GOCZAŁKOWICE-ZDRÓJ - Gwarek

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
marfed
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 paź 2023 00:50
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3

Re: GOCZAŁKOWICE-ZDRÓJ - Gwarek

Post autor: marfed »

Zauważ, że to tylko ja chwalę Goczałkowice-Zdrój. I ja mam małe wymagania :D Właściwie to byłem wtedy pierwszy raz w sanatorium. I w innym pawilonie. I zabiegi też będziesz miał gdzie indziej. Mimo takiego hura optymizmu, nie chciałbym wpływać tak bardzo na Twoją decyzję. Porównując Goczałkowice i Iwonicz (w którym byłem w maju br.) wybrałbym Iwonicz.
PS. Wyłączę się z tematu. Może ktoś inny coś napisze. :D
Awatar użytkownika
tico22
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 sie 2016 16:35
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 2 razy

Post autor: tico22 »

Witam, niedawno wróciłem z turnusu rehabilitacji ogólnoustrojowej z Zespołu sanatoryjno szpitalnego Gwarek w Goczałkowicach Zdrój. W mojej ocenie zarówno baza zabiegowa jak również zakwaterowanie jest na wysokim poziomie. Samo przyjęcie do ośrodka przebiegało sprawnie. Przyjazd na ustaloną wcześniej godzinę, wywiad u pielęgniarki, ustalenie nr. pokoju, miejsca na stołówce, wizyta u lekarza. W pierwszym dniu nie ma zabiegów. Ja miałem zlecone przez lekarza po sześć i siedem zabiegów dziennie, na zmianę. W soboty po cztery. Zaczynałem o 9 kończyłem po 14 godzinie. Baza zabiegowa bardzo dobra, na piętrze -1 są wykonywane zabiegi mokre, borowina, hydro zabiegi, masaże, jest również basen do ćwiczeń . Na piętrze pierwszym są wykonywane pozostałe zabiegi tj. laseroterapia, magnetron, prądy itp. na poziomie zero rehabilitacja indywidualna. Gabinet pielęgniarki dyżurnej znajduje się na piętrze ósmym. Badanie ciśnienia dla chętnych i dla wytypowanych przez lekarza kuracjuszy od godziny ósmej rano. Są trzy tury posiłków, śniadania o 7, 8 i 9, obiady o 11:45, 12:45, 13:45. Kolacje analogicznie o 17, 18 i 19 godzinie. Posiłki smaczne i urozmaicone. Ja poprosiłem o dietę lekkostrawną. Nie musiałem dokupować jedzenia. Śniadania i kolacje są dostępne po otwarciu stołówki. Zupy i drugie dania są dostarczane przez panie z obsługi kuchni sukcesywne do poszczególnych stolików. Pokoje dwuosobowe, z węzłem sanitarnym, z tv bez dopłat (telewizja naziemna). Pokoje z balkonami. Ja miałem pokój od strony parku, słoneczny. Jest gdzie wysuszyć pranie. Na każdym piętrze są dostępne duże łazienki dla osób np. poruszających się na wózkach. Uwaga, ośrodek nie zapewnia ręczników. Sprzątanie co trzy dni, wymiana pościeli po dwóch tygodniach. Na korytarzu jest dostępny dla kuracjuszy czajnik oraz nieduża lodówka. Żelazko wypożyczymy w recepcji. Panie i panowie rehabilitanci uczynni i pomocni. Jestem dla ich pracy pełen podziwu. Wielu z kuracjuszy było już w podeszłym wieku, ze swoimi dolegliwościami i zachciankami a Oni wyrozumiali i uśmiechnięci, zawsze z pomocną dłonią. Obok recepcji jest dobrze zaopatrzony sklepik, czynny również w niedzielę a w okolicy są trzy sklepy: Lewiatan , Delikatesy oraz najbliżej tuż koło ronda sklep ogólnospożywczy i apteka. Wzdłuż deptaka są również pootwierane kawiarenki oraz budki z lodami. Po zabiegach można pospacerować oraz odpocząć w pobliskim parku. Dla bardziej mobilnych polecam wypad wyznaczoną trasą nad pobliską zaporę wodną najlepiej z kijkami trekkingowymi , około 40 minut w jedną stronę. Do polecenia również zwiedzanie pobliskich ogrodów Kapias. W obiekcie szpitala w Zakładzie przyrodoleczniczym jest dostępny odpłatnie basen , sauny, grota solna. Na zewnątrz jest również tężnia. Samochody można bezpłatnie parkować na znajdujących się nieopodal dworca PKP oraz ronda przy drodze dojazdowej do Zdroju parkingach. Ja przyjechałem pociągiem. W pobliżu dla osób wierzących znajduje się kaplica oraz trochę dalej kościół. Amatorzy piłki nożnej też będą zadowoleni, na pobliskim stadionie co jakiś czas rozgrywane są mecze oraz treningi. Jestem bardzo zadowolony z rehabilitacji. Z chęcią pojadę do Gwarka ponownie, nawet odpłatnie :serce: :serce: :serce:
Załączniki
Ogród
Ogród
Ogród
Ogród
Obiekt
Obiekt
Gość

Post autor: Gość »

;) ;)
Załączniki
IMG_20250407_200052998~2.jpg
IMG_20250407_200052998~2.jpg (44.77 KiB) Przejrzano 411 razy
IMG_20250419_132747858~2.jpg
IMG_20250419_132747858~2.jpg (79.43 KiB) Przejrzano 411 razy
IMG_20250419_134105322_HDR~2.jpg
IMG_20250419_134105322_HDR~2.jpg (71.16 KiB) Przejrzano 411 razy
Awatar użytkownika
tico22
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 sie 2016 16:35
Podziękowano: 2 razy

Post autor: tico22 »

Dziękuje ;)
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

Tico22 - dzięki za opis, widać dużo się zmieniło od czasu kiedy ja tam byłam.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Bibi2 »

Tico , bardzo dziękuję - fajny opis :kwiat:
Tak Ewaszko, ja też pamiętam dużo negatywnych opinii, a tu niespodzianka - to dobrze, że na dobre zmiany :)
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Atina »

Dziękuję za opinię :kwiat:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sztani »

dzięki za opis. one są dla nas cenne- źródło świeżych wiadomości. :)
ODPOWIEDZ