Spróbuję podsumowac chociaż wydaje mi się, ze wszystko zostało juz napisane. Wyremontowane jest 3. piętro Kujawiaka A3. Tutaj pokoje są w standardzie hotelowym, swieże, czyste, nowe meble, ładne łazienki, tv "płaski"

, lodówka . Tutaj tez chyba 100% kuracjuszy jest z NFZ. Dla Zusowców pokoje trącą PRL-em. Podobnie jak stołowka. Co trzecie krzesło inne, na stolikach bure serwety /kiedys byly pomaranczowe/ nie widzialam zeby byly zmieniane. Niby nie ma się do czego przyczepić, bo krzesła spełniają swoja rolę, mozna na nich siedzieć, ale takie szczegóły tworzą całość, budują atmosfere, w której człowiek czuje się przyjemnie lub mniej przyjemnie. Już się przyzwyczaiłam i powiedzmy, ze może byc. Wyżywienie... mało, to nie moja opinia. Z reguły jem mało i mnie wystarcza, ale zawsze mam w lodówce jakiś serek, zeby zabrac ze soba na kolację, kiedy menu mi nie odpowiada. Na śniadanie jest zupa mleczna, chociaz nie kazdego dnia. W ogóle odnoszę wrażenie, że jest dwoch szefow kuchni tutaj, bo czasem menu potrafi naprawde pozytywnie zaskoczyc, a czasem jest takie, ze nie chce się nawet sztućców brudzić. Na obiad jest zawsze zupa, drugie danie i kompot. Codziennie 2 lub 3 rodzaje chleba, bułki. Chleb bez limitu.Obsługa zabiegowa bez zarzutu. Fachowa, miła, pomocna. Panie recepcjonistki mniej miłe. A szkoda, bo to one wprowadzają nas w ten sanatoryjny byt. W KUjawiaku trwaja remonty cały czas. Okolica o tej porze roku smutna. Jest gdzie spacerować jesli ktoś lubi. Jest mała palmiarnia, tęznie /czynny teraz jeden maly odcinek/, alejki spacerowe i rowerowe, zadaszone miejsce na grilla. W Kujawiaku wypozyczenie roweru 7 zl za pierwszą godzinę , 5 zł za następne /kaucja 100 zł

/. Dużo. W sanatorium Przy Tężni 4 zl za godzine, ale wypożyczają tylko swoim kuracjuszom. Jest tutaj stół bilardowy /5 zł na godzine/, jest biblioteka czynna od pon. do pt. od 9.30 do 12.00. W parku nastrojowa kawiarnia Zdrojowa, kilka miejsc do wieczornej rehabilitacji. Powrót po 22. należy zgłaszać wcześniej u pielęgniarki. Drzwi zamykane sa o 22., ale jak sie ktos spozni, nie ma problemu z wejściem. Jeśli macie więcej pytan, chętnie odpowiem. Pozdrawiam