Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Post autor: jacky6 »

Zakaz sprzedaży alkoholu w kawiarenkach sanatoryjnych to nie jest temat nad którym pracują uzdrowiska czy też zarządcy obiektów sanatoryjnych.
To jest odkurzona przez gryzipiórków sprawa mająca uczynić trochę zamieszania.
W ostatnich 2 latach byliśmy ( z połowicą ) na potańcówkach w kafejkach sanatoryjnych zamawialiśmy po kieliszku wódki, herbatę i jeden browarek.
Były osoby zamawiające tylko browarek.
Były osoby kurujące się jak też i "lokalsi".
Widać było czasami, że ktoś objawiał więcej niż trochę humorku ale żadnych rozrób nie było.
Więc o co biega ?
Być może komuś chodzi o samą konsumpcję trunków podskokowych na terenie sanatorium czyli w pokojach ale czy ma to doprowadzić do kontroli alkomatem - tylko kiedy ? Tudzież rewizji osobistej i bagażu prywatnego.
:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Post autor: darek »

Wiesz bardzo dobrze ,że NIKT nie upije sie alkoholem z kawiarenki.
( Zrobi to tym kupionym w promocji
Zawsze mnie zastanawia dlaczego w miejscowościach uzdrowiskowych niektóre alkohole sa tańsze niz u mnie w domu)

Ale linia OBRONY takiego przyłapanego delikwenta moze opierać się na tym ,że
...Wyjechal z domu ,Doskwiera Mu samotność i Własnie w alkoholu Znalazł POCIESZENIE

Oczywiście jest to bardzo głupie tlumaczenie ,ale wg informacji
Kogoś złapano Wyrzucono i po czasie kazano zapłacić
Taka obral Linię obrony pewien Pan ,że sprawa o kase trafiła do ..sadu
I będzie trwała .. bo Obrońca też jest milosnikiem trunków

Abstrachując od tego Alkoholu w obiektach.
Jest też wykładnia ,że w Obiektach Słuzby Zdrowia ZABRONIONE JEST
Spozywanie
-Alkoholu
-Papierosów

..ale o elektrycznych Nikt nie wspomina

Zresztą nawet w niedzielę odwożąc Mamę w Równicy do pokoju o Mało nie doszło do rekoczynów Bo Pan Kuracjusz Puszczał sobie dymka w windzie wz papierosa elektrycznego - no waliło jak z Giewonta bez filtra :)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Realizacja skierowań też powoli się zmienia.
Z pozyskanych informacji wynika, że przyjęcia i wyjazdy do i z sanatorium podzielono na 3 kolejne dni odchodząc od zasady hurtowej wymiany kuracjuszy w jednym dniu.

skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Re: Formalne i nieformalne zmiany w przydzielaniu skierowań a ich realizacja przez uzdrowiska

Post autor: skrzys »

Rozbicie przyjmowania kuracjuszy na kilka dni to myślę dobry pomysł z jednej strony bo mniejsze kolejki i wydaje mi się byłoby spokojniej przy przyjęciach tylko z drugiej strony osoby które chciałyby jedynkę a przyjechałyby na turnus w trzecim dniu mogą mieć problem z uzyskaniem jej. Wiele ostatnio czytałem o jedynkach i o małżeństwach które zajmują dwójki i uważam że sanatoria powinny odejść od pokoi wieloosobowych na rzecz jedynek i dwójek( pewnie, dla nich to kasa ale jak ludzie którzy przyjeżdzają wypocząć i zrehabilitować się muszą się męczyć z 3-4 osobami w pokoju to już nie fajnie) I tu powinno się to zmienić a z tego co czytam idzie w drugą stronę, żeby upchać więcej osób na mniejszej powierzchni, może powinno być tak że na turnus jest 10% dwójek dla małżeństw i par, 10% jedynek a reszta standardowo. Ja póki co jechałem raz sam i wolałbym mieć jedynkę ( miałem dwójkę i fajnego współlokatora) ale sąsiadowi współlokator się nie udał i więcej przesiadywał u nas niż u siebie w pokoju( nie narzekam, poznałem fajnych ludzi ale jakbym źle trafił to nie byłoby fajnie. Sanatoria szukając pieniędzy powinny część jedynek przeznaczyć dla osób które mogłyby jakąś kwotę dopłacić ale mieć jedynkę i wtedy i sanatoria by coś zarobiły i ludzie mieli jedynki. Co do alkoholu to uważam że powinna być możliwość spożywania. Byle było spokojnie i nie przeszkadzało to innym. A jak będzie? Kto wie :?: :?: :?:
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

W sprawie zmian i nie zmian w sanatoriach
https://serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie ... toria.html
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Panowie & Panie

Ale od kilku lat w obiektach Mega-Arka sa CZWARTKI wymienne , zreszta bywalcy tych obiektów potwierdzą ,że bodajże w kazdy CZWARTEK jest rotacja kuracjuszy.
Jest to dobre rozwiązanie bo ogranicza Prace pracowników doo tzw martwych okresów
Musza a to robic przyjęcia a to wypisy

Po za tym dużo obiektów tych powyżej 200 łóżek równiez rozbija przyjazdy nawet na 3-4 dni i oczywiście co 10 dni
Aby jak to ostatnio usłyszałem zrobic Opcjonalny GRAFIK na Bazie zabiegowej

ach dowiedzialem się nie oficjalnie że jest Projekt wprowadzenia KAR za Nie zrealizowane zabiegi.
Gdy kuracjusz ewidentnie ...zapominają :)
Ma to zostać wprowadzone na zasadzie ,że jeżeli nie skorzystasz lub Nie masz Zgody na absencje to koszt takiego zabiegu ma być traktowy jak 1 do 5 do cennika
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Podtrzymuję aby dyskutować tylko o konkretnych zmianach zarówno w działaniu funduszy jak i uzdrowiskach włącznie z samymi sanatoriami, jeśli działają solo.
Pisanie o projektach a już szczególnie z sfery pogłosek to tylko zamydlanie medialne istotnych spraw.
Ot choćby poluzowanie dyscypliny z racji której jeszcze niedawno poszczególne oddziały NFZ traktowały prośbę o zmianę lokalizacji lub choćby przesunięcie terminu względnie z innego ale istotnego terminu jako rezygnację z skierowania i nadanie kary w postaci przesunięcia na koniec kolejki a raczej dalej jeszcze dalej bo spowodowanie konieczności wystawienia nowego wniosku. I tak przepadało 18 miesięcy kolejkowania a dokładano kolejne półtora roku.

skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

jacky6: to co wrzuciłem to nie projekt tylko decyzja ale chyba rozumiem co masz na myśli :) konkrety które mają bezpośredni wpływ na kuracjuszy- dobrze zrozumiałem?
darek: wprowadzenia KAR za Nie zrealizowane zabiegi??? "Ma to zostać wprowadzone na zasadzie ,że jeżeli nie skorzystasz lub Nie masz Zgody na absencje to koszt takiego zabiegu ma być traktowy jak 1 do 5 do cennika" możesz to jakoś rozwinąć? ;) :) samo sanatorium? poszczególny NFZ miałby o tym decydować? Kuracjusz miałby płacić za niezrealizowane zabiegi?
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

.....Niestety lata obserwacji i słuchania ,że
Maja sie nijak to STANU FAKTYCZNEGO.

Niestety ale zdarza się że jest % Kuracjuszy ,którym wydaje sie że są ponad wszystkich
Tak było zawsze

Jednak przez lata była to walka z WIATRAKAMI

Absencja na zabiegach zwłaszcza tych mniej popularnych niejednokrotnie równał sie ZERO

Musimy pamiętać ,ze Ośrodki sa też SPRAWDZANE nie tylko przez pracowniów NFZ ZUS czy innych organów ale zdarzają się też osoby kontrolujące na których nikt nigdy by nie wspomniał że mają cos wspólnego z kontrolami

Oczywiście nadal będzie trwał proceder podpisu za gratyfikację ,ale też czytałem jakis raport ,że ponad 40% bazy zabiegowej po godzinie 10,00 jest PUSTA
Mowa tutaj o zabiegach mało popularnych
-Inchalacje czy gimnastyka grupowa czy indywidualna

Coraz więcej obiektów od lat wprowadza te tzw Smycze kontrolne aby poniekąd kontrolować

Niestety ale NFZ jeżeli Brak potwierdzenia zabiegu NIE ZAPŁACI za niego a dla Obiektów poniekąd liczy się kazdy Grosz

Coraz też więcej obiektów stara się o dofinansowanie do Odnawialnych żródeł energi -Sławne panele

Niestety każdy szuka Kasy stąd też tak restrykcyjne obostrzenia

Poniekąd dla co niektórych skończa się wczasy

Osobiście jeszcze kilka lat temu poznałem takie osoby ,które dzieki gratyfikacji miały komplekt podpisów w pierwszy dzień
Dziś to raczej nie przejdzie
Stąd też te kontrole
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Z rozliczeniem zabiegów sprawa wygląda nieco inaczej niż niegdyś. NFZ wymógł na ośrodkach czytniki i obojętne czy są rozliczane z opaski, czy z kodu kreskowego informacja od razu idzie na konto. Każde przełożenie zabiegu musi być odnotowane w systemie. Płacą za to co faktycznie wykonane. Podpis to już tylko formalność. Byłam już na rehabilitacji gdzie nie podpisywano zabiegów. Karta służyła tylko rehabilitantom do odczytywania parametrów zabiegu… czasu, miejsca wykonywania, temperatury.
ODPOWIEDZ