KRYNICA ZDRÓJ -sanatorium Nad Kryniczanką-opinia

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
ewana
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2020 07:23
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Podziękowano: 6 razy

KRYNICA ZDRÓJ -sanatorium Nad Kryniczanką-opinia

Post autor: ewana »

Witam .Mój pobyt w okresie od 21 lipca do 11 sierpnia .Postanowiłam napisać parę słów o tym sanatorium ,ponieważ nie znalazłam żadnej opinii przed wyjazdem. Sanatorium Nad Kryniczanką położony jest na obrzeżach Krynicy Zdroju w pobliżu Dworca Kolejowego i Rozlewni wody mineralnej Kryniczanka.Sanatorium oferuje głównie pokoje dwu i trzyosobowe .Sam obiekt złożony jest z dwóch budynków A i B połączonych długim korytarzem.Zabiegi wykonywane są na miejscu ,bez konieczności wychodzenia na zewnątrz.W sumie 56 zabiegów na 21 dni nfz w tym 20 zabiegów to picie wody w Starym domu zdrojowym.Większość zbiegów wykonywana jest do obiadu . Wykonujący zabiegi sympatyczni ,ale i spieszący się żeby wcześniej skończyć pracę. Masaże manualne tylko dla szczęśliwców- brak masażystów nawet dla chcących wykupić prywatnie Wyżywienie nie najgorsze ,chociaż to catering.Konieczność sprzątania po sobie talerzy ,kubków itp.z powodu braku obsady w kuchni y.Wszelkie rozrywki np. wycieczki ,ognisko ,potańcówki we własny,kiedym zakresie ,oczywiście powrót do 22 przechodząc przez recepcję . :lol: Osobiście jestem zadowolona ,ponieważ trafiłam na miłe i sympatyczne osoby.Skorzystałam z wielu wycieczek w większości w niedzielę ,jedyny dzień bez zabiegów.Polecam Słotwiny , Górę Parkową i Jaworzynę Krynicką .I jeszcze mała informacja dla zmotoryzowanych -parking 250 zł przed budynkiem za 3 tygodnie.Pozdrawiam czytających w razie pytań chętnie odpowiem :D :kwiat:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 290 razy
Podziękowano: 146 razy

Re: KRYNICA ZDRÓJ -sanatorium Nad Kryniczanką-opinia

Post autor: GIENIA »

Dzięki ewanko za opinię 8-) :kwiat:
20 zabiegów , czyli ponad 1/3 ... to picie wody :o :shock:
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Samosia »

Gieniu niestety w Krynicy Zdroju tak jest,że w sanatoriach kuracjusze dostają niezależnie od choroby na jaką przyjechali na leczenie sanatoryjne dostają wodę do picia :shock: :o :shock:
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 173 razy

Post autor: Genever »

Serdecznie dziękuję. :kwiat: Znam to sanatorium.
I też nie mogę pojąć co na moje schodzenia pomoże picie wody, która często ( szczerze) wywołuje we mnie odruch wymiotny. :?
Chora oszczędność. Jest woda, jest praktycznie darmowa, samoobsługa w piciu i przepis na ozdrowienie kuracjusza gotowy.
Ale tereny bardzo bardzo lubię i chętnie bym odbyła kurację tylko w okresie letnim lub wczesno jesiennym.
Pozdrawiam ciepło Ewano :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Wiem ,że jestem upierdliwy ALE

"Konieczność sprzątania po sobie talerzy ,kubków itp.z powodu braku obsady w kuchni y"

Czy spotkaliście się z czyms takim ?

Mam też PYTANIE

czy w wolnych chwilach było OBOWIĄZEK Mycia okien i prac konserwatorskich

DLACZEGO takich faktów nie zgłasza się na NFZ czy innych instytucji

Podejżewam że zima jest rozladunek wagonu węgla do ogrzewania :)
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Staż sanatoryjny: 2
Podziękowano: 57 razy

Post autor: BozenaMat »

Przyzwyczailiśmy się, by w Sanatorium nas obsługiwano w 100 %.... Dobrze...... płacimy za to więc wymagamy full servis. Ale podam taki przykład.
W niektórych restauracjach, kawiarniach widnieje napis....... "prosimy o odnoszenie naczyń". Brak kadry, zmniejszenie kosztów utrzymania lokalu zmusza restauracje do tego, by goście ulżyli w obsłudze.
Wbrew pozorom nie są to odosobnione przypadki. W tym roku sporo pojeździłam po Polsce i czasem spotykałam się z tym. Nawet w restauracjach "z górnej półki". Nikogo to nie bulwersowało.... Dlaczego więc w Sanatorium aż tak to bulwersuje?? :roll:
Dla jednej osoby odniesienie talerzy i szklanki nie jest katorgą, można pomóc osobom z ograniczoną sprawnością... dlaczego więc to oburzenie?? Jak dla mnie ot zwykła ludzka życzliwość i pomoc. Wiem, że Sanatoria tną koszty, wiele przerzucają na kuracjuszy, ale.... w tym wypadku nie widzę problemu. Podobnie jak wyniesienie śmieci, przemycie umywalki. Sanatorium to nie hotel 5 gwiazdkowy.... nie oczekujmy, że zostaniemy potraktowani jak tam.
No i pewno włożyłam kij w mrowisko, ale dla mnie pomoc drugiej osobie (osobom) to rzecz naturalna, tak zostałam wychowana.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Droga Bożeno

Oczywiście nikt nikomu nie zabrania POMOCY
Jednak tutaj odnosze wrażenie jest to ewidentne naciagactwo ze strony zarządcy -administratora obiektu.
Sanatorium jest obiektem leczniczym
Tam zatrudnione Osoby musza wg jeszcze obowiązującego prawa przejść badania i szkolenia

Wspominasz
NIC się nie stanie gdy
Ok a jeżeli Babcia lat 85 będzie odnosić swoją zastawę poslizgnie się i SKALECZY
Wina Babci

Bożeno
w roku 2024 byłem z jednych z obiektów w Ciechocinku
ZROBIŁEM AWANTURE
Bo wanna do zabiegu miała osad na może 2-3 mm
A mnie Pani Fizjoterapeutka wprosiła do wanny z Ogromem włosów unoszących się nad lustrem wody
Od wyjścia poprzedniego kuracjusza do Hasła Panie Darku zapraszam minął czas wyjścia poprzedniczki

Nawet nie Dolała Ciepłej wody -Fakt było +25 na dworze

MAM się godzić na zabieg w wodzie po 5-6 kuracjuszu ?

Co gdybym cos załapał
Zreszta załapałem od nie dezynfekowanej Poscieli
Nawet poruszyłem temat na Forum

Zasugerowano mi Kupno Koca Poszfy

czyli co
Przyjechałem leczyć Cukrzyce a wyjadę z Dermatologiczny

No fakt kolejne schorzenie

Która Pani wspomniała że wróciła z zapaleniem dróg moczowych z zabiegów wodnych Basen czy wanny

Operator zarządca Musi ponieść Koszty które ma refakturowane z NFZ

Zauważ Niektóre obiekty jaki ofruja i ile Papieru Toaletowego
Od zwykłego szarego Torka bo Welwet
Od 1 rolki na pobyt i resztę sobie kup po dostaczanie kolejnych rolek

Zreszta uważam że wiele Obiektów raczej nie powinno oferować usług sanatoryjnych bo nie sa do tego przygotowane
Pomijam aspekt 20 x Woda
czy stare sprane ręczniki ,których 99% Pani nie uzyło by nawet jako szmata do podłogi
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Staż sanatoryjny: 2
Podziękowano: 57 razy

Post autor: BozenaMat »

Co do czystości w obiektach sanatoryjnych zgadzam się z Tobą Darek. To nie podlega dyskusji. Wanny powinny być myte po każdym kuracjuszu, baseny czyszczone, sprzęty myte i dezynfekowane. Wypadki „złapania” czegoś nie powinny się zdarzać. Normy sanitarne powinny być rygorystyczne... a jednak w niektórych Sanatoriach tego nie ma. Na tym powinniśmy się skupić, odnośnie tego powinniśmy słać skargi, zażalenia. Tu oczekiwać poprawy.

Co do owej 85 letniej kuracjuszki. I tak pozostanę przy swoim. Nie siedzi sama przy stoliku, co sprawniejsze osoby mogą pomóc, by zminimalizować ryzyko wypadku. Wszystko zależy (jak zawsze) od empatii ludzi.

I kończę temat. Po pierwsze temat czystości był już wałkowany nie raz, po drugie to nie miejsce na takie dysputy ( tu piszemy opinie), a po trzecie nie będę się przepychała. I tak jak zawsze Ty musisz mieć ostatnie słowo.

Wszystkim życzę super pobytów, w warunkach jak najlepszych. I bądźmy mniej roszczeniowi, a wtedy każdy pobyt wyda się nam o niebo lepszy.
Daro 4242
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 mar 2023 10:02
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Daro 4242 »

Bożeno proponuję abyś po przyjeździe do sanatorium zgłaszała w recepcji że w ramach rehabilitacji będziesz sprzątała na stołówce.
Jeśli będzie to dla Ciebie za mało zgłoś chęć sprzątania toalet.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No teraz Kolego to DELIKATNIE pojechałeś