Fajny film wczoraj widziałem

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Fajny film wczoraj widziałem

Post autor: BozenaMat »

Oglądałam "Batalion"..... naprawdę warty polecenia :)
Kleinehexe pisze: 12 lut 2025 13:50 Dobre polskie kino nie jest złe, żeby tylko jeszcze coś z tym dźwiękiem zrobili. Wszystko co w tle słychać genialnie, ale co mówi aktor, to już niekoniecznie. :roll: Jak się da głośniej, to idzie zrozumieć, ale potem jak ryknie muzyka, to się można.... :oops: I nie wiem czy winni dźwiękowcy, czy zajęć z dykcji było na kierunku aktorskim za mało? :?
Nie chce mi się kopiować i wklejać cytatów więc podam linki. Może moderator ich nie usunie. Też psioczę na dźwięk w polskich filmach i choć mamy kino domowe, to jednak jak są napisy, to i w polskich filmach je włączam. Co nie usłyszę, to doczytam :lol: :lol: :lol:

https://www.serialowa.pl/542497/wzgorze ... b-zulczyk/

https://rozrywka.spidersweb.pl/polskie- ... ac-problem

I jak już tu jestem, to obejrzyjcie film "Jedno życie" z Anthony Hopkins'em.
Jest rok 1938, gdy młody Brytyjczyk Nicholas Winton podczas wizyty w Pradze odkrywa, że tysiące rodzin zbiegłych przed hitlerowcami z Niemiec i Austrii żyją tu w dramatycznych warunkach, często bez dachu nad głową i żywności. Niemiecka inwazja na Czechosłowację jest kwestią najbliższych tygodni, a wtedy los uchodźców będzie już przesądzony. Nicholas postanawia zrobić wszystko, co w jego mocy, by ocalić jak najwięcej potrzebujących. Wraz z grupą współpracowników organizuje transporty dzieci, które podążają z Pragi do Anglii w poszukiwaniu bezpiecznego schronienia. Jak wiele istnień uda się ocalić zanim granice zostaną zamknięte? Po 50 latach Nicholas wciąż wraca wspomnieniami do tamtych dni, zadając sobie pytania o los ocalonych i obwiniając się za to, że nie udało mu się ocalić wszystkich.
Cytat z Filmweb.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

A już myślałam, że powinnam się udać na badanie do audiologa, bo jednak kiedyś tego nie było. :lol:
Zdążyłam przeczytać i widzę, że moje przypuszczenia, że w serialach zagranicznych może być podobnie, ale tego nie wiem, bo dialogi czyta lektor, były słuszne. :)
Zadziwia mnie jedno, mamy XXI wiek, technologie rozwijają się z prędkością światła. Latamy w kosmos, AI stawia lekarskie diagnozy :o , efekty specjalne w kinematografii są tak dopracowane, że nie dostrzega się sztuczności, a nad dźwiękiem nie panują? Really? :? Zwłaszcza, jeśli to problem nie tylko rodzimych twórców. Liczę że może kiedyś się to poprawi, a póki co, włączenie napisów jest jakimś rozwiązaniem. :D
Bardzo lubię sir Anthony'ego, więc odhaczam tytuł do obejrzenia. :)
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

Napiszę to samo i tu, bo do Nocnych rozmów pewnie nie każdy zagląda. :)
Jest już dostępny bez opłat bardzo ważny dokument, który w roku 2024 zdobył I nagrodę wśród filmów edukacyjnych pt. "Ziarno świadomości" traktujący o bardzo ważnych sprawach dotyczących rolnictwa, żywności i degradacji gleby przez przemysł rolniczy (nie mylić z gospodarstwami, bo to nie ma z tym już chyba nic wspólnego).
https://www.youtube.com/watch?v=klItN4sKEPM
Twórcy filmu produkowali go przez 6 lat własnym sumptem. Film jest całkowicie niezależny. Dla mnie jest to temat bardzo dobrze znany, ale dla wielu ludzi nie jest to już tak oczywiste. Pytanie brzmi: dlaczego tak jest? Dlaczego w przeddzień wyborów po raz kolejny wałkuje się takie tematy, jak aborcja, imigranci, prawa osób LGBT? Tak, są to ważne tematy i trzeba oczywiście je też podejmować, ale ilu osób bezpośrednio one dotyczą? Czemu nie mówi się o takim temacie jak żywność, który dotyczy każdego z nas, od oseska po staruszka? Czemu rolnicy robiący blokady na drogach nie mówią o degradacji gleby, co prowadzi do tego, że obecna żywność dostępna w sklepach staje się wręcz bezwartościowa?
Film jest bardzo dobrze zrealizowany i choć dość długi, bo trwa półtorej godziny, to warto poświęcić swój czas, by poszerzyć własną świadomość o wiedzę, która ma ogromny wpływ na ludzkie życie, a przede wszystkim zdrowie. Gdyby wszyscy byli tego świadomi za co płacą, może coś byśmy mogli zmienić, stawiając wymagania producentom:?
Gorąco polecam! :)
ODPOWIEDZ