Rehabilitacja pulmunologia Równica Ustoń (od 14.03.2026)

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
rybka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 13 mar 2013 15:51
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: Rehabilitacja pulmunologia Równica Ustoń (od 14.03.2026)

Post autor: rybka »

Nie ma takiego miasta w Polsce Ustroń Zdrój. Jest tylko miasto Ustroń.😀
Ustroń Zdrój, to przystanek kolejowy w Ustroniu.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Rybka dzięki za wsparcie, bo to samo napisałem, ale Ewa mi nie uwierzyła. :roll:
Jest jedno znane mi uzdrowisko, które ma nazwę Iwonicz Zdrój i 3 km od niego jest Iwonicz. Byłem w nim tydzień temu i tego jestem pewien, bo są odpowiednie znaki drogowe, które to potwierdzają, nie wspomnę o googlach.
Awatar użytkownika
pitt53
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 mar 2016 15:51
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 11 razy

Post autor: pitt53 »

zbiegniew165 jesteś w błędzie bo nie ma takiego miasta Ustroń Śląski. Jest tylko Ustroń w województwie Śląskim. Zdrój to oczywiście tylko i wyłącznie przystanek kolejowy i wszyscy wiedzą o co chodzi. Nazwa tego przystanku może jednak sugerować, że jest to dzielnica Ustronia a tak w istocie nie jest i tutaj masz rację.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Zgadzam się , że jest Ustroń w woj. śląskim, ale nie ma miasteczka Ustroń Zdrój, ale nie nazwa jest tu najważniejsza, tylko ważna jest jakość powietrza w tym uzdrowisku w porze grzewczej późną jesienią, zimą i wczesną wiosną dla osób ze schorzeniami dolnych dróg oddechowych.
Pomimo tego ZUS i NFZ dalej kieruje takie osoby do tego uzdrowiska i jeszcze trzeba wnosić opłatę za oddychanie tym powietrzem. :shock:
Awatar użytkownika
pitt53
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 mar 2016 15:51
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 11 razy

Post autor: pitt53 »

Jak zwał, tak zwał. Nie ważne. Uważam jednak, że tworzenie "uzdrowisk" w miejscowościach województwa śląskiego, takich jak Ustroń czy Goczałkowice Zdrój, to jakieś nieporozumienie. Potem w NFZ zdziwienie, że tyle jest zwrotów. Znam osobę, która mieszkała 10 lat w Ustroniu, a obecnie w niedalekiej odległości i dostała sanatorium w Ustroniu!! To są dopiero jaja. Myślę, że w NFZ nikt nie zastanawia się przy przydzielaniu sanatoriów. Po prostu dają, jak leci.
ODPOWIEDZ