Coś smacznego i dobrego czyli...

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Coś smacznego i dobrego czyli...

Post autor: sztani »

Szczyptę majeranku dodam na końcu tak lubię ;)
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

sztani pisze:Ale ,ja tez gotuję kapuśniak ,dodalem pare prawdziwków suszonych , usmażyłem skwareczki z cebulką . Atino co za zbieg okoliczności .
A ja dzisiaj mam klopsiki...przepisu nie podaję bo chyba kazdy go ma :lol: za chwila ziemniaczki i kapusta i obiadek bedzie ;)
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 cze 2013 17:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: krecik »

Niestety, ale z przyczyn obiektywnych nie doszło do gotowania grochóweczki :( ale groch już mam więc będzie w przyszłym tygodniu :lol:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

sztani pisze:Szczyptę majeranku dodam na końcu tak lubię ;)
i troche pikanterii sztani ;) :serce:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Kiedyś nie byłam zwolennikiem zup z biegiem czasu...czytaj lat :lol: doceniam ich walory.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Po zupie godzina i jestem głodny :( ;)
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

No proszę - wczoraj miałam kapuśniak ale z białej kapusty, dodaję boczek wędzony i na koniec koperek, oczywiście ziemniaczki. Do kapuśniaku z kiszonej kapusty zamiast koperku majeranek. I nie daję śmietany. To tak w skrócie :)
A dziś pulpety w sosie pomidorowym.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Atina pisze:A ja dziś gotuję kapuśniak z przepisu z neta :)
Kapuśniak na kiszonej kapuście
Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 2 litry wody, 1 marchewka, korzeń pietruszki, pół selera, pól pora, 1 cebula, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 2 łyżki masła, 30 dag ziemniaków, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, olej do smażenia.

Przygotowanie: Gotujemy wywar warzywny (z selera, pora, pietruszki i marchewki) dodając pieprz, listek, ziele i troszkę soli. Gdy warzywa będą już miękkie kroimy je w kostkę i ponownie dodajemy do wywaru. Dodajemy też pokrojone ziemniaki i pomidory, całość przyprawiamy majerankiem i kminkiem. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki miękkie.

Kapustę odciskamy, kroimy i przesmażamy z pokrojoną w kostkę cebulką na rozgrzanym oleju, dodajemy do wywaru, gotujemy jeszcze pół godziny. Zupę pododajemy oprószoną listkami natki pietruszki, ewentualnie z kleksem śmietany.
Puki co w trakcie gotowania dobrze smakuje :) ,może macie swoje sposoby sprawdzone ?
Atinko, pomidorki? nigdy jeszcze nie dodawałam pomidorów do kapuśniaku, ale może się dodaje.... :?
Ja robię kapuśniaczek na wędzonych żeberkach, czasem na goloneczce ewentualnie na kiełbasce pokrojonej w kosteczkę. Do gotowego już wywaru z mięskiem i warzywkami dodaję odciśniętą z soku i pokrojoną kapustkę, a na koniec przesmażoną cebulkę i zaprawiam tylko mąką. Nie dodaję ani majeranku, ani natki pietruszki i bez śmietany.
Oj chyba będzie u mnie kapuśniak w najbliższym czasie, bo już mi ślinka leci... :roll: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziewczyny a kminku nie dodajecie do kapuśniaku :?: pamietam i wynioslam z domu jak moja mama dodawala jeszcze kminek :kwiat:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Wiem, że powinno sie dodawać kminek ale jakoś nie za bardzo go lubię, więc zrezygnowałam i też jest dobrze :D
Zablokowany