Krynica Zdrój sanatorium "WATRA"

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
kuty
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2012 18:03
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Krynica Zdrój sanatorium "WATRA"

Post autor: kuty »

Byłem w sanatorium „WATRA” w Krynicy Zdrój w terminie 12 wrzesień - 3 październik 2025r.
I zgodnie z niepisaną powinnością moja opinia „ po” !

Pierwszy dzień - przyjazd i zameldowanie.
Jeszcze tak szybko nie dostałem kluczy od pokoju jak właśnie tu. :D Po 15 minutach byłem w pokoju. A to dlatego że poprzedni turnus skończył się dwa dni wcześniej i pokój był sprzątnięty i przygotowany ( w innych sanatoriach musiałem czekać czasami nawet kilka godzin od przyjazdu ). Też z tego powodu nie ma problemu przyjechać dzień wcześniej ( to koszt 90 zł. osobo\dzień ).
W recepcji dałem skierowanie, wypełniłem druczek jakie leki się bierze i zgłosiłem osobę upoważnioną do ewentualnego kontaktu
(a byłem z żoną, wiec było wzajemnie).
Następnie wizyta u pielęgniarki i na stołówce celem wskazania miejsca przy stole i wyboru diety.
Dodam że przy recepcji stał stolik na którym były ciastka i kawa dla przybywających tego dnia kuracjuszy.
Po pierwszym obiadku wizyta u pani doktor.

Pokój z widokiem na Krynicę.
Pokoik 410 na piątym piętrze bardzo przytulny z balkonem od południowej strony i chyba w standardowej wielkości.
Meble nowe, panele na podłodze nowe, ściany czyste. W pokoju dwa łóżka, dwa biurka, szafa na ubrania, szafka na buty z wieszakiem, półki na szpargały, dwa krzesła. Na biurku czajnik, po dwa - talerzyki, łyżeczki, szklanki + miska i większy talerz.
Był też telewizor (80 zł), ale ja w trakcie pobytów w sanatoriach nigdy nie biorę i nie korzystam.
Łazienka z kabiną prysznicową. Po dwa ręczniki na osobę, wymiana w połowie turnusu, też w połowie wymiana pościeli.
Winda z dołu dojeżdżała tylko na piętro 4 - dalej trzeba było wejść po schodach.
Na korytarzu mała lodówka (wspólna), deska do prasowania (żelazko w recepcji) i zmiotka i łopatka.

Zabiegi
Wizyta u pani doktor bardzo przyjemna i krótka, wszelkie moje sugestie co do zabiegów były akceptowane ( spis jakie zabiegi są można sprawdzić na stronie internetowej sanatorium)
Po kolacji już były gotowe karty zabiegowe.
Zabiegi wykonywane były dobrze i sprawnie, po tygodniu wszyscy wyczuli że niektóre można odrobić wcześniej.
Personel, zarówno ten od zabiegów, jak i ten administracyjny bardzo przyjazny kuracjuszom, panie miłe, uczynne i uśmiechnięte.
To stwarzało bardzo miłą atmosferę w całym obiekcie. Komfortem jest to że wszystkie zabiegi są na miejscu.

Stołówka - posiłki
Stołówka jest na pierwszym piętrze, na przeciw recepcji. Stoły pięcioosobowe, przykryte obrusami ( nie ceratą) zmienianymi w trakcie turnusu. Sanatorium ma własną kuchnie i dlatego posiłki są ciepłe, bardzo smaczne i zróżnicowane. Mnie mężczyźnie ponad 100 kg wagi starczało. W trakcie mojego pobytu jedzonko było tylko na jedną zmianę ......... 8.00 śniadanie, 13.00 obiad, 17.45 kolacja.

Ogólne
Sanatorium” WATRA” jest obiektem kameralnym, nie dużym, a to powoduje że przed pomieszczeniami zabiegowymi nie ma kolejek, na stołówce posiłki podawane są bardzo szybko.
Sanatorium nie posiada własnego parkingu i jest problem jak ktoś przybywa własnym autem.
Na przeciw sanatorium są dwa pensjonaty ( MIŁA i UROCZA ), one mają własne miejsca parkingowe i ja przedzwoniłem wcześniej do jednej z nich i zarezerwowałem sobie u nich miejsce. To koszt 210zł za turnus.

Sanatorium jest na górce i wracając z centrum, czy z deptaka trzeba ją pokonać, a to dla osób z trudnościami w chodzeniu może być problemem. Wejście do sanatorium trąci trochę komuną, tu przydałby się remont. Problemem była też winda - zabierała tylko 2/3 osoby, jak wsiadło więcej to groziło staniem między piętrami i czekaniem na serwisanta około 30 min ( na szczęście zdarzyło to się tylko raz ).
Do opinii dołączam filmik z pokoju ..... https://www.youtube.com/watch?v=tvG7nriQpvU

Ogólnie oceniam sanatorium WATRA i pobyt w nim bardzo pozytywnie.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 31 razy

Re: Krynica Zdrój sanatorium "WATRA"

Post autor: Bibi2 »

Kuty,
super , dzięki za opinię :D
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam :kwiat:
Kuty ,dziękujemy za opis kuracji w Wiatra Krynica Zdrój :)
Tylko spacerkiem ,gościnnie na kawie w Wiatra . :)
Koleżanka sanatoryjna ,była też zadowolona z kuracji :)
Najnowsze wiadomości ,zapewne będą dobrą wiadomością 8-)
Dziękujemy ,pozdrawiam. :kwiat:
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 18 razy

Post autor: alka50+ »

Kuty....super ,że jesteś zadowolony z rehabilitacji.
Dzięki za opinię. Pozdrawiam.
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

Super, dziękuję pięknie. :kwiat: Jak byłam ostatnio w Krynicy to podeszłam pod Watrę, z rozmowy z dwoma paniami wnioskowałam, że są zadowolone.
Udanej kuracji.... teraz tak pięknie barwią się drzewa.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Dzięki Kuty , że skorzystałeś z przywileju " po " ;) i podzieliłes się z nami swoimi spostrzeżeniami :)
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Nutka »

Dziękuję Kuty za opinię :)