Wymagania NFZ dot. pokojów dla kuracjuszy

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Dusia
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 wrz 2013 15:46
Staż sanatoryjny: 8

Wymagania NFZ dot. pokojów dla kuracjuszy

Post autor: Dusia »

Czy ktoś z Was trafił na zarządzenie dotyczące wielkości pokojów, ich wyposażenia, struktury pokojów na turnusie sanatoryjnym z NFZ. Ja kiedyś trafiłam na takie warunki na turnusach rehabilitacyjnych z ZUS . Ustalone w nich było: ilość pokoi jedno i dwuosobowych w zależności od liczebności turnusu, powierzchnia tych pokoi, ile lóżek szafek nocnych, szaf, szklanek itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 106 razy

Re: Wymagania NFZ dot. pokojów dla kuracjuszy

Post autor: Felice »

NFZ nie ma takich zapisów w umowie. Kiedyś również dociekałam tego i uświadomiono mi, że jedyny zapis dotyczy tego, by do każdego łóżka był swobodny dostęp. Kontrakowane są miejsca, a nie pokoje.
Dusia
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Ja trafiłam zarządzenie z 2022 w którym było napisane, że każdy kuracjusz powinien mieć krzesełko, szafkę przy łóżku, w pokoju ma być stół. W tym zarządzeniu była wymieniona struktura pokoi ale był tam jakiś błąd bo powtarzało się 80% .Więc zamieszczane zdjęcia pokoi czteroosobowych w Arce Mega już tych warunków nie spełniają.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 106 razy

Post autor: Felice »

Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 53 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Znalazłem stary przepis odnośnie wielkości pokoi:

powierzchnia pokoi łóżkowych powinna wynosić:
a) pokoju 1-łóżkowego – co najmniej 12 m2,
b) pokoju 2-łóżkowego – co najmniej 14 m2,
c) pokoju 3–5-łóżkowego – co najmniej 6,0 m2 na 1 łóżko,
do powierzchni pokoju łóżkowego wlicza się powierzchnię przedpokoju i pomieszczenia higieniczno-sanitarnego;
janek_
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 cze 2016 18:52
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: janek_ »

To stary przepis, który wprowadził prof. Religa, jak był ministrem zdrowia. Zdaje się, że pózniej pani Kopacz to wyrzuciła z rozporządzenia. Tam był zapis, że odległość między łóżkami ma być 70 cm. Kiedyś też było tak, że zarzadzenia Prezesa NFZ dotyczace podpisywania umów w sprawie leczenia sanatoryjnego mówiły o tym, że w sanatoriach mają być różne pokoje.Były to wskazania %, czyli tyle i tyle % jedynek, tyle dwójek, tyle wieloosobowych. Dziś zostało tylko tyle, że 2% pokoi ma być dostosowanych do osób niepełnosprawnych, w tym na wózkach.

Drodzy kuracjusze, my pacjenci możemy to zmienić. Można pisać petycje do ministerstwa, do NFZ, aby przywrócili te przepisy. Można też sie zgłaszać do swoich posłów, oni mogą pisać interpelacje, mogą wpływać na powstanie odpowiednich przepisów, które będą chronić pacjentów, a nie właścicieli podmiotów, którzy wstawiają dodatkowe łóżka do pokoi.
Dusia
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Dziękuję za zainteresowaniem tematem. W warunkach bhp dot. miejsc pracy jest zapisane jaka wolna powierzchnia podłogi ma przypadać na jednego pracownika tj.po odjęciu powierzchni biurek i szaf itp. Zgadzam się z tobą żeby monitować w sprawie zagęszczenia pokoi , bo robi się patologia z dokładaniem łóżek lub z wykorzystaniem pomieszczeń , które nie spełniają innych przepisów np. WT dot. pomieszczeń jeżeli chodzi o wysokość, szerokość ... Grupą będzie łatwiej.
Wisienka63
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 09 mar 2023 18:08
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Wisienka63 »

Witam ,Wszystkich serdecznie. dawno tutaj nie zaglądałam , ale ten temat to bardzo ważna rzecz, bo faktycznie zrobił się już standard , ze dokłada się łóżka do pokojów i sanatoria , a konkretnie ich włodarze uważają ,że nie ma problemu. Jedynki , a coraz częściej dwójki są nieosiągalne . Faktycznie trzeba się odzywać , zgłaszać nieprawidłowości do NFZ , bo wbrew powszechnym opiniom , że jedziemy prawie za darmo są bzdurą . Każdy z Nas płaci składki , najwyższy czas żeby osoby władne to zrozumiały. Matko , ale się rozpisałam . Mam nadzieję ,że Was nie zanudziłam. Pozdrawiam i coraz lepszych warunków Wam i sobie życzę.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 60 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: zbigniew165 »

Wisienka masz rację w sprawie dostępności jedynek i dwójek przerobionych na klitki.
Dlatego ja nigdy na pobyt prywatny nie wybieram obiektu sanatoryjnego tylko Ośrodki Sanatoryjno-Wczasowe, gdzie są normalne pokoje i jest baza zabiegowa, może mniej zabiegów, ale w normalnych warunkach się mieszka.
Nikomu też nie doradzę pobytu prywatnego w obiektach typowo sanatoryjnych, gdzie jest NFZ, bo tu się kombinuje z ilością łóżek w pokoju.
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: alka50+ »

Dobry temat....dotyczący naszego miejsca na leczeniu w sanatorium.
Niestety ..taka prawda ..jak w opisach
Brak dla nas jedynek...a jak są to bardzo obwarowane przepisem...a dwójki...bez takich zapisów...wiadome dla....i do tego to zwiększanie ilości miejsc w pokoju przez kwaterowanie ponad metraż .. naszym kosztem..
Jakie rozwiązania ??W jakim kierunku to zmierza???
Sama nie wiem...może wspólne działania pomogą.
Póki co też szukam pomysłu .

Natomiast..Zbyszku .co do pobytów pełnopłatnych to moim zdaniem...w sanatoriach..dla tej grupy...są inne pokoje...o innym metrażu i innym wyposażeniu... często w innym skrzydle budynku..itd
Przykład..,,Włókniarz,, Busko Zdrój....Dom Zdrojowy w Ciechocinku ...Połczyn Zdrój ,,Gryf,,....mieszkałam tam i na leczeniu i na pobytach płatnych itd.
Ja..osobiście będę nadal polecała dla pełnopłatnych takie miejsca j.w.
Każdy ma wybór ....opierając się na naszych opiniach...i dobrze ,że w tym mamy własne zdanie przez co więcej argumentów do decyzji.
Wiosennego czasu dla wszystkich w optymizmie i zdrowiu.
ODPOWIEDZ