Proszę o polecenie super sanatorium

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
zbyszko61
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 17 kwie 2024 16:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 18 razy

Re: Proszę o polecenie super sanatorium

Post autor: zbyszko61 »

zbigniew165 pisze: 17 gru 2025 20:38 lubelanka64 masz rację, bo ja na pewno komercyjnie nie pojadę do żadnego sanatorium, chociaż by było nie wiem jakie.
Po pierwsze za to, że na NFZ nie ma jedynek, a po drugie już sami nie wiedzą ile brać kasy i ten rygor.
Jeżdżę do Ośrodków Sanatoryjno Wczasowych z bazą zabiegową i tu mi nikt łaski nie robi, że da mi jedynkę, albo wejście po 22.00 będzie zamknięte i będę dzwonił dzwonkiem, żeby wejść. Nie ma w tych obiektach NFZ i ZUS.
Jest tylko komercja, czyli jest spokój.
Dziękuję, zbigniew165 a możesz polecić takie właśnie ośrodek z zabiegami na kregosłup? Z góry dzięki :serce:
kruszynkaK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 330 razy
Podziękowano: 70 razy

Post autor: kruszynkaK »

Wybaczcie ja czegoś tutaj nie rozumiem .Obiekty Spa tak, sanatorium komercyjnie nie .
Przecież w obiektach SPA płacisz też za wszystko i za zabiegi rehabilitacyjne.
Przecież biorąc mówiąc kolokwialnie tam zabiegi ,musisz też mieć ten rygor tzw zabiegowy .
Obiekty sanatoryjne komercyjnie przecież jak wykupisz kupisz zabiegi to też nie chodzisz kiedy chcesz .Też masz się
stawić na określone godziny .
A jaki tam jest wtedy rygor ?
Inny niz w Spa ?

Przecież standard w obiektach sanatoryjnych też potrafi być bardzo dobry ,no może nie taki czasami jak w SPA
typowym ,ale to też się płaci za to w cenie pobytu.
Nikt za darmo nie da tego luxusu .Naprawdę nie rozumiem o co chodzi koledzy ? :lol: :o
Ostatnio zmieniony 18 gru 2025 22:46 przez kruszynkaK, łącznie zmieniany 2 razy.
kruszynkaK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

zbigniew165 pisze: 17 gru 2025 20:38 lubelanka64 masz rację, bo ja na pewno komercyjnie nie pojadę do żadnego sanatorium, chociaż by było nie wiem jakie.
Po pierwsze za to, że na NFZ nie ma jedynek, a po drugie już sami nie wiedzą ile brać kasy i ten rygor.
Jeżdżę do Ośrodków Sanatoryjno Wczasowych z bazą zabiegową i tu mi nikt łaski nie robi, że da mi jedynkę, albo wejście po 22.00 będzie zamknięte i będę dzwonił dzwonkiem, żeby wejść. Nie ma w tych obiektach NFZ i ZUS.
Jest tylko komercja, czyli jest spokój.
???? Zbigniewie :) Przepraszam ,jak to nie ma NFZ jedynek dla komercji? :o Bardzo się myliśz ,ponieważ typowy obiekt
sanatoryjny NDZ w jaki teraz byłam ,po 1 miał jedynki dla komercji bo to oczywiste ,po drugie zabiegi są na godziny ,nie może być
inaczej ,a po za tym jakie nie wejdę po 22 ? Nie rozrabiasz zapukasz otwierają . :lol:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Kruszynka widać, ze nie byłaś na pobycie komercyjnym w Ośrodku wczasowo sanatoryjnym, bo to nie jest SPA tylko normalna baza zabiegowa i zabiegi są w pakietach pobytowych, chyba, że chcesz dodatkowe, to płacisz za dodatkowe.
Ja nie pisałem o pobytach w SPA, bo to jest co innego, niż zabiegi sanatoryjne.
Jak pisałem wyżej jedynki na pobycie komercyjnym w sanatorium mnie nie interesują, bo ja chcę jedynkę ale na pobycie NFZ, a nie mogę jej dostać i dlatego rezygnuję z pobytów w sanatorium z NFZ i komercyjnie na rzecz w/w obiektów sanatoryjno wczasowych.
edwardo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 cze 2024 10:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 105 razy

Post autor: edwardo »

zbigniew165 pisze: 17 gru 2025 20:38 ..{... ja na pewno komercyjnie nie pojadę do żadnego sanatorium, chociaż by było nie wiem jakie.
Po pierwsze za to, że na NFZ nie ma jedynek... }
Zbigniew , potrafię czytać ze zrozumieniem , ale to co napisałeś , nie wiem jak rozumieć 🤔 - nie pojedziesz komercyjnie do ośrodka sanatoryjnego , dlatego , że w tym ośrodku , w ramach NFZ jedynki są niedostępne :?: :shock:

Co do dalszej części wypowiedzi - popieram . Bywałem w ośrodkach " mieszanych " , ale teraz już wybieramy tylko typowo komercyjne , z warunkiem , że bez dzieci i bez zwierząt , chociaż dzieci uwielbiam , a zwierzątka lubię :)
kruszynkaK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Zbyszku bylam komercyjnie przed laty wieloma ,ale i teraz .
Wiem ,bo korzystałam teraz w NDZ z pakietu o którym piszesz .
To fakt to jest przecież typowe sanatorium .
Ale pakiet obejmował wszystko to o czym piszesz .
O jedynkach w sanatorium pisałam-na pobycie komercyjnym.
Z NFZ i walkę o pokoj jednoosobowy już się wyleczyłam.
Opowieści jak to w 3 lub 2 jest wspaniale :o to opowieści
z mchu i paproci .
Z osobą nieznaną mi wcale ?? :lol:
I nic tu nie ma do rzeczy iż pani mi dokwaterowana byla super .
To już nie dla mnie .
Tylko wolność w 1 .
:)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Edwardo to proste p czym piszę, brak dostępu do jedynki w sanatorium z NFZ jest jednym z powodów dla których nie dam zarobić sanatoriom na wyjeździe komercyjnym.
Kruszynko Ośrodek Sanatoryjno-Wczasowy, to nie jest typowe sanatorium, bo np. Chalkozyn w Kołobrzegu, którego jestem stałym gościem, a nie kuracjuszem tak naprawdę jest obiektem hotelowym z bazą zabiegową/ nie mylić ze SSPA/. Drugi przykład Alga w Świnoujściu, to też nie sanatorium, a ma bogatą bazę zabiegową i warunki hotelowe.
Oba te obiekty mają ceny pakietów tańsze od sanatoriów.
To tylko dwa przykłady, a nad morzem znam ich dużo więcej.
kruszynkaK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Zbigniewie dzięki wielkie za wyjaśnienie .
Niestety tej wiedzy nie miałam . :?
A twierdzenie ,że życia zabraknie by wszystko poznać ma jak najbardziej uzasadnienie . :)
Pozdrawiaam serdecznie :)
edwardo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 cze 2024 10:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 105 razy

Post autor: edwardo »

zbigniew165 pisze: 23 gru 2025 12:02 Edwardo to proste p czym piszę, brak dostępu do jedynki w sanatorium z NFZ jest jednym z powodów dla których nie dam zarobić sanatoriom na wyjeździe komercyjnym.
:o czyli taka mała forma zemsty :?: :lol: - nie wpadłbym na to :)
ODPOWIEDZ