dodatkowy urlop 21 dniowy dla niepełnosprawnego

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Re: dodatkowy urlop 21 dniowy dla niepełnosprawnego

Post autor: sztani »

Wszystkim dziękuję za wzięcie udziału w moim temacie . :) :kwiat:

Zadzwoniłem do PFRON i otrzymałem odpowiedz . 21 dni urlopu przysługuje tylko na turnus współfinansowany przez PFRON w sumie tego urlopu dodatkowo będzie 10 które mamy po roku pracy dodatkowo (za niepełnosprawność) i 16 dni w sumie 21 dni.
W ZUS pani przekazała ,że jak najbardziej mogę wziąć zwolnienie lekarskie na tyle ile będę na turnusie . jest to nie wyjazd sanatoryjny a rehabilitacja na zasadach szpitalnych. więc nie ma problemu po co mam brać urlop wypoczynkowy . Zwolnienie wystawić może lekarz pierwszego kontaktu , rodzinny.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 10 razy

Post autor: violet58 »

Chyba nie do końca jest tak jak piszesz. Nie będę wzorem innych kopiował i wstawiał tekstu na forum. Poniżej jest link do Gazety Prawnej >>>>https://serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i ... ego-zasady Nigdzie nie ma mowy o tym, że dodatkowy urlop przysługuje wyłącznie na turnusy rehabilitacyjne współfinansowane przez PFRON. Jeśli pomimo tego, że artykuł ten wyjaśnia problem dodatkowego urlopu, admin usunie link odezwij się na priv. Pozdrawiam :kwiat:
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Post autor: mariolaa »

Może jeszcze ja coś dodam - trzeba tu rozgraniczyć turnus rehabilitacyjny i rehabilitację na oddziale rehabilitacji ogólnoustrojowej tzw ORO - leczenie na oro może być w ramach L4 - zwolnienie wystawia lekarz na oddziale jak pisze Felice i Bibi2 - korzystałam z takiego zwolnienia - natomiast turnusy rehabilitacyjne ogólnorozwojowe to turnusy organizowane przez ośrodki wpisane do rejestru który można znaleźć na stronie empatia.mpips.gov.pl. . Wtedy można skorzystać z dodatkowego urlopu przysługującego osobom niepełnosprawnym. Korzystałam z takiego urlopu również w przypadku gdy turnus nie był dofinansiwny przez pfron. Te przypadki opisuje ANDY12345 I violet58. W pierwszym poście myślę że połączyły się te dwie formy rehabilitacji i dlatego różne informacje. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ja do swojego wcześniejszego postu dodam, że mój zakład pracy wymagał odrębnego zaświadczenia wystawionego przez organizatora turnusu, że na takowym przebywałem. Sama faktura nie wystarczyła...
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sztani »

Czyli Pani w gdańskim PEFRON nie poinformowała mnie należycie .. ,temat jak by się sam rozwiązał bo będę na L4 podczas pobytu na RO .
dziękuję wszystkim za zabranie głosu i wyrażenie swojej opinii . :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Oczywiście wybór należy do Ciebie, ale zwykle L4 wiąże się z częściową utratą wynagrodzenia, a za urlop należy Ci się 100% pensji. Udanej rehabilitacji pod każdym względem... Pozdrawiam
Dagna
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 sie 2013 14:37
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Dagna »

Tak Pani z PFRON źle poinformowała nie musi być dofinansowany turnus - wystarczy kopia skierowania od lekarza i potem potwierdzenie, że się było na turnusie - przecież kartę dają wypisową. Finansowo urlop bardziej opłacalny bo wynagrodzenie liczone jak za ekwiwalent za urlop, a za zwolnienie 80% średniego wynagrodzenia z 12 miesięcy przed. Ale to już prywatna sprawa. Pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ