minęła już połowa turnusu,więc mogę już coś napisać . Przyjęcie odbyło się sprawnie,wypisanie dokumentów i oświadczeń na recepcji (przyjmowane lekarstwa,bilety lub kilometry przejechane do zwrotu za dojazd),a potem wizyta u pielęgniarek i lekarza.W "JASKÓŁCE" jest umowa podpisana tylko z ZUS,więc posiłki od śniadania.Jak przyjechaliśmy ok.11 śniadanie czekało na nas.Wizyta u lekarza przebiegła sprawnie,Pan doktor niezbyt komunikatywny,więc jakie zabiegi przepisał dowiedziałam się dopiero z karty.Są jeszcze dwie panie lekarki i z tego co mówią kuracjusze całkiem inna rozmowa.Karta zabiegowa do odbioru po godzinie 20. Śniadanie 7⁴⁵,obiad 13⁰⁰,kolacja 17³⁰.
Zabiegi dopiero po śniadaniu,najszybciej od 8³⁰,ja pierwszy zabieg mam o 9⁴⁰.Zabiegi do godziny 16,a potem w niektórych dniach jeszcze prelekcje o 16¹⁵,więc raczej do kolacji nie można za bardzo gdzieś wyjść. Wszystkie zabiegi,oprócz basenu i krio komory na miejscu.Basen solankowy w pobliskim Orliku (obowiązkowy czepek),a krio komora nie wiem gdzie,bo nie mam tego zabiegu,ale podobno nie daleko.Baza zabiegowa skromna,nie ma żadnych zabiegów wodnych w wannach.Sanatorium położone wysoko,więc do miasta z góry,a z powrotem pod górę ok.2 km- można się zmęczyć.Miasto ładne ma swój urok,góry piękne, jest gdzie chodzić,ale czasu jak już pisałam malo.Pokoje skromne,ale wszystko co potrzeba jest,czajnik za darmo,telewizor 5 zł za dobę (120 zł za cały turnus) lodówka 10 zł za dobę,za parking 10 zł/za dobę. Te
Opłaty oczywiście oprócz parkingu liczone od pokoju.Recznik na basen można wypożyczyć za opłatą w recepcji,lub mieć swój.Czepek można kupić w recepcji naszej,lub Orlika za 15 zł.Posiłki skromne,ale wystarczające,niektórzy narzekają na rzadko dawaną wedlinę na śniadanie i kolację,faktycznie tego jest mało,ale za to pasty serowe do smarowania kanapek są codziennie.
Chleb,dżem,herbata i czasem zupa mleczna lub płatki do woli na stole tak zwanym "szweckim",każdy obsługuje się sam.To na razie tyle jak coś,to proszę się pytać,jak będę wiedziała,to odpowiem.
Pozdrawiam serdecznie