ZUS - zamiana rehabilitacji ambulatoryjnej na stacjonarną

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 87 razy
Podziękowano: 50 razy

Re: ZUS - zamiana rehabilitacji ambulatoryjnej na stacjonarną

Post autor: Arker »

W mojej miescinie niema takiej opcji,chyba podiade do Zusu,mam po drodze do pracy :) .Dzieki za podpowiedzi
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 paź 2021 13:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 24 razy

Post autor: Archibald »

Nie trzeba jeżdzić dzwonisz na infolinię ogólnopolską ZUS i tam sie też dowiesz. Tak było w moim przypadku, a zaraz po komisji zadzwoniłem czy przyznano mi rehabilitacje w ramach prewencji i też mi powiedziano, bez problemu.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 71 razy

Post autor: Dzia_dek »

Coś może być w tym co pisze Malgo na poprzedniej stronie o podpisanych przez ZUS umowach na rehabilitację ambulatoryjną.
Wniosek złożyłem 11 lutego i do dzisiaj jest cisza. Na infolinii dowiedziałem się, że decyzja zostanie wydana zaocznie, bo taka
adnotacja widnieje przy moim wniosku, nie wiadomo jednak kiedy. Mam uzbroić się w cierpliwość i czekać. ZUS informuje
o bardzo dużej ilości wniosków w związku z kończącymi się świadczeniami /zasiłki, rehabilitacje, renty, a ja jako pracujący
mogę sobie poczekać.
W1977
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 22 kwie 2026 13:26
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękowano: 1 raz

Post autor: W1977 »

Violka1803 pisze: 25 sty 2026 11:27 Szanowni Grupowicze, czy ktoś z Was miał taką sytuację, że ZUS przydzielił mu rehabilitację ambulatoryjną (w miejscu zamieszkania) i udało mu się to zamienić na rehabilitację stacjonarną (wyjazd do sanatorium poza miejsce zamieszkania)? Jeśli tak, to uprzejma prośba o doradzenie jak to skutecznie załatwić?
Z własnego rozeznania i obserwacji ostatnich miesięcy muszę niestety przestrzec, że teraz to dość trudna sprawa. ZUS i NFZ bardzo restrykcyjnie podchodzą do przyznawania turnusów stacjonarnych ze względu na duże braki w budżetach.

Jeśli lekarz orzecznik już wydał decyzję o rehabilitacji ambulatoryjnej, to często jest ona podyktowana właśnie oszczędnościami – pobyt stacjonarny z noclegiem i wyżywieniem kosztuje system znacznie więcej niż zabiegi na miejscu. Próba zamiany jest możliwa, ale wymaga bardzo mocnego uzasadnienia medycznego, dlaczego rehabilitacja w domu jest niewystarczająca lub wręcz niemożliwa do zrealizowania w Twoim stanie zdrowia. Nie chcę zniechęcać, ale warto nastawić się na to, że urzędowo może być pod górkę.
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzia_dek pisze: 22 kwie 2026 13:30 Coś może być w tym co pisze Malgo na poprzedniej stronie o podpisanych przez ZUS umowach na rehabilitację ambulatoryjną.
Wniosek złożyłem 11 lutego i do dzisiaj jest cisza. Na infolinii dowiedziałem się, że decyzja zostanie wydana zaocznie, bo taka
adnotacja widnieje przy moim wniosku, nie wiadomo jednak kiedy. Mam uzbroić się w cierpliwość i czekać. ZUS informuje
o bardzo dużej ilości wniosków w związku z kończącymi się świadczeniami /zasiłki, rehabilitacje, renty, a ja jako pracujący
mogę sobie poczekać.
W moim przypadku wniosek złożony 04.02.2026 r. Zaniepokojony po miesiącu, telefon do ZUS z zapytaniem kiedy będę miał komisję. Okazało się, że zwrócili się do lekarza o przesłanie dokumentacji, otrzymali ją i komisja będzie zaocznie 16.03.2026 r. 17.03.2026 r. kolejny telefon z zapytaniem o wynik komisji, czyli przyznanie rehabilitacji stacjonarnej. 06.04.2026 r. przyszło pocztą skierowanie do sanatorium od 18.05.2026r.
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bylem wczoraj w Zusie i pani powiedziala ze teraz czeka sie do 3 miesiecy na komisje :shock: ,za normalnych czasow bylo to chyba 2 tygodnie oile mnie pamiec nie zawodzi ;)
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie mylisz się, tak było. Chociaż teraz czekałem miesiąc z hakiem, a nie trzy miesiące
Malgo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 lip 2021 14:10
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Malgo »

Arker, Archibald, możecie napisać które oddziały ZUS? Bo muzę się to różnić w skali kraju. Ja też złożyłam w śląskim o. Zabrze i czekam…
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Odzial ZUS Bilgoraj woj. Lubelskie
Awatar użytkownika
Archibald