Świnoujście "Bursztyn" 2 01-23 01 2026

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
stacy+
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 06 lut 2024 15:38
Oddział NFZ: Dolnośląski

Świnoujście "Bursztyn" 2 01-23 01 2026

Post autor: stacy+ »

Witam.Dostałam przydział do Świnoujścia w terminie jak w tytule.
"Bursztyn" :P Pisałam prośbę o uzdrowisko nadmorskie i dostałam.
Wybiera się ktoś jeszcze.Fajny początek roku :D
stacy+
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Re: Świnoujście "Bursztyn" 2 01-23 01 2026

Witam.Z tego co wyszukałam na forum "Bursztyn" ma dobre opinie.Po opisie Archibalda zapałałam żądzą zakwaterowania w jedynce tylko nie wiem jak tego dokonać? Podobno Zbigniew 165 zna tajemne sposoby i może zechce się nimi ze mną podzielić ;) .Zachęcam do kontaktu.
Idąc tropem innego postu chciałabym wiedzieć jakie zabiegi są dostępne w Bursztynie?np;hydroget? okłady borowinowe,boa?
Jak daleko jest do "Rusałki"i czy jest tam gdzie zostawić na czas zabiegów okrycie wierzchnie i obuwie?
Liczę na waszą pomoc :kwiat:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

W Rusałce zostawisz buty, kurtkę, bo jest szatnia, a kiedyś nawet była kawiarenka. Nie wiem, jak jest teraz z ta kawiarenką, ale w Cowidzie ją zamknięto i były tam szczepienia dla obsługi sanatoriów i sam tam brałem trzy szczepionki. Co do zabiegów to o ile pamiętam hydrodżet chyba jest, okłady z borowiny w plastrach też, prądy, laser. Kąpiele w solance i mokre zabiegi, gimnastykę zbiorową w Rusałce do której masz ok.300 m. promenadą.
Co do pokoju jedynki to jest parę, ale dostać ją to dzisiaj bardzo trudno. Jeżeli będzie dużo komercyjnych, to nie ma szans. ja dla siebie załatwiłem ale tylko dzięki temu, że byłem wcześniej pracownikiem uzdrowiska.
Moim zdaniem jest to najlepsze sanatorium w Świnoujściu, kameralne, bo ok. 60 kuracjuszy z NFZ.
stacy+
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Dziękuję za odzew.Dzisiaj dopiero odebrałam papierowe skierowanie.Fundusz wysyła poleconym? Co prawda pisałam do nfz pismo o pobyt nadmorski
ale prosiłam o Kołobrzeg dostałam Świnoujście.No i dobrze;też nad morzem :D
W skierowaniu pod cennikiem jest "kwestie rezerwacji pokoju,jak również ustalenia i pobierania przez świadczeniobiorców opłat za dodatkowe usługi,
z których pacjenci mogą korzystać na zasadzie dobrowolności np: dostęp do telewizora czy parkingu,wynika z wewnętrznych przepisów obowiązujących w placówce medycznej i nie należy do kompetencji nfz"
to jak mam to rozumieć? Kilka sanatorium w tym"Bursztyn" wchodzą w skład uzdrowisk Świnoujście i mają taki sam regulamin czy każde osobno?
Moje pytanie dotyczy rezerwacji pokoju.
Kiedy powinnam zadzwonić? Dalej nie wiem jakich argumentów użyć by coś wskurać :(
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Myślę, że nie ma szans na jedynkę ale już możesz próbować, żeby być pierwszą.
stacy+
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Idąc za radą zadzwoniłam do "Bursztynu" Na mój turnus były zgłoszne już dwa wskazania na jedynkę.
Miła pani zapisała mnie jednak na jakąś listę.
Sama będę tam jechać?
Naprawdę nikt się nie wybiera?
Świnoujście to przecież uzdrowisko.Może inne sanatorium?
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie będziesz sama, bo wraz z Tobą będzie ok.65 kuracjuszy, a stoliki na stołówce są cztero osobowe, Tak, że na pewno znajdziesz towarzystwo, chyba, że będą same małżeństwa, to wtedy klapa, bo oni trzymają się tylko razem i nie szukają towarzystwa singli :roll:
Ale może tak źle nie będzie, ale obok jest sanatorium Światowid, hotel sanatoryjny Tryton, Koral, Admirał i pozostałe sanatoria.
Awatar użytkownika
zibi1959
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2020 18:19
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękowano: 1 raz

Post autor: zibi1959 »

Bursztyn ma dobre położenie przy promenadzie,co prawda na zabiegi do Rusałki kawałek ale na muzyko-terapie blisko do Tawerny albo Scaliani koło Emergetyka :D
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jeśli poprosisz lekarza na pierwszej wizycie, to możesz mieć wszystkie lub prawie wszystkie zabiegi w Bursztynie.
Chyba, że preferujesz mokre zabiegi, czyli kąpiele to niestety już w Rusałce, ale ja zimą nie polecam takich zabiegów z uwagi na to to, że idziesz z takiego zabiegu promenadą i narażasz się na przeziębienie.
Kawiarnia Scaliano jest w budynku sanatorium Energetyk z oddzielnym wejściem, a nie koło Energetyka.
stacy+
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Dziękuję za pokrzepienie :serce: Nie martwię się o towarzystwo przy stoliku tylko o to żeby po ciemaku sama nie chodzić po plaży.
to zimowa pora i 16 to już ciemno.
Promenada na pewno oświetlona a nie wiecie jak z plażą ?
jak podobnie jak w Kołobrzegu to ok.
2 razy w życiu byłam w Świnoujściu i niewiele pamiętam.Ostatni raz w 1998 .
Już wtedy dzik spacerował po promenadzie! Nie zrobiłam zdjęcia bo nie miałam już miejsca na kliszy w aparacie.Oj to były czasy!nikt nie nosił telefonu przy sobie.
Pamiętam też lasek między promenadą a plażą i lochę z młodymi.Wylegiwały się w półcieniu ławki nie zwracając uwagi na rzesze spacerowiczów.
Jak jest teraz nie wiem.
Bilet kupiony i odliczanie trwa..Muszę się jeszcze mądrze spakować bo niestety 2 przesiadki .
ODPOWIEDZ