Rozumiem , ale przez te pary , sa takie sytuacje jaką opisałemKleinehexe pisze: 10 mar 2025 21:15
Nie pomyślałeś o tym, że pary jeżdżą razem by uniknąć takich sytuacji, którą opisujesz?
Planowana podwyżka za sanatorium
-
edwardo
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 24 cze 2024 10:51
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 105 razy
Re: Planowana podwyżka za sanatorium
- Samosia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 lut 2017 21:58
- Oddział NFZ: Śląski
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
Wymacz,że to napiszę ....A pomyślałeś,że może ten mąż lub żona jeżdżą razem bo jedno z nich wymaga opieki i akurat,żadne z ich dzieci niechce lub nie może pojechać albo niestać ich aby zasponsorować rodzicom pobyt prywatny w sanatorium....więc po tylu latach małżeństwa wyjeżdżają wspólnie aby pomóc jeden drugiemu.edwardo pisze: 10 mar 2025 21:29 A może to nie żal d** ściska , tylko wyrazy współczucia , że po tylu latach małżeństwa żona boi się puścić męża samego do sanatorium![]()
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 12 razy
- Podziękowano: 52 razy
Dwójka nie gwarantuje singlowi, że nie trafi na współlokatora alkoholika, gadułę, maniaka tv, chrapiącego itp. Świetnie to ilustruje tu na Forum sytuacja, którą opisał Zbigniew.
-
edwardo

Poza tym , do sanatorium z NFZ kierowane są osoby zdolne do samoobsługi .
-
edwardo

Nie wiem o jakiej sytuacji Zbigniewa piszesz , nie śledzę zbytnio forum .Kleinehexe pisze: 10 mar 2025 21:39 Pary korzystają tylko z możliwości dla siebie najlepszej. Każdy człowiek tak robi i nie mów mi, że nie, bo nie uwierzę.
Dwójka nie gwarantuje singlowi, że nie trafi na współlokatora alkoholika, gadułę, maniaka tv, chrapiącego itp. Świetnie to ilustruje tu na Forum sytuacja, którą opisał Zbigniew.
Mojej mamie dwójka to gwarantowała
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

I oto dowód, że każdy myśli tylko o swoich korzyściach, ale u innych, to jest złe, JA mogę, bo to JA.
-
edwardo

Chciałem ponieść dodatkowe koszty .... nikt tych kosztów nie przyjął , a inni otrzymali to gratis - rozumiesz róznicę i poczucie niesprawiedliwości ?
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Samosia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 lut 2017 21:58
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
No coż chyba Cię zaskocze ale gdy byłam w 2023r w sanatorium w Krynicy Zdroju było właśnie małżenstwo gdzie pani była na wózku wraz ze swoim mężem,który również jej pomagał w różnych codziennych czynnościach.Dodam,że oboje byli ze skierowaniem z NFZ i byli ludzie w wieku 40+edwardo pisze: 10 mar 2025 21:40 Samosiuile jest takich par
![]()
Poza tym , do sanatorium z NFZ kierowane są osoby zdolne do samoobsługi .
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 16 razy
- Podziękowano: 8 razy
Nieplanowana podwyżka za sanatorium
I tu chodzi nie tylko o wspólną kurację ale poczynając od początku do końca - czy dojazd i powrót.Samosia pisze: 10 mar 2025 21:36 Wymacz,że to napiszę ....A pomyślałeś,że może ten mąż lub żona jeżdżą razem bo jedno z nich wymaga opieki i akurat,żadne z ich dzieci niechce lub nie może pojechać albo niestać ich aby zasponsorować rodzicom pobyt prywatny w sanatorium....więc po tylu latach małżeństwa wyjeżdżają wspólnie aby pomóc jeden drugiemu.
Na miejscu czyli w sanatorium też bardzo potrzebna jest wzajemna i to nieraz pomoc.
Dzieci mogą pomóc w zasponsorowaniu ale już w dojeździe na miejsce nie, ponieważ mieszkają poza granicami kraju albo choćby na drugim końcu kraju.
Jestem obecnie w uzdrowisku Ciecha, gdzie są połączone pobyty szpitalne, sanatoryjne i pełnopłatne.
Widać sporo kuracjuszy i kuracjuszek na wózkach elektrycznych a na czołach nie mają napisane z której są części.
PS - korzystam z konsumpcji pełnopłatnej ale oceniam, że znaczna część z konsumentów to są kuracjusze funduszowi, którzy dopłacili sobie żarełko.