Pobyt w Kujawiance w Inowrocławiu.

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
MarekGdansk1
Na forum od: 12 mar 2025 12:22
Oddział NFZ: Pomorski

Pobyt w Kujawiance w Inowrocławiu.

Post autor: MarekGdansk1 »

Opinię piszę miesiąc po powrocie z Kujawianki. Żeby pisać z zimną głową. Bez przejaskrawień. Zostaliśmy zakwaterowani w sympatycznym , czystym, codziennie sprzątanym pokoju z łazienką w wilii As.WiFi śmigał w pokoju dobrze, choć u sąsiada chyba gorzej, bo bidak na korytarzu rezydował z laptopem. Personel w sanatorium i obsługa zabiegów była wyjątkowo miła. Pozostawiła bardzo dobre wspomnienia. Żadnych zarzutów, a wprost przeciwnie mogę mówić tylko w superlatywach. I to tyle plusów,reszta to tylko na minus. Jest zima, a wszystkie zabiegi w różnych budynkach. Człowiek rozgrzany po zabiegu leci z jednego budynku do drugiego. Na posiłek do innego budynku.Wpada na salę a tam pełen PRL. Stołówka pracownicza,sztućce i zastawa jak z podrzędnego baru. Oczywiście nie jak z dzisiejszego, tylko tego sprzed 40lat. A jedzenie to już powalało. Ilościowo nie przekarmiali, ale człowiek głodny by nie chodził, gdyby to jadł. Zupy o takiej konsystencji( a naprawdę lubię zupy) że wyglądało, iż w Kujawiaku(catering z Kujawiaka) za dużo zjedli i żeby wystarczyło dla pensjonariuszy Kujawianki dolali z 50 litrów wody. Pierwszy raz w życiu widziałem talerz zupy gdzie pływał plaster marchewki i z 10 ziarek kaszy. Częstym gościem przy drugim daniu było purre z dużą zawartością wody. Śniadania i kolacje monotonne, i niesmaczne. Często serwowane składniki były na pograniczu - można jeszcze zjeść, bo szkoda wyrzucić. A jeśli chodzi o piątki to, po pierwszym razie, wogóle nie fatygowaliśmy się do stołówki. Jechaliśmy od razu coś zjeść na miastro. Po tych ekskursjach gastronomicznych mogę polecić sympatyczne lokale w nieopodal leżącej Kruszwicy. Cukiernia przy rynku i rożno nieopodal. Super golonka i kurczak na wynos. W Toruniu znależliśmy rewelacyjne pierogi równierz przy rynku. Może gdyby termin pobytu był wiosenny, lub letni wrażenia byłyby lepsze. Acha. Tężnie były oczywiście nieczynne,ale opłata uzdrowiskowa została pobrana.Podsumowując wydatki stwierdzam, że wypad do Lizbony na tydzień będzie bardziej komfortowy i ekonomiczniejszy niż pobyt w Kujawiańce. Ogólnie nie polecam. Czuję się nacięty. Nawet za masarze trzeba było zapłacić. Porównując z pobytem wcześniejszym w Polańczyku, to tu zostaliśmy potraktowani przez NFZ i właściciela uzdrowiska jak ostatnie dziady do oskubania. Nigdy więcej takiego dna.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Pobyt w Kujawiance w Inowrocławiu.

Post autor: Atina »

Dziękuję za opis :kwiat:
Inowrocław to bardzo fajne uzdrowisko oczywiście latem...
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

Dziękuję za opis, wiem że tego ośrodka nie wybiorę ze zwrotów :kwiat:
edwardo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 cze 2024 10:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 105 razy

Post autor: edwardo »

Moja żona była dwa lata temu w Kujawiance , ale dobrze oceniała zabiegi i ogólnie pobyt . Wspominała o tych zupach , ale czy to może stanowić o wartości sanatorium :?:
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 32 razy

Post autor: Bibi2 »

Marek, dziękuję za opis :)

Byłam w ub roku w "ośrodku matce", słyszałam o obiadach , a chodzenie na zabiegi w różne miejsca nie jest atutem Kujawianki.
Niestety my wpływu nie mamy gdzie dostaniemy przydział.
Życzę lepszego przydział następnym razem .
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam :kwiat:
Kuracjusz Energetyk Inowrocław ,obok Kujawianki :)
Więc Marku opis z informacji kuracjuszy z którymi przebywałam w towarzystwie 8-)
Jest podobny ,nikt nie był zadowolony z kuracji ;)
Przychodzili do nas do Energetyka ,również gościnnie byłam w Kujawiance na kawie .
Zgadzam się z pisaną opinią ,znana z relacji dziękujemy za opis . :kwiat:
MarekGdansk1
Na forum od: 12 mar 2025 12:22

Post autor: MarekGdansk1 »

Nie twierdzę, że coś niewłaściwego było w wykonywanych zabiegach.Personel był profesjonalny i super miły. Nawet dokupiłem dodatkowe masaże. Tak byłem zadowolony. Ale pobyt w sanatorium to nie tylko zabiegi. Powinniśmy równierz wypocząć. A tu ani organizacja pobytu, ani warunki pobytu tego nie ułatwiały. Albo ja jestem przyawyczajony do innych warunków. I z innymi się zetknąłem przy wcześniejszym pobycie sanatoryjnym.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Atina »

Marku jak najbardziej masz prawo do swoich przemyśleń...
Byłam kilka lat temu w Kujawiance i zgadzam się z Tobą. Był to listopad :roll: warunki mieszakniowe dobre reszta tak jak napisałeś,,bieganie,, po obiektach ok latem zimą nie do przyjęcia :?
Generalnie Inowrocław bardzo sympatyczne uzdrowisko piękne tężnie podświetlane,parki i nowe tereny rekreacyjne pola różane są super
Rozrywka także taneczna jest pobyt tak ale...latem
W Inowrocławiu byłam już 4 razy ...najlepsze sanatorium to Przy Tężni :kwiat:
ODPOWIEDZ