Lubelski NFZ

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
tommy
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 lis 2014 09:39
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Lubelski NFZ

Post autor: tommy »

Felice pisze: 12 cze 2025 21:21 Jeżeli chodzi o sanatoria funkcjonują normalnie. Życie turystyczne wraca do normy. Aktualnie działa Kaprys, Piekiełko, Pod Wąsem w weekend oraz dechy na Stawach Biskupich. Jest dużo knajpek z jedzeniem, kawiarni z dobrymi wypiekami. W Zdroju nie ma żadnego sklepu poza bardzo drogim ABC za Wojciechem. Żabka była całkowicie zniszczona i postawiony nowy budynek jeszcze nie ruszył. W mieście działa Biedra i Dino. Brak bankomatów. W rynku działa oddział PKO BP i Spółdzielczy.
Czyli nie jest źle. Szkoda, że nie ma bankomatów czynnych ale chociaż można płacić kartą :?: :?:
Jaceg
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2025 16:27

Post autor: Jaceg »

A ja z innej beczki,ponieważ jadę po raz pierwszy, może byi mi ktoś podpowiedział ile kasy na wejście będzie mi potrzebne? I o której najlepiej się stawić, bo ktoś mi podpowiedział że najlepiej dzień wcześniej przyjechać i nocleg zapłacić, ale czy w sanatorium się tak da czy gdzieś w pobliżu szukać, będę wdzięczna za każdą pomocna uwagę
LeszekWro
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 29 maja 2017 12:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękowano: 1 raz

Post autor: LeszekWro »

Do Jaceg :
Ad.
I o której najlepiej się stawić,
- odpowiedź na Twoje pytanie jest zależna,w zależności co preferujesz w pobycie.
Jeżeli nie przeszkadzają ci ludzie, lubisz towarzystwo oraz pokój 2 lub 3 os. - to wystarczy, że przyjedziesz przed 14 -tą. Bo później można nie dostać czasami obiadu. :roll:
Jeżeli chcesz pokój 1 os. (co b. trudno załatwić, jeżeli nie jesteś osobą z chorobami narządu ruchu ) - to dzwoń do ośrodka - tel. masz na skierowaniu
- i dopytaj. Są sanatoria, w których nawet wcześniejszy przyjazd nie gwarantuje pokoju 1 os. oraz nie można raczej dostać miejsca w sanatorium dobę przed terminem. Bo turnusy czasami wymieniają się w tym samym dniu.
Na forum jest dział : Noclegi w sanatorium; tam wybierz miasto - są wpisy forumowiczów gdzie przenocować. Niestety nie mogę znaleźć gdzie dokładnie to jest na forum. Może inni podpowiedzą ? :?:

Ad.
ile kasy na wejście będzie mi potrzebne?
- przede wszystkim na opłaty w dniu przyjazdu, opłatę miejscową (jeżeli występuje), a dalej na podstawowe zakupy i wyjścia, ( to też zależy jak bardzo jesteś rozrywkowa). :D
Jaceg
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Właśnie zależy mi na te opłaty na wstępie ile tak mieć ze sobą na start , ile za wyżywienie bo myślę że jakieś klimatyczne opłaty .Tak na wstęp to 1000 starczy.Czy dużo jest zabiegów dziennie czy coś trzeba jeszcze dokupić.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 28 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Jeśli dostaniesz pokój 1 osobowy, to 1000 może być mało.
Opłata za pokój 1 os. to około 900 zł.
Opłata klimatyczna ok 150 (w niektórych ośrodkach płatna tylko gotówką).
Opcjonalnie telewizor, czajnik wi-fi, kolejne 150.
No i dla zmotoryzowanych parking. W Kołobrzegu przynajmniej 500.
W większości ośrodków można płacić kartą.
Wejdź na stronę Sanatorium, tam powinny być podstawowe informacje. Cennik dodatkowych zabiegów również.
Można też zadzwonić w sprawie szczegółów.
LeszekWro
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 29 maja 2017 12:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękowano: 1 raz

Post autor: LeszekWro »

Do Jaceg : Chyba jeszcze nie dostałeś skierowania na papierze. Napisz czy mam rację, gdzie i kiedy jedziesz, to można wypowiadać się konkretniej.
Bo na skierowaniu jest tabela odpłatności za sanat. I tak np. pokój 2 os. z łazienką 27,30 zł/ 19,50 zł doba w zależności od sezonu.
Nie będę przytaczał wszystkiego z tej tabeli. Poza tym kol. Andrzej1958 ujął pozostałe opłaty dość szczegółowo.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Jaceg napisał, że jedzie do Posejdona w Kołobrzegu w październiku. To już będzie jesienna stawka.
Tak jak radzi Andrzej w kwestiach formalnych najlepiej zadzwonić bezpośrednio do obiektu.
Awatar użytkownika
maria123
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lis 2013 21:03

Post autor: maria123 »

Witam! Po długiej przerwie znowu się odzywam i planuję wyjazd do sanatorium, po złamaniu stawu skokowego , operacji. Jak długo czeka się w woj lubelskim i gdzie mogą przydzielić?
Jaceg
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Dziękuję za odpowiedzi.Juz dostałam to pismo na papierze. Po prostu nie wiedziałam czy opłaty te są tylko za nocleg czy też nocleg i wyżywienie.Odnosnie noclegu dzień wcześniej to jeszcze nie wiem gdzie znajdę , dzwoniłam po okolicy to raczej mają do września tylko czynne.Jeszcze trzeba się będzie zorientować .Pociągów mnóstwo,tylko w godz porannych by być na miejscu to trzeba się parę razy przesiadać. Z bagażami trochę ciężko i czarno to widzę.Wiec pomysł by dzień wcześniej pojechać bezpośrednim pociągiem. Może ktoś też będzie jechał z Lublina do Kołobrzegu do Posejdon i?
Awatar użytkownika
tommy
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 lis 2014 09:39
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: tommy »

Czy ktoś z Was próbował kiedykolwiek dzwonić po "zwroty" ?? Jakie macie doświadczenia w tym temacie ??
:roll:
ODPOWIEDZ