Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Opis miejscowości uzdrowiskowych. Fotografie. Otoczka pobytów w sanatoriach. Nieco rozrywkowo, nieco turystycznie. Co warto zobaczyć, gdzie się rozerwać.
Założę może nowy temat, bo widzę że o Muszynie jakoś słabo z informacjami a podobno miejsce super!
Wybieram się w sierpniu i mam parę pytań;
Jak z parkowaniem samochodu? Są bezpłatne parkingi w Muszynie? Jest szansa coś takiego znaleźć w sezonie?
Gdzie można się fajnie pobawić wieczorami?
Co polecacie do zwiedzania w okolicy? Zazwyczaj mocno aktywnie spędzam czas więc kilkanaście km „z buta” to żaden problem
Właśnie wróciliśmy z Muszyny, z krótkiego 4dniowego, spontanicznego wyjazdu. Pierwszy raz w tej okolicy. Sama Muszyna urocza, widać dbającego gospodarza. Uroczy Rynek z Ratuszem i klimatycznymi, historycznymi uliczkami, Ogrody Sensoryczne, Ogród Biblijny, Zapopradzie w zakolu Poprady z restauracjami, basenami, miejsce rekreacyjne. W Muszynie najwyższy szczyt Malnik, który fajnie odwiedzić " przed śniadaniem". Wieża widokowa serwuje panoramy na zielone wzgórza Beskidu Sądeckiwgo i na samą Muszynę. Kolejna wycieczka z buta była do Bacówki pod Wierchomlą. Piękne panoramy oraz widok na Tatry (przy udanej pogodzie). Bacówka przyjazna serwująca pyszną jajecznicę z wesołych jajek. Szlaki biegną dalej ale my wróciliśmy w dół. Poza górami okolice obfitują w zabytki kultury (np. drewniane cerkwie), bardzo liczne wody mineralne, które wypływają niemal z każdej skały, pomniki przyrody jak wodospady, mofety. Pięknie wije się Poprad oferujący spływy. W okolicy Żegiestów Zdroju nurtem Popradu biegnie granica tworząc w tym miejscu dwie Łopaty, Polską i Słowacką. To takie miejsce gdzie Słowację mamy na północy.
Uff. Jedynie w Krynicy poza wieżą nic nie zobaczyliśmy. Zatłoczona długim weekendem była niedostępna.
Bardzo nam się spodobała linia kolejowa, która tak ładnie biegnie.
No i Słowacja tak blisko i np. BArdejów wpisany na listę UNESCO
Może kiedyś wrócimy, może sanatorium. Najbardziej chcielibyśmy Muszynę, potem Żegiestów Zdrój, na końcu Krynica Zdrój.
To tak w skrócie po 4 dniach.
Pozdrawiam
Bogutka
Bogatka, ogromne dzięki za informacje i sporo ciekawych podpowiedzi! Ja też zdecydowanie preferuję mniej zatłoczone miejscówki. Jestem pewna że Muszyną mnie zauroczy! Już się nie mogę doczekać wyjazdu!
Malgo, jeszcze bogatsza niż jestem .... e, to niemożliwe.
Malgo, do Muszyny my musimy jechać 10 godzin. Rozumiesz jakie to wyzwanie. Tak jak w Bieszczady, jeszcze dalej. Ale nad morzem spacerujemy często.
W październiku będę dzwoniła po zwroty. Może wpadnie coś z tamtej okolicy.
Pozdrawiam
Bogutka