Planowana podwyżka za sanatorium

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Planowana podwyżka za sanatorium

Post autor: GIENIA »

Jeśli chodzi o kwestię sklepików z pamiątkami , to raczej właśnie seniorzy robią najwięcej zakupów , jak sami mówili ... dla dzieci , dla wnusiów , prawnusiów , prawnusiów siostry czy brata czy wnusi sąsiadki ... bransoletki , kokardki , przytulanki i inne ozdóbki .... piszę to z własnych obserwacji , podczas 4-miesięcznego pobytu w DW dwa lata temu .Przy " moim " budynku były stoiska z pamiątkami . Młodych osób zatrzymywało sie niewiele , prawie wcale , noo chyba , że byli z dziećmi , natomiast seniorzy oblegali stoiska .
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

Dziadku :kwiat: dziękuję za miłe słowo. Zawsze cenię sobie Twoje precyzyjnie podane informacje i zdrowy rozsądek :kwiat:
Zbyszku dopiero teraz gdzieś doczytałam o Twoich "przebojach" że współspaczem. To loteria niestety. Latem mniejszy problem, zimą wiadomo. :roll:
Bibi, absolutnie nie o nasz komfort tutaj chodzi. Czasami się zastanawiam czy aby nikt nie ma w planach powolnego zniechęcania ludzi do wyjazdów aż do zaniku tej formy rehabilitacji.
Klrinehexe owszem są to tanie wczasy. Małżeństwa płacą ca 1000 złotych , kwoty podane dopłaca przecież NFZ. Prywatnie w maju dwie osoby to już osiem razy większa kwota. Są i majętne osoby o emerytach pozwalających na wiele ale myślę, że są w zdecydowanej mniejszości.
Gieniu faktycznie z tymi pamiątkami masz rację, nawet moja koleżanka z pokoju każdemu coś zakupiła. Ja mam kategoryczny zakaz wnoszenia do domu pamiątek, które później kurz zbierają. No... oprócz magnesow... jeszcze. :lol:
Jak kto spędza wolny czas jego sprawa, to oczywiste. Nie trzeba szaleć codziennie na parkiecie. Ja lubieę zwiedzać, dużo chodzę, jeżdżę na rowerze jak jest możliwość, każdy niech sobie żyje jak chce. Generalnie temat małżeństw głównie w kontekście braku pokoi dwuosobowych był omawiamy wiele razy.
Co do fanów pokoi wieloosobowych w sanatorium powiem tak....do czasu. :lol:

A pozatym tradycyjne wszystkich wiosennie pozdrawiam. :kwiat:
Ostatnio zmieniony 10 mar 2025 08:38 przez Genever, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Atina »

Jak w tytule... jestem za podwyżką stawek jak i równolegle jednakowy standard tych obiektów.
Niech jest ich mniej nie utrzymać na siłę obiektów które bardzo odbiegają od norm i godnych warunków dla kuracjuszy :roll:
Tak,tak masz rację wieloosobowe pokoje do ...czasu,także zmieniałam zdanie od 2024 po ostatnim pobycie z NFZ :roll:

Póki co w NFZ pomorskim można już od jakiegoś czasu mieć własną prośbę o konkretną miejscowość jak i obiekt :)
Mam nadzieję że inne fundusze pójdą tą drogą...czego Wam życzę
Ostatnio zmieniony 10 mar 2025 08:42 przez Atina, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Dzia_dek »

Genever :kwiat: odwzajemniam podziękowanie.
Basiu, zależy o jakich podwyżkach jest mowa. Jeśli przyjmiemy, że podwyżka ma być kilkuzłotowa za dzień
pobytu, nie będzie to służyć poprawie warunków tylko, tak jak pisze Samosia, przerzuci na kuracjusza
zwiększone koszty utrzymania obiektu i obsługi osób w nim zakwaterowanych. Jeśli podwyżka byłaby rzędu
70, a nawet 80% stawek obecnych, wtedy można by oczekiwać poprawy warunków zakwaterowania czy nawet
wyżywienia oraz zwiększonej dostępności pokoi obecnie uważanych za "luksusowe" czyli jedynek i dwójek.
Wystarczyłoby też utrzymać dopłaty do pokoi wieloosobowych tylko na nieco wyższym poziomie niż obecnie
czyli jeszcze mocno zwiększyć różnicę w dopłatach. Rachunek ekonomiczny jest prosty i bezlitosny.
edwardo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 cze 2024 10:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 105 razy

Post autor: edwardo »

Ciri pisze: 09 mar 2025 23:36

Ja jestem za podniesieniem opłat za pobyt sanatoryjny ale w granicach rozsądku, max 100% ale każde pieniądze to nie. Za kazde to mogę pojechać gdzie chce i kiedy chce bez łaski NFZ,
A ja uważam , że minimum 200 % do jedynek i dwójek może wreszcie dałoby możliwość wyboru pokoju :|
Z łaski NFZ też można by tanio pojechać , ale do wieloosobowego ;)
Za wygodę sie płaci :)

Ciri pisze: 09 mar 2025 23:36
edwardo pisze: 07 mar 2025 15:01
Dopłaciłbym każde pieniądze , aby mogła mieszkać w jedynce .
jak każde to wyślij Mamę prywatnie.
Dziękuję za podpowiedź ;) mama dużo jeździ prywatnie , i sama i z koleżanką , jednak na pobyt w ramach NFZ też chce jechać . Powody pozostawię bez wyjaśniania .
A co do wysłania - wysyłać to ja wysyłam paczki kurierem , mamie to ja pomagać zorganizować formalności i oczywiście służę jako kierowca .

Może kiedyś będzie normalnie , tzn. gdy kuracjusz zechce zapłacić za wybrany pokój , i otrzymać go , to będzie miał taką możliwość . Takiej normalności Wszystkim Państwu życzę 🥰
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

Edwardo, chciałabym, aby Twoje życzenie się spełniło. Może wtedy człowiek by się skusił. :)
Klrinehexe owszem są to tanie wczasy. Małżeństwa płacą ca 1000 złotych , kwoty podane dopłaca przecież NFZ.
A czy single płacą więcej? Czy może nie jeżdżą na wczasy? Bo czegoś tu nie rozumiem. :?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0

Re: Planowana podwyżka za sana

Post autor: Felice »

Według mnie jeżeli nie będą w obiektach również ujednolicone tzw dopłaty to cały czas wszystko będzie postawione do góry nogami.
Faktem jest że z roku na zwięjsza się liczka małżeństw na pobytach. Jeszcze parę lat temu był to jednocyfrowy procent , teraz zgodnie z danymi w niektórych obiektach nawet 70 procent. Nie oszukujmy się większość wyjazdów tego typu uwarunkowana jest otrzymaniem pokoju wspólnego. I teraz popatrzcie na to z punktu widzenia singla… za jedynkę pobiera się od niego dopłatę taką od kilkuset do 2 tysięcy nawet za turnus. Zaproponujmy może małżonkom taką dopłatę za wspólny pokój … bo potraktujmy to jako pobyt na „życzenie” Wiecie co by się wtedy zadziało?
Ze względu na dużą potrzebę i konieczność rehabilitacji nie mogę z niej zrezygnować, a nie ma takiej możliwości bym zamieszkała w pokoju wieloosobowym. Prawie za każdy wyjazd dopłacam naprawdę nie małe pieniądze.
Nie mam nic przeciwko wyjazdom wspólnym w dowolnej konfiguracji, ale niech wszyscy będą traktowani jednakowo.
Podwyżki są konieczne, ale powinny to być kwoty jasno określające co za tym idzie. Bo w tej chwili jest to taka sama kwota za mieszkanie w schowku na szczotki jak i pokoju wysokiej częstokroć klasy .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: Felice »

. A czy single płacą więcej? Czy może nie jeżdżą na wczasy? Bo czegoś tu nie rozumiem. :?
Tak wiele obiektów pobiera dodatkowe opłaty poza tą , którą wnosi się w podstawowej kwocie za pobyt… i dodam, że to nie są takie małe pieniądze.
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

Felice wyraziłas to co mi się nie udało zgrabnie w słowa ubrać :kwiat: . Mówimy o jednym problemie ( nie będącym winą małżeństw , chociaż na turnusach par znaczna przewaga) - pokojach. Płacimy podobnie ale nie mając często szans na dwójkę a nawet ( !) trójkę. Problem z jedynkami jest wiadomy, ale osobiście nie dostałam dwójki dwa razy bo ": wiele par małżeńskich mamy na obecnym turnusie". I stąd też czasami poczucie bycia kuracjuszem może nie gorszej ale innej kategorii 😞. Dodam nawiązując do postu Felice, nie każdy obiekt daje możliwość wykupienia pokoju jednoosobowego bo tych jedynek zwyczajnie brak. A tam gdzie są...wiadomo. Niestety takich turnusów z przewagą małżeństw jest coraz więcej i osobiście chociaż nie jestem weteranem obserwuję tendencję zwyżkową. Tym niemniej nie chcę aby ktoś potraktował moje słowa jak nagonkę, to wina ogólnie przyjętych ( nie usankcjonowanych prawnie) zasad i rzeczywistości. Popatrzmy chociaż jak różne oddziały traktują petentów... widzę jak sobie zmieniam przydział lub przebieram w zwrotach. :|
Mam nadzieję, że teraz wyraziłam się jaśniej.
Jeszcze jedno...nigdy nie traktowałam wyjazdów NFZ jako wczasy na taki wyjazd potrzebuję 16 dni urlopu, tak jak napisałam nie jest to moje być lub nie być. Zaczynam powoli myśleć jak Dzia-dek... mieć wybór, szczególnie w kwestii ilości osób w pokoju. I oczywiście miejsca i czasu. Tego ostatniego szczególnie.
Muszę poczytać w jaki sposób załatwić taki pobyt prywatny z refundacją zabiegów. Bo to dla mnie nowość.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

Tak wiele obiektów pobiera dodatkowe opłaty poza tą , którą wnosi się w podstawowej kwocie za pobyt… i dodam, że to nie są takie małe pieniądze.
Felice, rozumiem, że chodzi Ci o opłatę za pokój jednoosobowy? :?
Jeśli tak, to jest to nasz wybór, choć rozumiem, że być może podyktowany niechęcią do przebywania w pokoju wieloosobowym, a więc niejako trochę wymuszony. Pozostaje jednak nadal wyborem.

Genever, rozumiem rozżalenie, że małżeństwa mają pierwszeństwo w przydziale pokoju jednostkowego, też uważam, że nie powinno tak być, o czym pisałam niejednokrotnie. Uważam jednak, że nie można w związku z tym wieszać przysłowiowych psów na wszystkich parach. Generalizowanie nie prowadzi do niczego dobrego. To nie w małżeństwach tkwi problem, a w ludziach.
ODPOWIEDZ