Polanica Zdrój-Wielka Pieniawa

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
forumowicz

Polanica Zdrój-Wielka Pieniawa

Post autor: forumowicz »

Witam Wszystkich :)
Musiałem już wrócić z Polanicy z przyczyn niezależnych ode Mnie,aż szkoda było wracać do rzeczywistości może jeszcze tam zawitam ;)
Pobyt miałem udany i każdemu życze kto będzie tam przebywał udanych zabiegów i miłego wypoczynku. Zabiegi miałem na miejscu z wyjątkiem jednego (Sucha kąpiel kwasowęglowa w naturalnym CO2) na którą musiałem chodzić około 200 metrów od Wielkiej Pieniawy do ośrodka Zdrowie. Pogoda była różna,ale przed wyjazdem świeciło słoneczko i tak samo było w dniu wyjazdu,że nie chciało się wracać,ale wszystko co dobre musi się skończyć. Miła i wspaniała obsługa Pań i Pana z Recepcji,Ochrona czuwała i pilnowała bez zastrzeżeń,Pań i Panów z kuchni-którym dziękować można za dokładki gdy się poprosiło,Rechabilitanci bardzo mili i przyjazni do człowieka podchodzący z sercem i zapałem do człowieka i jego schorzeniem,Panie sprzątające nic dodać nic ująć zawsze pod ręką i kiedy trzeba było zawsze posprzątane i uśmiechnięte,aż chciało się żyć tylko szkoda,że tak krótko było-trudno się mówi i żyje dalej ;) Pozdrawiam obecnych kuracjuszy i wszystkich,którzy może tam zagoszczą oraz całą dyrekcje Wielkiej Pieniawy oraz Wszystkich Pracowników.
Dziękuje za miły i udany pobyt :)
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Re: Polanica Zdrój-Wielka Pieniawa

Post autor: anusia153 »

Swój pobyt w szpitalu uzdrowiskowym Wielka Pieniawa w Polanicy Zdroju w okresie od 14-02 do 07-03-2014 oceniam jako dobry . Obiekt bardzo duży początkowo gubiłam się w nim . w Budynku jest kilka wind ważna informacja dla osób z dysfunkcją ruchu . Pokoje jedno , dwu i trzyosobowe z pełnym węzłem sanitarnym wyposażone (według mnie ) ponad standard, Lodówka , czajnik , sztućce , radio, telewizor ( za opłata 6 zł na dobę), ręczniki - bez dopłaty mogą być wymieniane codziennie , było to dla mnie na plus ponieważ miałam bardzo dużo zabiegów wodnych. Niestety w pokojach nie ma internetu , można korzystać przy recepcji ale trzeba mieć swój komputer , nie ma ogólnie dostępnego.
W przeciwieństwie do innych sanatoriów w których byłam, można sobie telefonicznie zarezerwować jedynkę . Pokoje dwuosobowe w większości były rezerwowane dla małżeństw . Sprzątanie pokoi co drugi dzień . Panie sprzątająca zawsze miłe i uśmiechnięte.
Wszystkie zabiegi wykonywane są na miejscu , szczególnie w okresie zimowym jest to dodatkowym atutem . Jakość zabiegów oceniam na 5 +, no może oprócz kąpieli perełkowej , wanna chyba jest dla bardzo niskich kuracjuszy a może dla dzieci, poprosiłam lekarza o zmianę zabiegów ,nie było z tym problemów . Rehabilitanci bardzo mili i życzliwi .
Wyżywienie według mnie wystarczające, smaczne , dokupowałem tylko owoce .
W obiekcie znajduje się salon fryzjerski i kosmetyczka , bez wychodzenia można zrobić się na bóstwo .
W Wielkiej Pieniawie znajduje się dość rzadko spotykana jaskinia solna- jodowa Galos . Jaskinie Galos są wykonane z soli z Morza Czarnego, która zapewnia morski mikroklimat. Na seanse trzeba się zapisywać . Przy schorzenia tarczycy wybierając się na seans należy skonsultować się z lekarzem. Korzystanie z seansów w jaskini za odpłatnością (nie pamiętam dokładnie ale ok 11 zł za 1 godz)
Po godzinie 15 jest możliwość wykupienia karnetu na basen lub siłownie .
Bezpośrednio do ośrodka przylega park zdrojowy , bardzo ładny jest gdzie pospacerować. Obok znajduje się pijalnia z „ bardzo „ smaczną wodą , większość kuracjuszy w tym ja miałam zlecone przez lekarza kuracje pitną i chcą nie chcąc 3 razy dziennie trzeba było tą wodę popijać , w dobrym towarzystwie to i ta woda wyśmienicie smakuje.
Polanica – niewielkie miasteczko ,ale ma czego kuracjuszowi potrzeba , kilka fajnych lokali , kawiarenek gdzie można przyjemnie spędzić czas np. potańczyć Kilka bankomatów , trochę sklepów . Ja osobiście preferuje czynny wypoczynek , po obiedzie i zabiegach z grupą zaprzyjaźnionych kuracjuszy zwiedzaliśmy okolice .
Reasumując Szpital uzdrowiskowy Wielka Pieniawa pod względem jakości świadczonych usług oraz warunków lokalowych oceniam na 5+ ,tak powinno być w każdym sanatorium .
ODPOWIEDZ