Świnoujście- Dom Sanatoryjno-Wypoczynkowy TRYTON

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Andrzej-WP
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 paź 2015 08:39
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

Świnoujście- Dom Sanatoryjno-Wypoczynkowy TRYTON

Post autor: Andrzej-WP »

W okresie 10/09 -01/10/2025 przebywałem na turnusie sanatoryjnym w ramach NFZ – w Świnoujściu ,w budynku (nazwa obiektu: Dom sanatoryjno-wypoczynkowy) TRYTON .

Miejscówka pod względem lokalizacji wspaniała, przy samym deptaku, przy głównej promenadzie.
Dojazd nocnym pociągiem. Z dworca w Świnoujściu wraz z kolegą z podróży do naszego obiektu - pojechaliśmy taksówką – koszt całkowity przejazdu ,pod sanatorium– 40 zł. Oczywiście chodzą tam także autobusy ( przez tunel). Na promenadę , do części uzdrowiskowej -autobus nr 3 z dworca kolejowego. Czas przejazdu autobusu około 30-35 minut.

Budynek wyróżniał wśród sąsiednich budynków, swoim negatywnym wyglądem zewnętrznym , starymi nie odnawianymi tynkami.

W środku dość czysto. Obiekt 4 piętrowy. Parter ,recepcja i pokoje dla pielęgniarek. Pokoje dla NFZ tylko i wyłącznie 3 osobowe .Brak pokoi jednoosobowych. Dla komercji możliwe pokoje dwuosobowe , także z balkonem . Mnie się poszczęściło i otrzymałem pokój trójkę, ale było nas tylko dwóch. Widok z okna nie za ciekawy na wąski przesmyk pomiędzy budynkami. Ale większość pokoi dla NFZ tak były usytuowane,że z okien było tylko widać ściany sąsiednich budynków..
Na korytarzach ustawione na małych szafkach-czajniki oraz lodówki .
Jest jedna winda. Ale brak jest jakiegoś wózeczka , żeby podwieść po terenie budynku swój bagaż, walizkę .W recepcji byli zdziwieni jeśli zapytałem o jakiś wózeczek transportowy ,żeby ciężką walizkę przemieścić do swojego pokoju. Ja wcześniej skorzystałem z odpłatnego transportu swojego bagażu, walizki poprzez firmę kurierską. Walizka szła 2 dni robocze. Opłata kuriera 45 zł. Odebrałem walizkę po przyjeżdzie w recepcji TRYTONu.
Na placu ,na tyle budynku są miejsca parkingowe , około 15 miejsc. Dość drogie, zresztą jak w całym Świnoujściu ( 25-35 zł/doba).
W sąsiednim budynku Admirał, możliwość skorzystania z basenu po preferencyjnych cenach dla mieszkańców z Trytonu ,po 10 zł/godzina.

Obiekt TRYTON , to właściwie obiekt hotelowy.( brak bazy zabiegowej, brak stołówki) .
Dozorca zamyka drzwi wejściowe około godziny 22.30 . Ale awaryjnie jest dzwonek przy drzwiach

Przyjęcie sprawne. Dość szybko wizyta u pielęgniarek. Lekarz ordynuje zabiegi-przyjmując kuracjuszy na miejscu w Trytonie. Lekarz uwzględnia podpowiedzi, jakich chciałoby się skorzystać z zabiegów . Karta zabiegowa -wieczorkiem

Wyżywienie ( śniadania, obiady, kolacje) było w Światowidzie , oddalonym o około 150 metrów.
Posiłki smaczne . Ilość wystarczająca. Urozmaicone .
Ewentualnie można sobie dokupić w pobliskiej Żabce ,pomidora, ogórka , których to przy śniadaniu, kolacji było dość mało , skromnie. Posiłki na 2 zmiany.

Zabiegi w Rusałce , oddalone około 600 metrów., lub częściowo w Bałtyku .
Nigdy nie kolidowały czasowo z posiłkami . Zresztą można było w planowaniu poprosić o zmianę godzin, co i ja uczyniłem , bez większego problemu. Zabiegi dobre. Jestem zadowolony z atmosfery oraz techniki przeprowadzonych zabiegów.
Wszystkie zabiegi maksymalnie do godziny 14 , ale w większości do czasu obiadu.

Ze względu na ładną pogodę we wrześniu , spacery na posiłki i na zabiegi nie były uciążliwe, a właściwie to nawet dość przyjemne ,w szczególności taki poranny lub przed południowy spacer.

Lokalizacja tego obiektu( TRYTON) to olbrzymi plus. Wychodziłem i od razu byłem na deptaku. Do morza około 300-400 metrów .Morze, plaża czysta. Dużo barów na plaży, także z muzyką popołudniową, wieczorną.
Wszędzie dużo ludzi, dużo spacerujących, dużo grajków ulicznych, dużo muzyki. Dużo zieleni, fontanny, parki. Alejki spacerowe.
Pięknie.
Bardzo dużo ludzi mówiących po niemiecku. Na każdym kroku słyszy się język niemiecki. Napisy na sklepach , usługach w dwóch językach .
W Świnoujściu dużo ludzi przemieszcza się na rowerach. Można wypożyczyć rower( także elektryczny) i np. pojechać do Międzyzdrojów lub na stronę niemiecką, gdzie w miejscowościach po niemieckiej stronie jest bardziej spokojnie, mniejszy jest ruch uliczny .Ale także sympatycznie .
Na granicy stoją patrole Straży Granicznej, po na naszej stronie granicy. Obserwują przejeżdzające samochody, niektóre zatrzymują i kontrolują .

Rozrywka. Jest parę lokali ,gdzie codziennie można posłuchać muzyki, wypić piwko, kieliszek wina, pokręcić się , potańczyć. Do większości lokali z muzyką - bezpłatne wejście . Takim prawdziwie dansingowym lokalem z codziennymi tańcami jest między innymi kawiarnia w sanatorium Energetyk.
Dużo różnych wycieczek, zwiedzania okolic bliższych i dalszych ,organizowane przez miejscowe biura turystyczne. Także wycieczki statkiem.

Z pobytu jestem bardzo zadowolony . Świnoujście jest piękne. Dobra rozbudowana infrastruktura pomocna dla turysty. Jest gdzie chodzić na spacery, jest co zwiedzać. Dużym atutem , poza lokalizacją obiektu , jest to ,że trafiłem na ładną pogodę, która mobilizowała do codziennych dłuższych spacerów.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Re: Świnoujście- Dom Sanatoryjno-Wypoczynkowy TRYTON

Post autor: Muzyczka »

Piękny opis i super napisane. Konkretnie i o wielu rzeczach. Dziękuję. Napewno ktoś skorzysta... Serdecznie pozdrawiam
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

Andrzeju, standardowo jak za każdą opinię serdecznie dziękuję . :kwiat: Kojarzę ten ośrodek był tuż koło "mojego" Bursztynu ( obok chyba Koral).
Świnoujście ma swój klimat łącznie z wszechobecnym niemieckim.... ;)
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 25 razy

Post autor: Zosia »

Opinia obszerna i dokładna. I ode mnie serdeczne podziękowania :kwiat:
Awatar użytkownika
bardzyk2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 cze 2020 14:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 5 razy

Post autor: bardzyk2 »

Dziękuję za opis ośrodka. :kwiat:
Ja byłam kiedyś w Admirale II. Pokój 4-osobowy, też bez stołówki
i z zabiegami w Rusałce. Niestety w zimie.
Tak to jest, jak małe pensjonaty z pokojami dla rodzin przekształca się
poza sezonem w obiekty "sanatoryjne". Dało mi to w kość i raczej zraziło do
Świnoujścia. Są fajniejsze miejsca w Polsce, prawdziwe sanatoria.
Pewnie w lecie jest lepiej, bo w tych niby "sanatoriach" mieszkają
wczasowicze.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

bardzyk 2 masz rację pisząc, że to są niby sanatoria, bo są to obiekty tylko hotelowe, które podnajmuje Spółka Uzdrowisko Świnoujście S.A.
Do takich obiektów jak Tryton należy też Lazur i Sobótka, która jednak posiada tylko stołówkę.
Swarożyc i Trzygłów należą do Spółki, ale też nie posiadają stołówek.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Zbigniew- Trzygłów posiada własną stołówkę na parterze- chyba zimą będzie z dwa lata już.... Lazur też....
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Muzyczka dzięki, to widocznie zmniejszyli liczbę pokojów w Trzygłowie, a w Lazurze widocznie przeoczyłem, fakt, że jest tam stołówka.
Nina11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 paź 2021 08:41
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nina11 »

Cześć - byłam w Trzygłowie latem 2023 nie było tam stołówki - wszyscy zgodnie chodziliśmy do Henryka -to bardzo blisko. Jedzonko było dobre i było lato te spacery prawie grupowy były bardzo miłe.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nina1 dlatego byłem przekonany, że tam dalej nie ma stołówki, bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak oni to zrobili.
Tam nie było nawet, gdzie się spotkać i posiedzieć poza pokojami.
Ale z pewnością nie ma kuchni i mają catering z Henryka lub innego obiektu, a to już dla mnie dyskwalifikuje ten obiekt na pobyt przez 3 tygodnie.
ODPOWIEDZ