"Bursztyn" Świnoujście 04-25.06.2025

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 paź 2021 13:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 14 razy

Re: "Bursztyn" Świnoujście 04-25.06.2025

Post autor: Archibald »

Wszystkim wybierającym się do Świnoujścia polecam: viewtopic.php?t=22780&start=2190
To prawdziwa skarbnica wiedzy o tamtejszych sanatoriach i miejscowości, autentyczne relacje naszych forumowiczów. To praktyczny świnoujski bedeker.
berbla65
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 mar 2019 12:28
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: berbla65 »

Tak, Zbyszek wszystko wie o Świnoujściu :) a ja ze swojej strony polecam ścieżki rowerowe....nie wiem czy do Niemiec można pojechać ale tamtejsze uzdrowiska są fantastyczne. Gdy 2021 byłam w Światowidzie tunel był jeszcze w budowie...Też pojechałam pociagiem...po zejściu z promu pojechałam TAXI do sanatorium...Potem to już piechotą chodziłam . Polecam przejażdżkę Ciuchcią Turystyczną ...wtedy będziesz wiedział co jest i czy warto się tam wybrać :P . Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Berbla65 dzięki za dodatkowe informacje :kwiat: Twoje wpisy też tam widziałem.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: zbigniew165 »

Basiu może nie wszystko wiem o Uzdrowisku Świnoujściu, ale jestem fanem tego uzdrowiska, bo byłem w nim na wyjazdach z NFZ i prywatnych, a także pracowałem w OSW Sobótka, która jest też hotelem dla kuracjuszy z NFZ.
Po ostatnim pobycie w Verano w Kołobrzegu stwierdziłem, że jednak teraz będę jeździł tylko do Świnoujścia.
Szkoda, że Barbarka po remoncie pokoi stała się za droga dla emeryta, ale pozostaje Rybniczanka, która ma ceny nie tak wygórowane.
Moim zdaniem Uzdrowisko Świnoujście ma ten klimat sanatoryjny, oprócz dobrego klimatu morskiego i wspaniałych trzech promenad biegnących równolegle wzdłuż linii brzegowej, czego oczywiście nie ma Kołobrzeg.
Muszę jednak zaznaczyć, że dla kuracjuszy lubiących tańce na co dzień jednak Kołobrzeg ma więcej do zaoferowania.
Ja w Świnoujściu się nie nudzę i szybciej mi płynie czas pobytu nawet te trzy tygodnie w sanatorium, jak w Kołobrzegu. Jest to moje prywatne zdanie w tym temacie.
Archibald będziesz zadowolony z pobytu w Bursztynie i w strefie nadmorskiej Świnoujścia.
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Na teraz nie jestem już zadowolony z dwóch rzeczy: nie dostanę pokoju jednoosobowego, bo podobno ( jak wynika z informacji od recepcjonistki) jest 40 zaświadczeń od lekarza a jedynek tylko 5. Trochę dziwne, bo jak sprawdziłem na stronie to wszystkich miejsc noclegowych jest 62, czyli 2/3 kuracjuszy złożyło zaświadczenia ( :?: :?: :?: ), to raczej jakaś bzdura. Poza tym nie można przyjechać dzień wcześniej. To sobie w takim razie bez bólu daruje. Nie chcą dodatkowego wpływu, to nie.
Gość

Post autor: Gość »

To nie jest chyba tak, że nie chcą dodatkowego wpływu.
W mniejszych obiektach gdzie jest niewiele pokoi a ostatni dzień turnusu jest jednocześnie pierwszym dniem następnego nie ma gdzie zakwaterować gościa, który przyjechać chce dzień wcześniej. Owszem, zdarza się że ktoś wyjeżdża przedostatniego dnia, ale nie ma pewności czy tak będzie i ile miejsc się zwolni. Dlatego nie mogą Ci zapewnić że będą mieli Cię gdzie przenocować.
Dokładnie taka sytuacja była np. w Busku w Mikołaju, słyszałem jak Pani z recepcji tłumaczyła to zarówno pytającym bezpośrednio jak i przez telefon.
Tak czy siak miejsce i termin masz fajne, oby tylko trafiło Ci się dobre towarzystwo do pokoju i będzie super!
Życzę udanej kuracji.
Lidia452
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 wrz 2015 21:18
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Lidia452 »

Archibald ja mam podobnie w Perle Baltyku w Kolobrzegu ,dla Nas jadacych w pojedynke nie ma opcji na 1 u mnie tez na 2 a z 3-ki powinnam sie
cieszyc bo moge dostac jeszcze 4 :cry: :roll: niestety tak porobiono w miejscowosciach nadmorskich i maja gdzies nasze doplaty ......chyba ze
pojedziemy za 450 czy 550 dziennie a to juz inna bajka :( Pisalismy juz o tym ze to powinno sie zmienic poniewaz jest dyskryminujace .
Powinny byc pokoje rowniez dla tych ktorzy chca doplacic i wszyscy byliby by zadowoleni.
Na obecna chwile musimy przetrwac...... i cieszyc sie z innych atutow nadmorskiego wyjazdu czego Tobie i sobie zycze.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Gość pisze: 03 kwie 2025 13:56
Tak czy siak miejsce i termin masz fajne, oby tylko trafiło Ci się dobre towarzystwo do pokoju i będzie super!
Życzę udanej kuracji.
Masz oczywiście rację, ale to już wielka loteria. Nie chcę narzekać mam tylko nadzieję, że nie spotka mnie sytuacja Zbigniewa165 z Verano w Kołobrzegu.
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Lidia452 pisze: 03 kwie 2025 14:06 Na obecna chwile musimy przetrwac...... i cieszyc sie z innych atutow nadmorskiego wyjazdu czego Tobie i sobie zycze.
Pozdrawiam
W zasadzie innego wyjścia nie mam. C'est la vie jak mówią Francuzi.
Lidia452
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 wrz 2015 21:18
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Lidia452 »

Archibald chcemy jechac ,wiec myslmy pozytywnie i na zapas nie ma co sie martwic :)
ODPOWIEDZ