Wykupienie posiłków w obiekcie sanatoryjnym oraz zabiegów

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 21 razy

Re: Wykupienie posiłków w obiekcie sanatoryjnym oraz zabiegów

Post autor: skrzys »

A cos więcej? Jakie koszty pokrywa NFZ? Tzn do jakiej kwoty mogę "szaleć" :D i co ile mogę z tego korzystać? ile zabiegów musi być? :)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 71 razy

Post autor: Dzia_dek »

Skrzys poniżej masz chyba najważniejsze informacje dotyczące uzdrowiskowego leczenia ambulatoryjnego z NFZ.
Jest to forma rehabilitacji, w której pacjent sam organizuje zakwaterowanie i wyżywienie,
a NFZ pokrywa koszty zabiegów (co najmniej 3 dziennie) oraz wizyt lekarskich. Trwa od 6 do 18 dni zabiegowych,
oferując elastyczny termin i wybór ośrodka.
Najważniejsze informacje o ambulatoryjnym leczeniu uzdrowiskowym (NFZ):
Dla kogo:
Dla dorosłych i dzieci (powyżej 3 roku życia), którym stan zdrowia pozwala na dojazdy na zabiegi.
Koszty:
NFZ płaci za zabiegi i wizyty, natomiast pacjent we własnym zakresie zapewnia sobie nocleg i wyżywienie.
Organizacja:
Pacjent sam wybiera uzdrowisko (z listy umów z NFZ) oraz termin kuracji.
Zabiegi:
Zazwyczaj 3 zabiegi dziennie (w tym jeden zasadniczy, często z wykorzystaniem naturalnych surowców), realizowane od poniedziałku do soboty.
Skierowanie:
Wystawia je lekarz ubezpieczenia zdrowotnego (rodzinny lub specjalista), a następnie jest ono przesyłane do odpowiedniego oddziału wojewódzkiego NFZ.
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzia_dek, dziękuję za info :) czy jest tu ktoś kto korzystał z takiej formy leczenia? Jak to wychodzi cenowo Jakie plusy i minusy tak z życia? Chyba więcej załatwiania ale z kolei jak masz dobrą kwaterę to i powiedzmy że większy luz. I jeszcze jedno pytanie czy mogę komercyjnie wykupić noclegi w sanatorium gdzie będę miał zabiegi? Jak kadra pielęgniarsko-lekarska podchodzi do takiej osoby??? W sumie komercyjny :lol:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 106 razy

Post autor: Felice »

Ja korzystam co roku. Bardzo odpowiada mi taki rodzaj. Przede wszystkim czas dwa tygodnie, ja nie wykupuję posiłków, bo wolę żywić się sama. Dwa razy kupowałam miejsca noclegowe w obiekcie. Pielęgniarki w ogóle nie interesujesz, bo jesteś gościem hotelowym. Zresztą taki pobyt nie daje Ci ani opieki lekarskiej, ani pielęgniarskiej.
Wykupienie noclegów w obiekcie jest możliwe wtedy, gdy prowadzą działalność hotelową.
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Felice, na Ciebie zawsze można liczyć :serce: :kwiat: a jak to wychodzi cenowo? Zrozumiałe że zależy od tego jaki lokal wynajmiesz tzn za ile :) ale wtedy masz pewność (chyba) że dostaniesz jedynkę bez żadnej łaski :lol: Możnawiedzieć gdzie jezdziłaś i na jaki profil? ;) :kwiat: Może być na priv jak nie tu
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 106 razy

Post autor: Felice »

Ostatnio za pokój płaciłam 95 zł. Zawsze ambulatoryjnie jadę do Lądka.
ODPOWIEDZ