Pierwszy wyjazd do sanatorium,prosze o pomoc.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Pierwszy wyjazd do sanatorium,prosze o pomoc.

Post autor: forumowicz »

Witam :) yona ,mówisz ,że masz skierowanie z NFZ i nawet zapyta Ciebie pani recepcjonistka od kiedy,ja chciałam powiedzieć ,że rezerwacje ,czy też otrzymywanie pokoju po przyjeżdzie do obiektu sanatoryjnego ,tak troszkę przypominają hotele.
Jest recepcja itd ,ponieważ osoby jadące pierwszy raz ,moga mieć pewną trudnośc w wyobrażeniu sobie ,jak to sie odbywa .To było tylko takie porównanie.
A kto pyta nie bładzi ,zawsze jest ten pierwszy raz ;) :) potem następny i następny i takich następnych życzę z całego serca :)
forumowicz

Witaj kasa 1979 ,jesteś swietny :) wiesz z paniami to tak od razu nie kwaterują :lol: a może chciałbyś? zakładam ,że w nicku określiłeś swój "wiek" Dalej będe Ci sugerowała ,byś w recepcji wobec tego poprosił o wspólokatorów w zblizonym do Ciebie wieku ,możesz zastrzec ,by były to np osoby nie palące.
Wszystko mozna załatwić ;) napisałam Ci na PW jak to mozna zrobić. ;)
Jak trafisz na dobry dzień ,pieknej pani recepcjonistki to wiesz .......... :lol: a jeśli Ty spowodujesz ,że to ona dzieki Tobie taki bedzie miała ,to juz to będzie kilkadziesiat % powodzenia.
Ile powinieneś wziac kaski? oto jest pytanie ,to zależy jakie wydatki przewidujesz ,nie wiem jak to się odbywa w obiektach ZUS ,ale np z NFZ ,w sanatoriach ,jest całe mnóstwo organizowanych "wypadów" z wycieczkami włącznie ,wieczorki zapoznawcze i pożegnalne :( a to wszystko kosztuje.Nie wiem czy z ZUS mozna "dobierać " prywatnie jakieś zabiegi ,poniewż z NFZ np masaż podwodny,masaz suchy jest za pełną odpłatnością .Pytaj na tym forum ,tutaj sa bardzo przyjażni ludzie wszystko dopowiedzą ,czego mnie się nie udało.
Pozdrawiam cieplutko ,miłego wieczoru :)
forumowicz

Kasa nie pisz postów cytując wypowiedzi innych ,tylko klikaj pod postem na :ODPOWIEDZ i pisz treść ,ponieważ podkurzysz ;) :lol: admina ,a jak admina podkurzysz to da ci bana :o nie banana :lol:
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Witajcie, kuracjusze ZUS-u często mają więcej zabiegów niż ci z NFZ-u. Też nie spotkałam się z sytuacją, żeby kuracjusze ZUS-u byli kwaterowani w jedynkach ( o ile się nie mylę, to nie dopłacają do zakwaterowania tak jak ci z NFZ-u). A każde sanatorium rządzi się swoimi prawami odnośnie rezerwacji, niektóre przyjmują, inne nie, inne dobierają wg wieku (byłam w takim). Często jest tak, że jakaś pula jedynek zarezerwowana jest dla pełnopłatnych. Andzeliko, z odpłatnością masaży podwodnych lub suchych to chyba też nie jest regułą, że się płaci. Zależy od sanatorium. Byłam z NFZ-u, zarówno suchy jak i podwodny miałam za darmo.
forumowicz

emik ,a gdzie fundują takie masaże?
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Witam :)

Andzelika ależ nakręciłaś z tymi pokojami. Nie rób przyszłym kuracjuszkom wody z mózgu bo dostaniesz nie jeden a dwa banany :lol:
Sorry bez obrazy ale one i nie tylko jadą po raz pierwszy zatem powinny otrzymać od nas informację czytelną, rzetelną i w miarę wyczerpującą.

Zakwaterowanie i jakość pokoi jest uzależnione od klasy ośrodka i zawsze jest to loteria i nie ma reguły ich przydziału.
Pokoje 1 osobowe z reguły są przeznaczone dla kuracjuszy komercyjnych ale jeżeli w ośrodku nie będzie pełnego obłożenia to przy odrobinie szczęścia można się załapać na jedynkę. Można dzwonić i ściemniać, że np jesteś trudnym we współżyciu osobnikiem lub coś w tym stylu. Czasami działa.
Do niektórych ośrodków można przyjechać dzień wcześniej ale wiąże się to z dodatkową opłatą.
Ilość zabiegów:
- NFZ turnus 21 dniowy; minimum 3 zabiegi dziennie, nie mniej niż 54 przez cały turnus,
- NFZ turnus 28 dniowy rehabilitacja; minimum 5 zabiegów dziennie, nie mniej niż 140 przez cały turnus,
- ZUS turnus 24 dniowy; minimum 5 zabiegów dziennie, nie mniej niż 120 przez cały turnus.
Masaż klasyczny (suchy) lub też masaż podwodny, tak jak pisała emik może być przydzielony przez lekarza w zależności od rodzaju schorzenia.
Podczas pierwszej wizyty można lekarzowi zasugerować jakie zabiegi są dla nas odpowiednie. Jednakże pod warunkiem, że wiemy jakie to zabiegi.
Zabieg dodatkowe płatne lub bezpłatne zawsze muszą być zalecone prze lekarza prowadzącego. Jeżeli zabieg zalecony przez lekarza nam nie odpowiada lub też czujemy się po nim źle zawsze można poprosić lekarza prowadzącego o zmianę. Można również zmienić zabieg podczas badania tzw środkowego, które odbywa się zazwyczaj w połowie turnusu.

Pozdrawiam i zapraszam do zadawania dalszych pytań
Selene :)
kasa1979
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 05 mar 2012 13:24

Post autor: kasa1979 »

No to już mniej więcej wiem jak to będzie co mnie czeka,dziękuje wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi.Tak trochę pieniędzy trzeba zabrać bo mogą się przydać a co najważniejsze to laptopa na wieczory.Myślę ze dostane plisko przydział,żebym mógł sobie wyskoczyć na weekend do domu chociażby po jakieś ciuchy na zmianę.Zona coraz bardziej mi przygaduje żebym się pilnował na wieczorkach,żebym za bardzo tam nie zaszalał :lol:
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Ja zawsze robię tak, przed wyjazdem do sanatorium sprawdzam na stronie internetowej danego sanatorium jakimi zabiegami dysponuje.Poczytam o tych zabiegach i potem sugeruje lekarzowi co chce.Z reguły zawsze mi się udaje dostać to co lubię.Uwielbiam wszelkie zabiegi wodne natomiast nie znosze pradowych i tak mam.Lekarz to przecież zwykły człowiek zawsze można się dogadać.
forumowicz

Komercyjni otrzymają :) rezerwację potwierdzoną telefonicznie nawet w okresie letnim bo ich termin pobytu jest dużo krótszy od nas z NFZ i ich opłaty są droższe. Ja nie spotkałem się z taką sytuacją ,że otrzymałem potwierdzenie co do jedynki, to nie jest hotel.Przyjeżdżałem , była wolna jedynka to otrzymałem klucz od jedynki i nie było to wolałem studio dwuosobowe., bardzo wygodne.O ile w dniu przyjęcia jest wolna jedynka to :o można otrzymać lub nie :( bo akurat przed nami jest osoba która otrzymuje :roll: ostatnią wolną jedynkę .
forumowicz

Selene pisze:Witam :)

Andzelika ależ nakręciłaś z tymi pokojami. Nie rób przyszłym kuracjuszkom wody z mózgu bo dostaniesz nie jeden a dwa banany :lol:
Sorry bez obrazy ale one i nie tylko jadą po raz pierwszy zatem powinny otrzymać od nas informację czytelną, rzetelną i w miarę wyczerpującą.

Zakwaterowanie i jakość pokoi jest uzależnione od klasy ośrodka i zawsze jest to loteria i nie ma reguły ich przydziału.
Pokoje 1 osobowe z reguły są przeznaczone dla kuracjuszy komercyjnych ale jeżeli w ośrodku nie będzie pełnego obłożenia to przy odrobinie szczęścia można się załapać na jedynkę. Można dzwonić i ściemniać, że np jesteś trudnym we współżyciu osobnikiem lub coś w tym stylu. Czasami działa.
Do niektórych ośrodków można przyjechać dzień wcześniej ale wiąże się to z dodatkową opłatą.
Ilość zabiegów:
- NFZ turnus 21 dniowy; minimum 3 zabiegi dziennie, nie mniej niż 54 przez cały turnus,
- NFZ turnus 28 dniowy rehabilitacja; minimum 5 zabiegów dziennie, nie mniej niż 140 przez cały turnus,
- ZUS turnus 24 dniowy; minimum 5 zabiegów dziennie, nie mniej niż 120 przez cały turnus.
Masaż klasyczny (suchy) lub też masaż podwodny, tak jak pisała emik może być przydzielony przez lekarza w zależności od rodzaju schorzenia.
Podczas pierwszej wizyty można lekarzowi zasugerować jakie zabiegi są dla nas odpowiednie. Jednakże pod warunkiem, że wiemy jakie to zabiegi.
Zabieg dodatkowe płatne lub bezpłatne zawsze muszą być zalecone prze lekarza prowadzącego. Jeżeli zabieg zalecony przez lekarza nam nie odpowiada lub też czujemy się po nim źle zawsze można poprosić lekarza prowadzącego o zmianę. Można również zmienić zabieg podczas badania tzw środkowego, które odbywa się zazwyczaj w połowie turnusu.

Pozdrawiam i zapraszam do zadawania dalszych pytań

Selene :)
Witaj Selene :) niczego wybacz nie namieszałam . :) Jeżdze do sanatoriów z NFZ często ,tylko z ZUSU nie i to juz wyjaśniłam.
Oczywiscie udało mi się parę razy rezerwować pokój telefonicznie , była taka możliwość np Agacie w Cieplicach ,teraz nie wiem może coś się zmieniło.Jeśli nawet nie ma takich rezerwacji telefonicznie w danym sanatorium ,to po przyjeżdzie można coś ugrać ,tak jest.Trzeba próbować
Raz zdarzyło mi się mieć 2 i własnie miałam wplyw na to kto ze mną mieszkał ,ponieważ określiłam ,pani recepcjonistce ,by była to osoba...np nie palaca itd i dostałam.Kiedyś Rychu napisał chyba ,że możemy żądać i możemy ,delikatnie ale możemy.
Czas robi swoje w zmianie ,przepisów też, i każde sanatorium ma coś od siebie w wewnętrznych przepisach .Przyjazd wczesniejszy o jeden dzień to nie jest żaden wielki wydatek ,ponieważ kuracjusze maja zniżkę w cenie.
Ilosci zabiegów o których piszesz ,tak zgadzam się jest okreslona ,ale to nie znaczy ,że nie masz wpływu na rodzaje ,logiczne ,że nie możesz lekarzowi wszystko zanegować ale tak jak pisze małgonia chyba ,możesz mieć wpływ na konkretne rodzaje i też na ilość .
lekarze na siłę nie uszczęśliwiają,ja czasami po prostu mówiłam ,że nie chcę basenu i co? i lekarz mówił ok to pani zdrowie.
Ale bardzo sobie cenię i Twoje uwagi ,ponieważ zaznaczyłam,że przepisy i inne czynniki tak sie codziennie zmieniają ,że trudno jest za tym wszystkim nadążyć :o
Pozdrawim Ciebie cieplutko :)
Miłego pobytu w Krynicy :D
Masaże suche i podwodne sa zlecane prze lekarza ,ale są płatne ,dlatego jestem zdziwiona ,że gdzieś nie są dlatego sama bym chciała wiedzieć ,gdzie :)
ODPOWIEDZ