Krynica Zdrój - MIELEC

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: Krynica Zdrój - MIELEC

Post autor: darek »

mecenas51 pisze: 29 gru 2024 15:53 Witam kończy się turnus i nadszedł czas podsumowania pobytu w Mielcu, ogólnie nie narzekam ale mogło być lepiej jeżeli ktoś ma możliwość wyboru innego sanatorium to namawiam do zmiany. Za rok składam papiery znowu do sanatorium.
Oby TYLKO ten Obiekt nie okazal się
SUGEROWANYM dla Ciebie

Niestety w ostatnim czasie NFZ stosuje zasadę
Schorzenie - Ukierunkowany obiekt

Mowię tutaj o tych sugestiach Obiektow do schorzeń
Byli tacy na Forum ,ktorzy otrzymali ileś razy Goczalkowice czy Wysową
Awatar użytkownika
Kazer-57
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2025 19:41
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Kazer-57 »

Witam. Byłem w Mielcu tez na przełomie sierpnia i wrzesnia ale 2021 r. Zabiegi były b. dobre. Pozdrawiam panią od borowin i masazy . Pokoje czyste , z balkonem na 3 pietrze z widokiem ładnym na góry i miasto po prawej. Mankamentem był wylezały materac ale pani pokojowa podłozyła płyte meblową chyba drzwi od szafy i było ok. Stołowka jak za PRL ale mozna było sie najesc. Potwierdzam ze marmolada taka jak za PRLu była zawsze i dobra.Windy działały . Parking przed budynkiem ze mozna było z góry rzucic okiem i numerowane miejsca, nie był tani ale naprzeciwko przy sklepienie zawsze było miejsce. Sama Krynica super. Jaworzyna Krynicka, Słotwiny , wieza widokowa. No i do Tylicza na sliczną droge krzyzowa za kosciołem blisko. Muszyna blisko i tez tam ciekawie ogrody sensoryczne, zamek. Mozna trafic lepsze albo i gorsze sanatorium ale Mielec jest ok!! Kazimierz.
Arkadiusz1973
Na forum od: 17 sty 2025 09:18

Post autor: Arkadiusz1973 »

Witam wszystkich serdecznie,

Jestem w tej chwili w Mielcu w Krynicy Zdrój
Postaram się opisać to miejsce

Przyjazd dzień wcześniej, nie było problemu ale kosztuje to dodatkowe 150zl od osoby w tym jest śniadanie, ewentualnie w miarę wolnych pokoi można coś podmienić.
Na drugi dzień z samego rana wizyta u pielęgniarek, oraz wizyta u lekarza, lekarz wypisuje zabiegi.
Pokój dostaliśmy na 3 piętrze 2 osobowy, w pokoju czajnik, na balkonie suszarka, która przydaje się do suszenia ręczników. Jeden ręcznik na osobę, Do borowiny dostaje się dodatkowy ręcznik, wymiana w połowie turnusu. W łazience wanna. Przed przyjazdem pokoje są ozonowane.

Posiłki urozmaicone, podane do stolika, porcje odpowiednie, ale jak ktoś lubi zjeść to może być mu mało. Do śniadania dodatkowo jest dostępny dżemik i smalec.

Zabiegi- brak basenu, panie "zabiegowe" starają się jak mogą. gimnastyka indywidualna z Panem Stanisławem na najwyższym poziomie, stara się dobierać ćwiczenia dla każdego indywidualne. Gimnastyka zbiorowa również ok.

Okolica zimą przepiękna, jest gdzie spacerować, polecam wycieczkę na Jaworzynę Krynicką, można dojechać bezpłatnym busikiem do dolnej kolejki stacji.

Sanatorium położone jest powyżej centrum miasta,, 20 minut spacerkiem, dla starszych osób może to być problem bo jednak jest pod górę, najbardziej strome jest podejście od głównej drogi do budynku.

Jest możliwość wyjazdu dzień wcześniej, po godzinie 13

Ogólnie wg mnie Mielec jest ok
Elcia62
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 11 lis 2022 12:56

Post autor: Elcia62 »

Witam a powiedz od której godziny zwalniają się pokoje, bo ja mam z NFZ od 12.05 do 2.06
Arkadiusz1973
Na forum od: 17 sty 2025 09:18

Post autor: Arkadiusz1973 »

Można wyjechać dzień wcześniej po godzinie 13,
W dzień kończący turnus - od rana.
Awatar użytkownika
Kazer-57
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Czesc Lucyna , czesc Feliks.
Ten pawilon 2 jest posrodku , do niego od ulicy np pawilonu 3 trzeba tez wejsc po schodach , pewnie z 50. Ale jak samochodem to jest tez niedaleko parking który trzeba opłacic i dostaje sie pilota do bramki.W tym pawilonie tez jest duzo zabiegow , nie wiem czy wszystkie.Pokoje wygladaja tam jak mieszkania w bloku,nie byłem tam w srodku.
A Feliks dla Ciebie wiadomosc ze tez w kazdym pawilonie są zabiegi typu gimnastyka i te na przyrządach. Jest ich sporo .Ja korzystalem bo miałem zalecone w karcie w pawilonie 3, były tam rowery takie stacjonarne, takie jak wiosłowanie, jakies na kozetkch podwieszne ręce, nogi. Te zabiegi ruchowe to kazdy dostaje ,chyba z 8 czy 9 na turnus. Nie wszystkim to pasowało wiec mozna sie było wymigac, panie od rechabilitacji sp[ecjalnie nie pilnowały. Jak przybiła pieczątke to można było sie urwac jak nie pasowało. W 2 i 3 było ich chyba nawet wiecej. Widziałem jak przechodziłem.
W pawilonie 2 na wyzszych pietrach sa pokoje a nizej baza zabiegow i stolowka.
Bedzie Lucyna zadowolona.pozdrawiam Kazer.
Arek78
Na forum od: 17 mar 2025 18:52
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Arek78 »

Witam, mam skierowanie do Mielca na 31.03 o czytając opinie trochę mam mieszane uczucia. Będę pierwszy raz. Jakieś rady na teraz? Może coś się zmieniło Państwa zdaniem?
Awatar użytkownika
Kazer-57
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Witam, pisaałem wczesniej o tym sanatorium Mielec. Byłem tam w 2021 r. Było bardzo dobrze. Zabiegi wszystkie na miejscu, nawet borowiny są takie na stól kladzione i pacjenta zawijaja w folie i koc, to sa najlepsze zabiegi borowinowe, poza tym inne zabiegi tez są dobre zalezy co lekarz zapisze. Pokoje są takie standartowe , telewizor do wykupienia, Ja mieszkałem w 2 osobowym pokoju z balkonem z widokiem na Krynice bo pokoje z tyłu budynku to widok na skarpe i drzewa. Sanatorium jest na niezłym podejsciu po górę z centrum . Ale jest tez komunikacja miejska i bezpłatna ale w okreslonych godzinach. Stołowka jest tez na parterze , serwuja w dwóch turach. Mozna sie najesc ale golonek nie serwują. Są windy 2 którymi mozna z podjechac jak sie nie chce po schodach.Kawiarnia wówczas nie była czynna,było to po covidzie trochę, moze dlatego, kobitki smigały na fajfy gdzies na miasto. Zaraz nizej było sanatorium z basen i czynna kawiarnia ale obcych nie wpuszczali wówczas.Sama Krynica super, Jawrzyna Krynick, Słotiny z wiezą widokową, teżnia solankowa, muzeum Nikifora,Góra Parkowa na która mozna było isc zaraz po drugiej stronie ulicy albo z dołu kolejką ale spacer z dołu jest lepszy bo po drodze są atrakcje jakies zródełko miłosci, kapliczka. Warto pojechac do Muszyny i Tylicza .Bedziesz pan zadowolony panie Arku.
Arek78
Na forum od: 17 mar 2025 18:52
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Arek78 »

Dzisiaj dzwoniłem na recepcję i pytałem się o pokoje. Są tylko trójki, ale... Pani mi zaproponowała ze względu że chciałbym trochę spokoju pokój z wnęka gdzie jest łóżko. Powiedziała że postara się w miarę możliwości zakwaterować mi kompanów w podobnym wieku choć może to być trudne 😂
Nastawiam się na zwiedzanie, lubię coś porobić w wolnym czasie a nie "spożywać". Mam nadzieję że będzie ok. Nie oczekuje fajerwerków a poprawienia stanu zdrowia i odpoczynek. Jedni przy uwaja na wypoczynek a drudzy na... To kwestia indywidualnego podejścia. Jadę szwagropolem z Krakowa więc miła Pani z recepcji powiedziała mi nawet gdzie wysiąść. Choć w tel słychać było już rozmowę ze jakaś usterka w pokoju nie była usunięta 😉
Nie nastawiam się negatywnie a wręcz przeciwnie. Fajnie zmienić otoczenie i poznać nowych ludzi.
Kris Beskidzki
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 25 lip 2022 12:19

Post autor: Kris Beskidzki »

Witam wszystkich kuracjuszy Mielca bardzo serdecznie :) My ruszamy do Mielca od 31 marca, ze skierowanie NFZ, ale mamy dosyć daleko, dlatego chciałby dopytać czy jest wystarczająco miejsca na parkingu na samochody ni nie trzeba szukać gdzieś przy drodze w odległych miejscach. Ewentualnie, czy pokoje z pełnym węzłem są zapewnione dla wszystkich czy trzeba by przyjechać np. rano?
Poza tym czy potrzebne są jakieś gadżety dodatkowe, które można by przywieźć z domu. Jak wyposażone są pokoje? Czy są jakieś szklanki lub kubki czy trzeba by przywieźć ze sobą? Bardzo dziękuję za sugestie i podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam :D

Powiedzcie jeszcze jak jest z ew. opłatami za Internet, parking lub TV. pod warunkiem, że jest.
ODPOWIEDZ