Mazowiecki NFZ jaki czas oczekiwania?

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Marcin_Es
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 12 mar 2024 12:59
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Mazowiecki NFZ jaki czas oczekiwania?

Post autor: Marcin_Es »

Po wiadomości jaką jeszcze wczoraj napisał Pitt53 (dzięki!) dziś z samego rana napisałem pismo do NFZ. Dostarczyłem je osobiście kilka chwil temu do głównej placówki na Chałbińskiego. W dużym skrócie: ja zaraz po otrzymaniu skierowania napisałem do NFZ z prośbą o przydzielenie do konkretnego sanatorium.. W dzisiejszym piśmie odniosłem się do poprzedniego plus poinformowałem, że raczej nie ma szans, abym w pierwszym kwartale mógł wziąć 3 tygodnie urlopu na leczenie. Poprosiłem, żeby (o ile faktycznie dostanę przydział np. na luty/marzec) - przesunęli mi go na kwiecień. Dodałem że w razie potrzeby mogę dostarczyć stosowne potwierdzenie od pracodawcy. Pismo złożyłem. Czy zadziała.. niebawem się okaże. Prxed wyjściem z domu sprawdziłem kolejkę - ubyło kolejne 100 osób ;)
Natomiast co do samej kolejki.. Pani w NFZ potwierdziła, że jest ogromny skok bo.. uwaga.. ludzie gdy się dowiadują że nie pojadą w lato, to rezygnują z wyjazdu i ponownie ustawiają się w kolejce. Czyli w praktyce - godzą się z kolejnym rokiem oczekiwania. Ja nie mam za dużego doświadczenia w kwestii takich wyjazdów - ten na który czekam będzie moim trzecim, ale.. hmm, zakładałem że te wyjazdy są w celach leczniczych a nie na wakacje letnią porą :lol: Tymczasem okazuje się, że ludzie cudownie zdrowieją gdy okazuje się, że będą musieli wyjechać np. w styczniu :shock:
No ale dobrze, nie oceniam, bo sam teraz trochę kombinuję, z tym że ja z musu (praca), bo zwyczajnie nie spodziewałem się, że przyjdzie mi wyjeżdżać tak szybko..
Narewka - prognozowany termin to było 10 miesięcy licząc od.. sierpnia! To w żaden sposób nie wychodzi styczeń/luty... ;) Celowo składałem wniosek pod koniec lipca aby uniknąć tak wczesnego wyjazdu, ale jak widać nic z tego...
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

Trzymam kciuki i pocieszę może, że we Wrocławiu kiszka też na maksa przyspieszyło. Ciekawie z tymi wyjazdami letnią porą... też bym chciała chociaż raz. Nasz NFZ nie jest taki zły, daj znaka jak poszło. :kwiat:
Marcin_Es
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Ja już wszystko wiem.. Dosłownie 30 min temu przyszło powiadomienie z aplikacji IKP o zmianie statusu skierowania. Sytuacja wygląda następująco: dostałem przydział na końcówkę stycznia - czyli dokładnie od 26.01. Co zabawne - chciałem nad morze (konkretnie Kołobrzeg) - dostałem przeciwległy kraniec Polski - Rabkę-Zdrój. Wczoraj składałem pismo w NFZ, może ono w jakiś sposób mnie jeszcze z tej sytuacji wyplącze, ale wątpię.. Rabka niestety odpada, a już na pewno nie w tym terminie. Co ciekawe, nie jest to nawet sanatorium a szpital uzdrowiskowy (!), więc w teorii (chyba - nie jestem w tym obeznany) na taki wyjazd przysługuje zwolnienie lekarskie? Jednak to nic nie zmienia, bo skoro pracodawca nie da mi na ten czas urlopu, to branie L4 będzie strzałem w kolano. Jeśli nie od razu w głowę.
Dzwoniłem już do NFZ, przekazano mi, że skoro składałem wniosek wczoraj, to jeszcze należy poczekać kilka dni aż ktoś się w tej sprawie odezwie. Jeśli jednak nie, to będę zmuszony zrezygnować z wyjazdu i składać kolejny wniosek :cry:
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Narewka »

Zaczynam się obawiać!Mnie pasują cieplejsze miesiące,dlatego składam z wyprzedzeniem ok.10mcy.Teraz to już sama nie wiem,co będzie.
Na szczęście jestem emeryturze,więc terminy dowolne,ale nie styczeń.
Marcin_Es
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Styczeń to faktycznie kiepska pora. Pomijając już aspekt pracy. Jednak gdybym mógł, to ja bym chętnie w styczniu też wyjechał.. chociaż akurat mój aktualny przydział wyjątkowo mi nie odpowiada. Dzwoniłem już na infolinię NFZ, powiedziano mi, że muszę złożyć wniosek o zmianę terminu. Koniecznie dołączając pismo od pracodawcy potwierdzające, że faktycznie w pierwszym kwartale 2026 nie będę mógł nigdzie pojechać. I tu pani z infolinii zaznaczyła od razu - osoba rozpatrująca mój wniosek będzie miała dwie opcje - odrzucić, co będzie równoznaczne z rezygnacją z wyjazdu i startem od nowa. Drugą opcją będzie zaakceptowanie wniosku i zmiana terminu - ale najprawdopodobniej w to samo miejsce, które już zostało mi przypisane. Wniosek nasuwa się sam - w obu przypadkach przegrywam ;)

I taka refleksja na deser. Gdy byłem ostatnio we wspomnianym Kołobrzegu, ludzie mi opowiadali, że w tym konkretnym sanatorium są regularnie co dwa lata.. że to ich 3, 5 czy 10 pobyt itp. I nie były to wypowiedzi pojedynczych osób, było takich wiele. Pytanie zatem- jakim cudem? Przecież nie każdy ma znajomości w NFZ żeby dostawać przydział taki, jaki sobie zamarzy.. Mnie powiedziano że po zaakceptowaniu wniosku o wyjazd na leczenie - wystarczy złożyć w NFZ pismo z prośbą o przydział do konkretnego miejsca - co zrobiłem. Efekt? Wyjazd już po nieco ponad 6 miesiącach (zamiast 10) i nieco ponad 800km o miejsca, o które wnioskowałem....
Awatar użytkownika
pitt53
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 mar 2016 15:51
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 11 razy

Post autor: pitt53 »

No to załatwili Cię na cacy. Obawiam się, że nic nie wskórasz i skasują Twoje skierowanie. Zabawa zacznie się od nowa. NFZ to bardzo bogata firma :D Bezsensowne odsyłanie pacjentów do lekarza po nowe skierowanie skoro można sprawę załatwić jednym krótkim telefonem. No, ale trzeba się zarejestrować znowu do lekarza, poświecić oczami, że się zrezygnowało i liczyć na przychylność celem wypisania nowego wniosku. Uzdrowiskowe leczenie szpitalne jest w ramach L4.
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

No to straciłam wiarę i w mazowiecki... aczkolwiek macie rację są ludki jeżdżące " małą pomocą" i takich dylematów nie mają.
Cieszę się, że nie muszę się tym przejmować. Życzę Ci też abyś trafił na przyjazną osobę która podejmie finalna decyzję.
I taka rozkmina po porannej rozmowie z moją sąsiadką, lat 66, jeździ od lat z mężem co prawda nie według życzenia ale naprawdę zawsze wbijają się w termin i powiedziała mi ,że od razu by taki zimowy przydział odrzucili ( obydwoje zap.... ją na działce, nie mają chorób przewlekłych o problemów np z chodzeniem) bo to nie jest pora na sanatorium. Czyli w mojej ocenie sanatorium równe jest wczasom a nie rehabilitacji. Może źle do tego podchodzę... dla osób rezygnujących notorycznie z zimowych przydziałów pomijając tych że wskazaniami lub jak u Ciebie z problemami z urlopem okres oczekiwania powinien wynosić 2 lata co do zasady.
A ludzi jeździ coraz mniej co widać po okresach oczekiwania, co widać po takich patentach jak ja którym się już nie chcę zasuwać , zimą do pokoju wieloosobowego. Jak widać orientacyjny czas oczekiwania też niczego nie gwarantuje, czy rok temu, dwa, trzy było faktycznie mniej rezygnacji?
Wiem przeżywam nie stojąc nawet w kolejce ale cały ten system jest mało sprawiedliwy i coraz bardziej dla mnie niezrozumiały.
Kolejny ciekawy przypadek dotyczący kosztów.... tydzień pobytu z zabiegami w Kołobrzegu w drugiej połowie kwietnia 3400. Moi przyjaciele którzy będą ze mną w styczniu w Kołobrzegu i kochają Bałtyk kazali mi się puknąć w głowę. Jadą do przyzwoitego hotelu na Majorce w tym samym terminie ( lot, dwa posiłki) za 3200... tego też nie rozumiem. Za dwie osoby!
Wybaczcie coś ostatnio za dużo myślę o tym na co albo nie mam wpływu albo...gdzie nie zrozumiem i tak bo sensu w tym niewiele.
Życzę wszystkim tylko pozytywnych wieści odnośnie przydziałów. :kwiat:
Awatar użytkownika
Wanda Maz
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 maja 2014 08:39
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Wanda Maz »

Witam. Chciałam podzielić się z oczekującymi w kolejce., że numerki spadają na lep i szyję też. Po dwóch miesiącach od złożenia wniosku u mnie spadło 12 tys.numerkow. jak tak się będzie działo to znów przydział dostanę w marcu bo jakoś w tym Funduszu nie przypadłam im do gustu
Ja składałam wniosek o zmianę terminu z zaświadczeniem lekarskim i niestety nie przychylili się do prośby. Jedyne co zrobili łaskawie to pozwoliło składać wniosek po pół roku.
Pozdrawiam i życzę pięknych świąt.
Marcin_Es
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Czyli z tego co piszesz Wando - raczej nie mam szans nic tam ugrać. Ja zaświadczenie mogę jedynie zdobyć z pracy - nawet odręcznie podpisane przez samego prezesa firmy.. jednak uważam, że zaświadczenie lekarskie ma tu większą wartość merytoryczną i skoro Tobie je odrzucili, to jakie szanse mam ja? Raczej żadnych..
Awatar użytkownika
Wanda Maz
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 maja 2014 08:39
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Wanda Maz »

Żeby dać Ci jednak nadzieję Marcinie to napiszę Ci że też składałam odwołanie z powodu pracy z odręczną adnotacją szefa i wtedy mi przełożyli termin dokładnie na czas który podałam w podaniu . Tylko że miejce było to samo. .. Pozdrawiam i życzę pomyślnych wieści z wszechmocnego Funduszu.
ODPOWIEDZ