dziesiątki lat ,
na zasadzie bierz co dają albo wykrzaniaj prywanie .
No nie .
Ps a kwiatki ? a kwiatki przed obiektem i świeże powietrze to nie wszystko .
Dlatego po otrzymaniu kiedyś tego bądz co bądz Horyńca z piękną
przyrodą odmówiłam wyjazdu .
I dostałam inny .
Bo dla przyrody ,to ja mogę pojechać. z mojego wolnego wyboru ,nie z przydziału
:D NFZ :D
Ostatnio zmieniony 16 sty 2025 20:14 przez moderator, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: usunięto link; usunięto obrazek
kruszynka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 482 razy
Podziękowano: 119 razy

Post autor: kruszynka »

Nie mogłam się oprzeć wybaczcie ;
Sanatorium jest organizatorem 14-dniowych turnusów rehabilitacyjnych z dofinansowaniem z PFRON.
"Cena w zależności od pokoju:
2996,00-3486,00 zł – dla osoby niepełnosprawnej
2310,00-2506,00 zł – dla opiekuna /bez zabiegów/
:lol:
W tym standarcie ? :o :o
Kto z kogo robi wariata?
[link]
[obrazek]
Ostatnio zmieniony 16 sty 2025 20:15 przez moderator, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: usunięto link; usunięto obrazek
ODPOWIEDZ