Dlaczego lekarze nie chcą wypisywać skierowańdo sanatoriów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Dagna
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 sie 2013 14:37
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 2 razy

Re: Dlaczego lekarze nie chcą wypisywać skierowańdo sanatoriów

Post autor: Dagna »

Mojej mamie lekarka w "państwowej" przychodni odmówiła wystawienia skierowania. Argumenty - m. in. właśnie, że nie ma czasu, że jest od leczenia a nie papierków. Po co pani to skierowanie, rehabilitacja jest w przychodni itp Mama zdenerwowała się i przeszła do innej mniejszej przychodni prywatnej z umową z NFZ i bez tam problemu dostała. A okazało się, że tamta pani doktor tez w tej prywatnej przychodni jest zatrudniona i tu nie robi problemu. Ciężko powiedzieć od czego to zależy. Humoru? Zmęczenia, lenistwa?
irenae
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2012 22:01
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: irenae »

Pozwolę sobie na dołączenie do dyskusji.
W październiku też będę składać wniosek do sanatorium.
U mnie /wlkp./ wyglada to tak.
Zamawiam teleporade i proszę lek o skierowania do laboratorium i prześwietlenie płoć.
Zanoszę wyniki do recepcji z karta /prośbą o wypisanie w iosku/,lekarz mając wolną chwilę pisze.
Panie z recepcji po 2 ,3 dniach dzwonią do mnie z info ze lekarz wysłał skierowanie i po 1tyg, maksymalnie 10 dniach otrzymuje informacje z nadany nr. Pozostało mi tylko czekać.

Pozdrawiam IE
zebra
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 lis 2014 17:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: zebra »

Witam. my z mężem postanowiliśmy składać razem .Lekarka dała skierowanie na morfologię.Mąż miał dobre wyniki ,u mnie bardzo podwyższone OB(leczę się u okulisty). Za 10 dni ponawiam wynik, znów podwyższone OB, jednak spada. Z 56 na 48. Po zrobieniu EKG postanawia wypisać wnioski. na karteczce zapisuje jakieś notatki. Po kilku dniach recepcjonistka dzwoni z pytaniem o wagę , że wypisuje wnioski. Tak więc nie wszędzie robi to lekarz, myślę , że nie wszyscy lekarze może ogarniają wysyłanie wniosków, a może im się nie chce i zlecają to recepcjonistkom. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Nie ukrywam ,że pośrednio "Zmęczenie "doktorów doprowadziło do tego że zalozyłem ten temat.
Faktem jest ,że to CZYNNIK LUDZKI jest najważniejszy
Nie dyrektywy nakazy tylko CHĘCI -Chęci Ludzi.
Faktem jest że jeden masaż jest wykonany perfekcyjnie i po nim czujemy się wprost WNIEBOWZIECI inny szkoda mówić

Jeszcze w latach 80 czy 90 ubiegłego stulecia nie było Problemów z wypisaniem wniosków santoryjnych
Może brało się to stąd że Ludzie mniej się garnęli do wyjazdów
Nawet na poczatku wieku też było Normalnie

Faktem jednak jest ,że pośrednio wprowadzanie Komputeryzacji wprowadziło NIECHEC

Specjaliści stwierdzili ,że oni nie maja tego w Kontraktach
Nawet co niektórzy Profesorowie juz Nie wypisuja Nawet recep pomimo że maja Asystenów medycznych

Z kolei Lekarz pierwszego Kontaktu twierdzi ,że wypisanie wniosku to czas X na Na wizyte ma zaplanowne Y
I te wartości się nie pokrywaja
Stąd niechęć do wypisywania wszelkiego rodzaju Wniosków

Dowiedziałem się nawet od pewnego znajomego ,że Pewien Doktor

Po godzinach za osobną GRATYFIKACJE wypisuje
-Wnioski na Komisje
-Wnioski PFRON
-Wnioski Sanatoryjne
a nawet wnioski do instytucji

Ma na to cennik i wypisuje rachunek-fakturę

Wracając do brzegu

W mojej przychodni też było nie zaciekawie
Jeszcze wniosek na Komisje po uprzednim umówieniu sie na termin
Mozna było wypisac
I był to 1 dzień w miesiącu kiedy Moja Lekarka cos takiego wypisywał jeżeli nie było natłoku to wtedy udawało się uprosic o Wniosek sanatoryjny
JEDNAK
Pomimo swego wieku oraz widocznych schorzeń -No fakt była na zasłuzonej emeryturze a Obiekt był jej po 3pacjentach Była PRZERWA na dymka

Fakt udało mie się oczarować wypisała wniosek
Jednak udało jej się wpisac NR schorzenia ,który dyskryminuje
No cóż zostałem odrzucony

Okazało się jednak ,że jednak cos czuwało nad dzielnica gdzie mieszkam i od 1 grudnia

Nastapila Zmiana NOWA MIOTŁA Nowy zarza Nowi doktorzy
Dziś dowiedziałem się zadzwoniłem udało mi sienawet "Wbić " do Doktora
Oczywiście miał cały Komputer z danymi i Dosłownie w ciagu 7 minut Wypisał mi ..Skierowanie
Naawet pojawiło sie na IKP

Doktor sam zdziwiony bo wnioski wypisywał średnio 1 na miesiąc
Nawet udało mi się wyżebrać na Rehabilitację w miejscu zamieszkania przy AWF gdzie Studenci Fizjoterapi na trudnych przypadkach Robia masaże Klasyczne
Warunek trzeba miec Orzeczenie

Nie ukrywam ,że przypadek sprawił że udało mi się załatwić cos dla siebie
Teraz aż się boje bo sławne 18 miesięcy mija na dniach :)
Malina007
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 17 paź 2021 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Malina007 »

No niestety:
śląsk , małe POZ.
Moj lekarz za 1 razem stwierdzil, że " jest przeciwny jeżdżeniu na wakacje na koszt państwa"
Byłam po operacji kręgosłupa i rocznej rehabilitacji na swoj koszt.
Odpowiedzialam " a ja nie jestem, płace składki i chcę byc sprawna"
umowil dwie wizyty za tydzień i zrobił.

Teraz wypisala mi skierowanie Neurolog. Chętnie.
Jak moj lekarz miał mi wypisać skierowania na badania do wniosku to byl tak szczesliwy (ze nie wniosek) ze pytał sam " czego pani jeszcze trzeba żeby było kompletnie"
Pisał jak leci
choc tez juz raz słyszałam ze nie jest moją sekretarką żeby pisał co chcę;-)
ODPOWIEDZ