Planowana podwyżka za sanatorium

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Re: Planowana podwyżka za sanatorium

Post autor: Genever »

Tak też napisałam...nie jest moim celem żadna nagonka. Jaśniej się wyrazić nie potrafię. Pozdrawiam i życzę wszystkim spokojnego wieczoru.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Klainehexe, zgodnie z takim tokiem myślenia to singiel powinien równać się jedynka…
Pary za dwójkę nie ponoszą opłat…
Nie zawsze potrzeba mieszkania samemu wynika z niechęci do przebywania z innymi. Czasem są inne uwarunkowania.
Nadal chyba jednak nie chcesz zrozumieć o czym piszemy. Która z nas wiesza psy na kimkolwiek?
Jeżeli nie wszyscy mamy wolny wybór to nie powinno robić się wyjątków. Uderza to w małżeństwa, bo tylko ich traktuje się szczególnie . I to nie jest generalizowanie.
Moim wyborem jest jedynka, ich dwójka… tylko dlaczego tylko ja ponoszę koszty wyboru.
Zazdroszczę ludziom, którzy chcą i mogą wszędzie być razem. Z wielkim podziwem patrzę na zapatrzonych w siebie staruszków…
Są jednak szczególne miejsca takie jak np szpitale i inne placówki służby zdrowia , gdzie nawet małżonkowie powinni zrozumieć dlaczego tam są.
Jeżeli ktoś tą moją wypowiedź potraktuje jako atak, to znaczy, że to on ma problem ze zrozumieniem sytuacji.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: jacky6 »

Obserwuję wymianę poglądów i wyrażane propozycje zmian.
Jednakże częściej wychodzą one poza temat i najczęściej są od kilka co najmniej lat powtarzalne.
Zgadzam się z Darkiem co do wprowadzenia bonów sanatoryjnych ale inicjatywa upadła nawet nie z woli / niewoli / niechęci / chęci ówcześnie trzymających stery władzy ale z woli / niechęci "LOBBY Sanatoryjnego" czyli cichego zrzeszenia czy nawet stowarzyszenia przedstawicieli zarządów sanatoryjnych najczęściej występujących już w funkcji spółek akcyjnych.
Pytanie dlaczego tak się stało ? Wyszłaby na jaw konkurencja między obiektami a więc znaczna część musiałaby ogłosić upadłość spółki a zarząd straciły źródła dochodów. Rzecz jasna wielu pracowników musiałoby się pogodzić z rolą pozbawionych zatrudnienia. Ci zaś reprezentowani przez związki zawodowe wspierają swoich pracodawców całymi swoimi siłami. I tak dalej.
Czy ten temat, ta propozycja powróci w mediach ?
Kto wie, czy spadek frekwencji, może nawet i samoistny - w sanatoriach zmusi do zadziałania.
Ponownie cofam się wspomnieniami ponad 40 lat wstecz. Wówczas średnia wieku kuracjuszy oscylowała około 35 - 45.
Dzisiaj wszyscy widzimy dominantę 70+ jak nie wyżej.
Czy pokolenie obecnych 40 - 50 latków zmuszonych życiowo i medycznie do rehabilitacji typu sanatoryjnego zaakceptuje za niewiele lat katastrofalne warunki w obiektach sanatoryjnych ? Oni obecnie sporo zarabiają, nie tylko w korporacjach. Na wywczasy już nie jeżdżą do kempingów nad jeziora czy nawet Bałtyk, ale wsiadają na pokład aeroplanu i fru ... Nawet dalej niż na wyspy kanarkowe.
Możemy gdybać jak będzie i co komu będzie przydatne.
Piłka nie tylko sanatoryjna jest w zasięgu rakiety aktualnych sterników.

:mrgreen:
Teraz już wiem, że nie muszę się spieszyć.
Życie to nie wyścig - to piękna przygoda, w której najlepiej uczestniczyć we własnym rytmie.
:ugeek:
Gość

Post autor: Gość »

Jeszcze raz dziękuję Jacku za zmianę koloru tekstu na standardowy czarny. Teraz się czyta o wiele wygodniej, i sądzę że nie jest to tylko moja opinia.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

Nieplanowana podwyżka za sanatorium

Post autor: jacky6 »

Padają a raczej są zgłaszane wnioski o inne zróżnicowanie opłat za zakwaterowanie, to znaczy w zależności od ilości miejsc w pokoju a także od zakwaterowanych osób - soliści / solistki - czy pary małżeńskie / partnerskie.
To może powinniśmy zacząć od początku, czyli wystawiania wniosku o skierowanie do sanatorium przez lekarza / lekarkę POZ / Specjalistę.
Na tym etapie powinno być już definiowanie, czy występujemy o zakwaterowanie w pokoju jednoosobowym czy godzimy się na zakwaterowanie w 2 lub 3 osobowym względnie zgłaszamy zapotrzebowanie na zakwaterowanie w dwójce jako pary.
Cennik też powinien takie kwestie regulować.
Powiedzmy, że obecne małżeństwa / pary partnerskie potwierdziłyby swoje zainteresowanie, zajęłyby wszystkie dwójki bo sanatoria musiałyby respektować takie "zamówienia".
Kwestie finansowe schodzą na plan dalszy ponieważ synowie / córki z wielką chęcią pokrywaliby wysokie koszty swoich rodziców. Już ponad 10 lat temu częstym zjawiskiem były przywożone starsze osoby przez swoje dzieci, które dokładały się do kosztów.
Zamarzyło mi się, że sanatoria musiałyby przywrócić funkcję pokoi jedynek obecnie zgwałconych na dwójki, trójki zniknęłyby z cenników bezpowrotnie chyba, że jako pokój z dostawką dla małolata kurujących się rodzicieli.
Kto wie, marzenia lubią się spełniać, ale to już nie za żywota mojego pokolenia.

:mrgreen:
To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...
:ugeek:
edwardo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 cze 2024 10:51
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 105 razy

Post autor: edwardo »

Kleinehexe pisze: 10 mar 2025 16:32 Edwardo, chciałabym, aby Twoje życzenie się spełniło. Może wtedy człowiek by się skusił. :)
Klrinehexe owszem są to tanie wczasy. Małżeństwa płacą ca 1000 złotych , kwoty podane dopłaca przecież NFZ.
A czy single płacą więcej? Czy może nie jeżdżą na wczasy? Bo czegoś tu nie rozumiem. :?
Też bym chciał :)

Jeśli nie rozumiesz , spróbuję Ci wytłumaczyć ;)

Single , nawet chcąc ponieść większe koszty , byleby mieszkać w zadowalających Ich warunkach , nie mają takiej możliwości - pary , mają to zagwarantowane za darmo - czyli bez dodatkowych kosztów - rozumiesz różnicę :?: singiel jedzie w ciemno , nie wiedząc do jakiego pokoju i z kim trafi , pary wiedzą , że czeka na nich dwójka , jaka by ona nie była .😏

Kilka lat temu mama złożyła wniosek wraz ze swoją przyjaciółka i prosiły o dwójkę , wiesz co mi odpowiedziano gdy dzwoniłem ? jeśli po zakwaterowaniu małżeństw zostanie dwójka , to są wpisane na listę chętnych - słysząc to , to tak zwyczajnie po chłopsku - szlag mnie o mało nie trafił . Mówiłem , że poniosę koszty trzeciego , niewykorzystanego łózka , odpowiedziano mi , że nie stosują takich procedur :shock: 😧
Zostały zakwaterowane w trójce z panią znacznie nadużywającą alkoholu .

A może gdyby powiedziały , że są parą :lol:
Gość

Post autor: Gość »

A gdyby tak wytypować jakąś liczbę obiektów w różnych rejonach, o średnim standardzie i tylko one byłyby dostępne dla par które chcą pojechać razem?
Reszta wraca do dawnego systemu kwaterowania, tak jak Wy to pamiętacie...
Ja zacząłem jeździć już później.
A ceny oczywiście urealnić.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

edwardo pisze: 10 mar 2025 20:17
Kleinehexe pisze: 10 mar 2025 16:32 Edwardo, chciałabym, aby Twoje życzenie się spełniło. Może wtedy człowiek by się skusił. :)

A czy single płacą więcej? Czy może nie jeżdżą na wczasy? Bo czegoś tu nie rozumiem. :?
Też bym chciał :)

Jeśli nie rozumiesz , spróbuję Ci wytłumaczyć ;)

Single , nawet chcąc ponieść większe koszty , byleby mieszkać w zadowalających Ich warunkach , nie mają takiej możliwości - pary , mają to zagwarantowane za darmo - czyli bez dodatkowych kosztów - rozumiesz różnicę :?: singiel jedzie w ciemno , nie wiedząc do jakiego pokoju i z kim trafi , pary wiedzą , że czeka na nich dwójka , jaka by ona nie była .😏

Kilka lat temu mama złożyła wniosek wraz ze swoją przyjaciółka i prosiły o dwójkę , wiesz co mi odpowiedziano gdy dzwoniłem ? jeśli po zakwaterowaniu małżeństw zostanie dwójka , to są wpisane na listę chętnych - słysząc to , to tak zwyczajnie po chłopsku - szlag mnie o mało nie trafił . Mówiłem , że poniosę koszty trzeciego , niewykorzystanego łózka , odpowiedziano mi , że nie stosują takich procedur :shock: 😧
Zostały zakwaterowane w trójce z panią znacznie nadużywającą alkoholu .

A może gdyby powiedziały , że są parą :lol:
Edwardo, ale ja to rozumiem. Poczytaj wyżej. ;) Mnie chodzi o coś innego, ale nie chce mi się już tego tłumaczyć. Powiem tylko tyle, punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia.
Nie pomyślałeś o tym, że pary jeżdżą razem by uniknąć takich sytuacji, którą opisujesz?
Stanislaw1960
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2022 13:29
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Stanislaw1960 »

Tematem jest planowana podwyżka a zeszło na pary. Ale co niektórym żal ,,duszę" ściska, że są jeszcze małżeństwa które po czterdziestu latach chcą wyjechać razem do sanatorium. Był już temat na wyjazdy z pieskiem i to był zachwyt. Akurat o wspólnym wyjeździe decyduje lekarz a nie zacietrzewieni forumowicze. To jak wy życzycie bliźniemu swemu?
edwardo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 cze 2024 10:51
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 105 razy

Post autor: edwardo »

A może to nie żal d** ściska , tylko wyrazy współczucia , że po tylu latach małżeństwa żona boi się puścić męża samego do sanatorium ;)
ODPOWIEDZ