Szczawno Zdrój - Dom Zdrojowy - fakty i mity

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
mzvelz
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 14 mar 2014 13:22
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Szczawno Zdrój - Dom Zdrojowy - fakty i mity

Post autor: mzvelz »

Witam, jestem tu nowy na forum. Chciałbym dowiedzieć się czegoś od Państwa na temat Szczawna Zdroju. Byłem w tejże miejscowości kilka razy, dość dawno temu. Leczyłem się wówczas na drogi oddechowe. Tym razem jestem po operacji kręgosłupa, a wcześniej nieudanej rehabilitacji. Za każdym razem byłem zadowolony z pobytu w owej miejscowości. mam pytanie wobec tego, jako że jadę do sanatorium do Domu Zdrojowego 7 lipca 2014 do 28 lipca 2014, jak tam teraz jest, jakie są warunki ogólnie w uzdrowisku. Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi, Pozdrawiam, M. :)
Awatar użytkownika
mzvelz
Kuracjusz
Kuracjusz

Re: Szczawno Zdrój - fakty i mity

witam ponownie! naprawdę nie ma nikogo na tym forum kto był w ostatnim czasie w Szczawnie Zdroju? proszę o jakieś informacje. Dzięki.
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Od niedzieli jestem w Domu Zdrojowym w Szczawnie.
Wrażenia różne. Sam budynek imponujący, piękny pałac, ale pokoje już nie.Ja mam taki po remoncie, 3osobowy, bardzo ładny, ale inne nieciekawe.Szczególnie jedynki marne.Łazienki chyba wszędzie,czajnik w pokoju, ale na korytarzu też stoją. Drogo dosyć. Tv 80 zł za pokój, wi-fi tylko 10 minut gratis, o ile uda się połączyć, potem płatne.Na szczęście mam swoją kartę Sim, mam więc internet.
Zabiegi na ogół w Zakładzie Przyrodoleczniczym, z górki, z powrotem pod, gimnastyka w Koronie, ciasno i nieciekawie.Jest kilka zabiegów na miejscu, ale nie dla wszystkich, przypuszczam , ze to dla zusowców lub poszpitalnych kuracjuszy.
Jadalnia piękna, z lustrami, stylowa, ale jedzenie słabiutkie i niewiele.
Jeśli jeszcze jakieś pytania, to odpowiem.
Awatar użytkownika
mzvelz
Kuracjusz
Kuracjusz

Witam! Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mnie też przyznano miejsce w Domu Zdrojowym. Trochę czasu jeszcze mam do wyjazdu ale wolę zebrać sobie jakieś informacje. Niewiele się zmieniło z tego, co widzę. Niemniej jednak interesuje mnie ile zabiegów maksymalnie teraz można w Szczawnie wziąć i jak przekłada się ostatecznie cena 3osobowego pokoju w Domu Zdrojowym. Bardzo proszę o odpowiedź. Dziękuję, Marcin. :)
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Zabiegów jest 54, tak jak wszędzie. A cena też zależy od tego kiedy wyjazd.Teraz zapłaciłam tylko 304 zł za pokój i klimatyczne, ale w lipcu będzie drożej, bo to sam środek sezonu letniego, , więc kosztuje.
Awatar użytkownika
mzvelz
Kuracjusz
Kuracjusz

Witam! bardzo dziękuję za odpowiedz i zarazem za taką uczynność. Właśnie trochę o finanse się obawiam jadąc do sanatorium no ale może jakoś przeżyję tą tzw. częściową opłatę za pobyt w uzdrowisku. Mam też nadzieję, że znajdę jakiś rówieśników jadąc w lipcu do Szczawna. Mam jeszcze jedno pytanie, a właściwie dwa: czy faktycznie picie wody mineralnej jest traktowane jako zabieg, czego oczywiście nigdy nie było, no i czy nadal organizowane są wycieczki m.in. do Pragi, Skalnego Mesta? :) Dzięki z góry za odpowiedź. Marcin :)
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Niestety, w Szczawnie częstą praktyką jest zlecanie picia wody jako zabiegu. Fachowo nazywają to krenoterapią. Moja mama była w ubiegłym roku i miała taki zabieg, a nawet chyba 9 z 54. Pisałam już gdzieś , że uważam to za bezsensowne. W Horyńcu też jest woda siarczkowa do picia zlecana przez lekarza, ale nie jest liczona do liczby zabiegów.
Awatar użytkownika
mzvelz
Kuracjusz
Kuracjusz

Ja ostatni raz w Szczawnie byłem w 2007 roku i nie było takowej praktyki traktowania kuracji pitnej jako zabiegu. To jest całkowicie bez sensu. Tych zabiegów i tak jest jak na lekarstwo przecież. Ludzie do sanatorium jeżdzą właśnie po to, by jak najwięcej z takich zabiegów skorzystać, a oni kładą ludziom kłody pod nogi.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Nie tylko w Szczawnie.W umowach z NFZ tak jest to skonstruowane,że jeden zabieg ma być z tzw "dobra" danego regionu.Wchodzą w to wody pitne,solanka,borowina,siarka i nie pamiętam co tam jeszcze.W przypadku rehabilitacji ortopedycznej lub neurologicznej jakieś ćwiczenia.
Awatar użytkownika
ededi12
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 cze 2012 22:16
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: ededi12 »

Witam :) W Żegiestowie Zdroju z NFZ też te wody Jan,Zofia i coś tam jeszcze były wpisane jako zabieg.Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ