Równica (Ustroń 8.05.2024)

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Dooo
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2024 18:35
Oddział NFZ: Mazowiecki

Re: Równica (Ustroń 8.05.2024)

Post autor: Dooo »

Hmm to mnie zaciekawiłeś :shock: Jaka to może być ta druga strona
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Na terenie Równicy -Jest oddział kardiologiczny zamiejscowy
Kardiologicznych tam wysyłają aby w "warunkach domowych" przebywali i aklimatyzowali sie po
Zabiegach czy przy testach medycznych

Dlatego nieraz zdarza mi się tam być zamiast leżakowac w klinice
Robert196705
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 20 sty 2025 09:35

Post autor: Robert196705 »

Witam czy ktos jedzie autem do Równicy 27 lub 28 Stycznia 2025..Jestem z Lodzi ..Robert
Awatar użytkownika
Pancernz
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2017 17:11
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Pancernz »

Pecha z remontami można mieć dosłownie w każdym sanatorium tu jest loteria ,ja Równicę wspominam bardzo dobrze na tyle ,że byłem prywatnie i choć prywatnie miałem słabe warunki gorsze niż na NFZ ale godziłem sie na to kosztem niskiej ceny co pozwoliło mi przedłużyć pobyt o kolejne kilka dni ,ze swojej strony bardzo polecam ten obiekt .Raz na kilka dni jechałem sobie do Czech na zakupy,wycieczki fajne ,pobyt udany.
Robert196705
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 20 sty 2025 09:35

Post autor: Robert196705 »

[
Drodzy Kuracjusze omijacie szerokim łukiem sanatorium Równica..byłem doświadczyłem osobiście...zaczne po kolei..Remont czwartego piętra wieczny lomot i wiercenia które okropnie są odczuwalne aż do od 3 do 1 piętra...chuk remontu niesie się po wszystkich ścianach od 3 do 1piętra....mając pecha zostaniecie zakwaterowani na 1 piętrze gdzie oddział jest łączony z oddziałem szpitalno rehabilitacyjnym ..a tam wieczny unoszący się specyficzny szpitalny odur ..czy to w pokojach czy na korytarzu..i hit !!!!wszystkie pokoje od 1 do 3 piętra ..wystroju Gierka wszysstko jak za komuny...a płacić trzeba taką samą cene jak za pokoje o wyższych piętrach już po ręmoncie o dobrym standardzie..czyli od 5 do 9 w góre...wielkie oszustwo Unikajcie 1 i 3 piętra to skansen Gierka...opłaty za telewizje bardzo wysokie 170 zł ..A jakoś odbioru fatalna czesto brak sygnału i zero oglądania .lecz pieniadze kazą płacic i to nie małe....Wifi okropne..zabiegi przydzielane na NFZ jak najtańsze ..mnóstwo gimnastyki rowerki materace i basen z zakłamanął temperaturą wody...Gdy poprosicie o zmiane zabieguw najczęstrza odpowiedz ..nie ma miejsc już na inne zabiegi lub. Te są płatne ..oczywiscię opIs dotyczy kuracjuszy z NFZ...Parking 350 zł za turnus 21 dni...lepiej dogadać się z księdzem kościół dysponuje pkacem na wprost sanatorium Rownica....Jedyny plus w całej Równicy obiady dobre.....Drodzy Kuracjusze Unikajcie Równicy z NFZ ..DAJMY ZARABIAĆ INNYM OBIEKTOM SANATORYJNYM KTÓRE NA TO ZASŁUG UJĄŁ...Oczywiście jeżeli wam nie przeszkadza przebywanie 21 dni na budowie w ciąglym chalasie wiertarek i mlotow lub lubicie wysrtój pokojów jak za KOMUNY..TO JUŻ WASZ ŚWIADOMY WYBÓR..Ja nie miałem takiej szansy by mnie ktoś ostrzegł o warunkach które tam zastałem...1 i 3 piętra z NFZ KOMUNA..WYŻSZE PIĘTRA SĄ BARDZO DOBREGO STANDARDU....Ale jak będzię pech z przydziałem traficie na 1 lub 3 piętro...i nie wiem do tej pory dlaczego przydzielają na ten śmierdzący odz..Szpitalno Rehabilitacyjny ..NAS ZE SKIEROWANIEM DO SANATORIUM...
[/quote]
Toszka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 lut 2023 11:41
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Toszka »

I ja pozwolę sobie dorzucić, co pisałam o Równicy w sierpniu 2023 prosto po pobycie :)
pewnie ceny od tamtego czasu uległy zmianie, wtedy był remont elewacji, teraz ponoć 4 piętra.

"Jestem świeżo po turnusie w Równicy i dorzucę dla zainteresowanych garść informacji.
Sanatorium wielkie, 10 pięter, 6 wind. Piętra od 5 w górę wyremontowane, pokoje superkomfortowe.Od 4 piętra w dół wystrój ponoć jak za Gierka, aczkolwiek bardzo czysto.
Ja dostałam jedynkę, wyposażenie nowe( łóżko, materac, pościel), łazienka z dużym prysznicem. W pokoju na wyposażeniu czajnik, talerzyk , szklanka, sztućce, ręczniki duży i mały.W szafie 4 wieszaki. Mała lodówka, nocna lampka. W połowie turnusu wymiana pościeli i ręczników. Co drugi dzień sprzątanie pokoju i łazienki.
Telewizor płatny 155 zł , parking 280 zł.
Wszędzie bardzo czysto, panie sprzątające widoczne non-stop.
Jadalnia na dole,stoliki 6 osobowe, jedzenie smaczne, urozmaicone, dostępne różne diety. Posiłki gorące, podawane na półmiskach, bardzo sprawnie. Codziennie po kolacji wywieszane menu na kolejny dzień.
Cała obsługa bardzo miła i uczynna.
Każdego wieczoru między 21 a 22 obchód pielęgniarski po pokojach.
W holu na parterze skrzynka pocztowa i stanowisko z ofertą różnych dodatkowych wycieczek, automat z napojami i kawą.
Na poziomie -1 , którym oszklonymi przełączkami jest dojście do Instytutu z zabiegami, różne sklepiki . Spożywczo-owocowy, ciuchowy, pamiątkowy, cukierniczy, kosmetyczny, wszystkomający itp.
Zabiegi idą sprawnie, cały personel sympatyczny i ogarnięty.
W budynku na dole jest duży "Klub kuracjusza" - wejście obok jadalni lub z zewnątrz. Napoje, ciastka, lody, drinki, parkiet do tańca i granie do godz.22
Całe otoczenie Równicy zadbane, dużo ławek, klomby z kwiatami. Niedaleko pijalnia wody, mała tężnia, mnóstwo alejek do dreptania.
Do "miasta" zejście w dół , jakieś 10-15 minut, zależy od tempa spaceru. A tam karczmy, lodziarnie, cukiernie, zapiekanki, pizza, ciuchy, pamiątki , oscypki itp.
Jedynym mankamentem pobytu był remont elewacji i rusztowania, brak możliwości korzystania z balkonów.
Podsumowując - ja jestem bardzo zadowolona z pobytu i zabiegów, miałam przemiłe towarzystwo, czas zleciał błyskawicznie :) i wszystkim przyszłym kuracjuszom takich pobytów życzę :)
andrzejm1954
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 paź 2012 18:35
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 11
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: andrzejm1954 »

Toszka tylko dwa pytania - czy byłaś na turnusie prywatnie czy z NFZ?
Jeśli z NFZ to aby dostać pokój 1 osobowy (jaki miałaś) trzeba jakiś dodatkowych starań, opłat?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Toszka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 lut 2023 11:41
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Toszka »

Byłam na NFZ i ku mojemu zdziwieniu pani w recepcji sama zapytała, czy chcę jedynkę :)
To jest wielkie sanatorium, mają sporo jedynek :)
andrzejm1954
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 paź 2012 18:35
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 11
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: andrzejm1954 »

O!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :roll:
Dziękuję za szybką odpowiedź
Awatar użytkownika
kamel0906
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 gru 2021 10:41
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5

Re: Równica

Post autor: kamel0906 »

Dooo pisze: 07 mar 2024 06:23 Witam.Będę w Równicy od 08.05.2024.Tylko wyjazd z okolic Warszawy.Będzie to mój pierwszy raz 🙄
Oj szkoda 🫣 ja również z Warszawy ruszam tylko dopiero od 1.06.🫡
ODPOWIEDZ