Mazowiecki NFZ jaki czas oczekiwania?

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Re: Mazowiecki NFZ jaki czas oczekiwania?

Post autor: ewiko »

"Zastanawiam się, czy nie napisać prośby o przydział do Kołobrzegu ale nie wiem jak nasz NFZ zapatruje się na takie prośby."

Aniu , nasz NFZ bardzo złagodniał , idą kuracjuszom na rękę. Spróbuj zadzwonić , jak trafisz na fajną osobę , może coś wskórasz. Ja od kilku dni , jestem w Połczynie Zdroju . Dzwoniłam przez 3 dni aż się udało. Panie naprawdę bardzo sympatyczne. Jak nie spróbujesz zmienić miejsca , będziesz sobie zarzucała że nic w tym kierunku nie zrobiłaś. Próbuj .... powodzenia.
Marek58
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 09 wrz 2020 12:28
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Marek58 »

Aniu. Radziłem Ci 16.03.25 byś napisała do NFZ.
Teraz posłuchaj rady Ewiko, którą serdecznie pozdrawiam. Dwa lata temu wyjechała miesiąc wcześniej niż ja. Teraz jadę do Kołobrzegu - Gryf I od 29.06 - 20.07.25 - reumatologia. Wniosek składany 17.09.2024.
Pozdrawiam wszystkich oczekujących życząc wymarzonych (ulubionych) miejscówek.
Awatar użytkownika
Ania06
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2017 20:55
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Ania06 »

Mam obawy przed próba zmiany miejsca. Nfz może potraktować to jako rezygnację, a tego nie chcę. Dziękuję kochani za wszystkie rady.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

Raczej zmienią czas ale miejsca nie...
Awatar użytkownika
jaga167
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2015 08:11
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: jaga167 »

Ania06 pisze: 04 kwie 2025 18:20
jaga167 pisze: 24 mar 2025 16:00

Mam takie same plany. Na razie numer ok 6000, życzmy sobie powodzenia w zwrotach.
Jaga, napisz jak u Ciebie wygląda numeracja.
Aniu, od dwóch dni dzwonię w sprawie zwrotów. Sytuacja nie jest dobra. Morza nie ma wcale, same miejscowości górskie. Była Krynica Zdrój ale nie zdecydowałam się od razu a gdy za 10 minut zadzwoniłam zdecydowana to już jej nie było. Dziś ta sama sytuacja i też była Krynica Zdrój, którą biorę (z musu) pod uwagę. Pytałam o szczegóły związane z np. z dostępnością jedynek, położeniem (wysoko na zboczu, czy nisko) ale panie zawsze odpowiadają "nie mamy wiedzy na ten temat", no więc zdecydowałam się w ciemno ale jak mi powiedziano w recepcji sanatorium położone jest wysoko, dochodzi się po schodach, których jest 60! Po 10 min od pierwszej rozmowy zadzwoniłam więc ponownie i zrezygnowałam. Dowiedziałam się, że raz mogą anulować, ale tylko raz. Jutro znów zadzwonię bo w każdej chwili mogę dostać przydział (nr 2200) przydzielają obecnie na sierpień, wrzesień a ja wtedy nie mogę. Bardzo to stresujące, nie trafiłam na informatorkę, która chciałaby doradzić lub przynajmniej powiedzieć coś na temat proponowanego miejsca. To może dobrze, że już nie musisz tego doświadczać bo już wiesz co masz. Życzę Ci miłego wypoczynku bez skoków ciśnienia.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Jaga, a o które Krynickie sanatorium chodziło?
Może powinnaś wcześniej zebrać informacje i celować w konkretne sanatorium.Jeżeli zależy Ci na dobrych zabiegach to Wojskowy, ja chwaliłam sobie Lwigród, NDZ jest do przyjęcia i Leśnik Drzewiarz. Z małych to Energetyk i Abaton. Te bym brała pod uwagę.
Awatar użytkownika
jaga167
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2015 08:11
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: jaga167 »

Felice, to miała być Biawena. Te sanatoria, w które bym celowała są poza zasięgiem. Żadnych zwrotów nad morze. Są wyłącznie miejscowości górskie i podgórskie i jest ich zaledwie kilka, wiele z dochodzeniem na zabiegi. Za długo celować nie mogę bo normalny przydział mogę dostać każdego dnia (koniec sierpnia- wrzesień), a wtedy nie mogę jechać.
Awatar użytkownika
Teri5
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 02 cze 2011 19:18
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Teri5 »

Witam. Jaga może się zdarzyć, że poczekasz dłużej. Ja czekam nadal, mam numer 674. Zaczynam się zastanawiać dlaczego moje skierowanie jest odkładane? Może ktoś miał podobnie?
Awatar użytkownika
Ania06
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2017 20:55
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Ania06 »

jaga167 pisze: 07 kwie 2025 17:26
Ania06 pisze: 04 kwie 2025 18:20

Jaga, napisz jak u Ciebie wygląda numeracja.
Aniu, od dwóch dni dzwonię w sprawie zwrotów. Sytuacja nie jest dobra. Morza nie ma wcale, same miejscowości górskie. Była Krynica Zdrój ale nie zdecydowałam się od razu a gdy za 10 minut zadzwoniłam zdecydowana to już jej nie było. Dziś ta sama sytuacja i też była Krynica Zdrój, którą biorę (z musu) pod uwagę. Pytałam o szczegóły związane z np. z dostępnością jedynek, położeniem (wysoko na zboczu, czy nisko) ale panie zawsze odpowiadają "nie mamy wiedzy na ten temat", no więc zdecydowałam się w ciemno ale jak mi powiedziano w recepcji sanatorium położone jest wysoko, dochodzi się po schodach, których jest 60! Po 10 min od pierwszej rozmowy zadzwoniłam więc ponownie i zrezygnowałam. Dowiedziałam się, że raz mogą anulować, ale tylko raz. Jutro znów zadzwonię bo w każdej chwili mogę dostać przydział (nr 2200) przydzielają obecnie na sierpień, wrzesień a ja wtedy nie mogę. Bardzo to stresujące, nie trafiłam na informatorkę, która chciałaby doradzić lub przynajmniej powiedzieć coś na temat proponowanego miejsca. To może dobrze, że już nie musisz tego doświadczać bo już wiesz co masz. Życzę Ci miłego wypoczynku bez skoków ciśnienia.
Pzyzwyczaiłam się do myśli, że jadę do Piwnicznej. Tereny piękne, sanatorium kameralne, to duzy plus. . Opinie nt. Limby są pozytywne, zatem czekam na wyjazd :-). Tobie życzę dobrego zwrotu lub dobrego przydziału.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Jaga Biawena w Krynicy? Chyba coś pomyliłaś…
ODPOWIEDZ