KOGA Kudowa Zdrój 10.07-31.07.2025 r

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 cze 2014 15:01
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 42 razy

Re: KOGA Kudowa Zdrój 10.07-31.07.2025 r

Post autor: lawenda »

Dziękuję berbla65 za opis i fotorelację. :kwiat: :kwiat:
Fajnie że Ci się chciało tak na bieżąco, bo miło wrócić do wspomnień i przenieść się w czasie 8-), bo dawno w Kudowie nie byłam.
Elton wciąż gra i śpiewa, pamiętam jak lata temu grał i śpiewał w Bristolu, Kosmicznej.
Oj....dawno to było. ;)
Nina11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 paź 2021 08:41
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nina11 »

Kudowa Zdrój - miasteczko w Kotlinie Kłodziej - chciałabym tam pojechać - może jakiś "zwrot" - dziękuję za ciekawy opis.
Gość

Post autor: Gość »

Dzień dobry ,do Nina 11 :kwiat:
Nino jeżeli będzie jakikolwiek zwrot do Kudowy Zdrój to "łap" bez zastanowienia.Byłem w Kudowie Zdrój w sanatorium na przełomie listopad/grudzień 2024.Mimo,że okres pogodowo nieciekawy to Kudowa ze swoimi atrakcjami rekompensuje z nadwyżką.Obojętnie do którego sanatorium otrzymasz skierowanie to i tak wygrywasz :) Główne sanatoria czyli Polonia,Zameczek,Bristol są umiejscowione w trójkącie obok siebie.Ja miałem skierowanie do Bristolu i takie łap w pierwszej kolejności.Zalety Bristolu.Obiekt 5 piętrowy z epoki Gierka ale to jest mylące skojarzenie.Pomimo swojej wielkości utrzymany jest kameralny nastrój.Pokoje głównie jednoosobowe lub typu studio.Kilkanaście pokoi 2osobowych z reguły dla małżeństw.Zaletą Bristolu są wszystkie zabiegi na miejscu z dużą punktualnością i elastycznością jeżeli chcemy przyśpieszyć.Bristol posiada własną kuchnię i nie jest oparty o katering.Wyżywienie urozmaicone,porcje wystarczające a jeżeli ktoś chce więcęj to nie ma z tym problemu.Standard pokoi zadowalający/w każdym pokoju lodówka/.Czajnik do pokoju 30 zł za 3 tygodnie.Telewizja płatna/niestety nie zna ceny bo nie korzystałem/Parking samochodowy 270 zł za 3 tygodnie.Wiem,że na zabiegi z Poloni i Zameczka trzeba wychodzić na zewnątrz.Niby nie daleko ok 400 600m ale w okresie zimowym nie jest to atrakcyjne.Atrakcyjne jest położenie wszystkich obiektów.W czasie do 30 min od obiektu można zwiedzić: muzeum zabawek,muzeum minerałów,pijajnia wód,promenada w parku zdrojowym,park muzyczny,altana miłóści/bardziej punkt widokowy/a z uwagi na strome podejście to po wejściu wszystkiego się odechciewa a szczególnie miłości :) Na terenie Kudowy ale z czasem do 2 godz.:kaplica Czaszek,muzeum Szlak ginących zawodów/w trakcie zwiedzania pokazy gancarskie/Skansen w Pstrążnej.Dysponując samochodem 15 km i jesteś w Dusznikach Zdrój.Do zwiedzenia bardzo ciekawe Muzeum papiernictwa,dworek Chopina,pijalnia wód.Kolejne 15 km i jesteś już w Polanicy zdrój.Kolejne 10km i już Kłodzko ze słynną twierdzą.Na tak małej odległości 3 uzdrowiska i 3 pijalnie wód.Mi najbardziej podobało się to w Kudowie.Jeżeli zdrowie i kondycja pozwala i lubisz wspinaczki to 20 min samochodem i już można wchodzić na Szczeliniec Wielki wcześniej na Błedne Skały lub Niedżwiednik.Można zaplanować sobie na niedzielę wyjazd do Skalnego Mesta Asparth w Czechach.Koszt wycieczki 190ck.W kudowie jest kilka dobrych miejsc do zabawy. Wstęp to 10,15zl.Ja z reguły bawiłem się w Govino 100m od Bristolu i tyle samo od Polonii,Zameczka.Zakochałem się w Kudowie Zdrój a ponieważ byłem porą zimową to postanowiłem,że muszę zobaczyć jak Kudowa prezentuje się w lecie.Razem z żoną byliśmy w czerwcu i Kudowa prezentuje się pięknie.Mogłem pełnić rolę przewodnika ;) Już po cichu przed żoną zarezerwowałem pobyt na Sylwestra :)
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 32 razy

Post autor: Bibi2 »

Pawle pięknie uzupełniłeś opinię Berbli , dziękuję :)
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Dzięki Paweł za opinię :D
Oby żona nie wpadła na taki sam pomysł :lol:
Gość

Post autor: Gość »

Nie ma obawy .Nie pierwszy raz "wycinam" jej taki numer.Z reguły jak mówię,że mam dla niej niespodziankę to w jej oczach widzę strach co tym razem wymyśliłem :D
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Nutka »

Tak, tereny do zakochania, to nic dziwnego, że Cię tam ciągnie ;)
Dziękuję za podzielenie się wrażeniami :)
Nina11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 paź 2021 08:41
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nina11 »

Wielkie dzięki Paweł za wiadomości o Kudowie Zdrój - pozdrawiam Nina
Beti307
Na forum od: 21 wrz 2025 11:35
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Beti307 »

Berbla 65 proszę podopowiedz mi w kwestii pokoju w Koga ( może który nr lub które piętro wybrać ) Będę Ci bardzo wdzięczna
Jadę 2 .10.2025r. Proszę daj mi wskazówki. Wspaniałą jest Twoja relacją z pobytu w Kudowej
berbla65
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 mar 2019 12:28
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: berbla65 »

Hejka, niestety pokoju w KODZE się nie wybiera....jak pisałam , miałam 1 ( na zaswiadczenie ) na 2 piętrze z balkonem. Są 4 piętra...winda ,, dociera " do 3. Życzę powodzenia w otrzymaniu fajnego pokoju... Udanego pobytu I dobrych zabiegów. Pozdrawiam cieplutko :kwiat:
ODPOWIEDZ