Uprawnienia zasłużonych dawców krwi

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Ciri
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 maja 2023 23:26
Podziękowano: 1 raz

Re: Uprawnienia zasłużonych dawców krwi

Post autor: Ciri »

na stronie kujawsko- pomorskiego już tego nie ma.Uprawnieni są wymienieni tylko azbestowcy - sanatorium co roku. I w ustawie o świadczeniach zdrowotnych tez już nie . To był chyba art 47 w powiązaniu art,24 czy jakoś tak I na infolinii tez mi wiedzieli że zhd na sanatoria nie działa tylko do specjalistów i na leczenie ambulatoryjne ale nie potrafiła powiedzieć od kiedy. Wręcz sugerowała że zawsze tak było, pewnie jakiś nowy pracownik. I tak to jest z przepływem informacji u nich i wiedzą . No ale może wiedza historyczna już nie ma znaczenia,
Awatar użytkownika
B35
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 gru 2011 20:59
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: B35 »

Witam. Ja jestem ZHDK złożyłam wniosek o przydział
pobytu sanatoryjnego do NFZ w dniu 30.12. 2024 i i dostałam nr startowy 17898 czas oczekiwania do 9 miesięcy.. pozdrawiam😀
Bodzio18
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 11 kwie 2014 12:17
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Bodzio18 »

Witam,ja równierz jestem z małopolskiego fundusz też składałem wniosek w gródniu i dostałem podobną odpowiedż jak B35 .Dopiero po telefonie do NFZ okazało się że lekarz przy składaniu wniosku nie zaznaczył zasłużonego dawcy ,po dostarczeniu pisemka z ksero książeczki i prożbą o konkretną miejscowość dostałem skierowanie na czerwiec tam gdzie chciałem .Uprawnienia dalej przysługują tylko osoby odbierające telefony albo nie mają wiedzy i wprowadzają w błąd ,także sami musimy pilnować swoich spraw .Pozdrawiam i nie dajmy się zwodzić
Gość

Post autor: Gość »

Czy ZDK mają jakieś przywileje w oczekiwaniu na termin wyjazdu do sanatorium ?
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy

Post autor: Leon43 »

Zhdk jest honorowane w mazowieckim NFZ ale na swoim przykładzie napiszę, że na pewno nie miesiąc po złożeniu wniosku jak tu niektórzy piszą. Kolejny wniosek złożony jak wszyscy po 18 miesiącach i czas oczekiwania 6 miesięcy. Czy to jest krótko? Krócej niż normalnie, kolega złożył w kujawsko pomorskim razem ze mną i dostał miesiąc później po mnie. Kolega nie ma przywileju.
Ciri
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

wg mojej wiedzy pozyskanej od konsultanta NFZ już nie. Tak jak pisałam wyżej - z ustawy zapis o przywilejach sanatoryjnych zhd znikł, ze strony NFZ też ale pozostał zapis o preferencyjnych terminach świadczeń leczniczych. Czyli jakich / z sanatoriami czy bez? jak widzę niektóre NFZ -ty biorą to pod uwagę wysyłając do sanatoriów. Znajdę czas to napisze do nich , jak ktoś ma coś napisać i podpisać to dokładnie sprawdzi. Bo na razie to mam mętlik.
Ciri
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Leon43 pisze: 01 kwie 2025 21:09 Z Kolejny wniosek złożony jak wszyscy po 18 miesiącach i czas oczekiwania 6 miesięcy. Czy to jest krótko? Krócej niż normalnie, kolega złożył w kujawsko pomorskim razem ze mną i dostał miesiąc później po mnie. Kolega nie ma przywileju.
czyli nie jest honorowane . Jako zhd cztery lata temu dostałam właśnie dokładnie po 18 miesiącach od powrotu z sanatorium i jeden miesiąc od złożenia wniosku (wyjeżdżałam 17 kwietnia bo wtedy minęło mi dokładnie 18 miesięcy) . Bo zhd mógł jechać po 18 miesiącach bez okresu oczekiwania. Dwa lata temu złożyłam w kwietniu (to była ostateczna wersja wniosku bo pierwszy złożony w marcu został odesłany ze względu na błędy formalne) i wyjechałam 6 czerwca zgodnie ze złożoną prośbą. Czyli czekałam 1,5 miesiąca od złożenia. Jeśli ktoś czeka pól roku od złożenia wniosku to czeka normalnie w kolejce. W k-p normalny czas oczekiwania to 7 m-cy, w mazowieckim widać miesiąc krócej.
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2025 21:29 przez Ciri, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy

Post autor: Leon43 »

Tak się dziękuje honorowym dawcom krwi. I tak każdy czekał owe 18 miesięcy aby złożyć nowy wniosek. Nie sprawdzałem bo ostatnio byłem 2 lata temu ale jeśli zabrali ten przywilej to moim zdaniem słabe.
Ciri
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

no niestety. Stąd moje oburzenie i emocjonalne wpisy. Już mi trochę przeszło ale mimo wszystko przykre to... .
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 60 razy

Post autor: Atina »

Leon43 pisze: 01 kwie 2025 21:23 Tak się dziękuje honorowym dawcom krwi. I tak każdy czekał owe 18 miesięcy aby złożyć nowy wniosek. Nie sprawdzałem bo ostatnio byłem 2 lata temu ale jeśli zabrali ten przywilej to moim zdaniem słabe.
Wstyd państwo polskie !!!
Jak można zabrać,, malutki,, przywilej tak szlachetnym ludziom...
ODPOWIEDZ