Jaki jest Wasz ulubiony artysta malarz z przeszłości...._

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Jaki jest Wasz ulubiony artysta malarz z przeszłości....

Post autor: aqula »

jajacek pisze:Olu,jest Pani piękna.Czy zgodziła by się Pani pozować do aktu? :kwiat: :serce:
propozycja nie do odrzucenia :D :D :D :lol: :lol:
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: AleksandraWroclaw »

śp.Franciszek Starowieyski nie doczekał sie mojego pozowania, gdyz nigdy nie osiagnełalm gabarytów XXL,
ktore uwielbiał portretowac.
Raczej z amatorami aktu mi dalekoooooooo ale proponuje zrobic tutaj casting, na pewno znajda sie chetne panie,
ktore beda zaszczycone wyróznieniem.

Prosze pisac na temat watku.....
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

....szkoda ...ja mam kształty rubensowskie i nikt mi nie rzucił takiej propozycji :( a tu proszę :o
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Droga Pani Aleksandro
Pozwolę sobie przytoczyć :|
Chyba nikt nie zaprzeczy, że jednym z dążeń człowieka jest posiąść mądrość… uczelnie nadają stopnie za wiedzę, najpierw zwykłe oceny, potem tytuły naukowe, w świecie powstają testy na inteligencje i kluby zrzeszające inteligentnych ludzi… ale przecież inteligentny człowiek wcale nie musi być mądry, nie musi mieć też wiedzy, nawet ten który ma wiedzę, też nie musi być mądry, a nawet ten który ma i wiedzę i inteligencję, też nie musi być mądry… tak, celowo rozdzielam te 3 rzeczy, inteligencje, wiedzę i mądrość, bo myślę, że to nie to samo…
ciekawe dla mnie jest to, że czasem w prostej wiejskiej babuszce, w zwykłych ludziach, są całe pokłady mądrości, z których aż chce się czerpać… a często nie ma się najmniejszej ochoty czerpać z tego co jest w tych wyuczonych i niby inteligentnych… jest wielu ludzi błyskotliwych, sprytnych o których się mówi, że są inteligentni, choć nie koniecznie postępują mądrze, i wielu wyuczonych profesorów z wielkimi głowami, których niestety często ta wiedza zamienia w nadęte i niedostępne osoby, równie nieporadne w wielu sprawach, jak człowiek bez wykształcenia, a często nawet bardziej nieporadne… oczywiście to nie reguła, na szczęście jest różnie… w ogóle to zastanawiam się, czy nie upadłam na głowę, że zabieram się za taki temat, ale jest jedna rzecz… jedna rzecz, która nie daje mi spokoju… mam wrażenie że coś może być miarą mądrości, że tą miarą może być miłość… - myśląc o mądrym człowieku myślę o człowieku kochającym innych… bo to przecież z miłości wypływa szacunek, pokora, troska, wrażliwość, itp… cechy których w szarej rzeczywistości często brakuje… wkurza mnie, że dzisiaj nie rzadko pyskówki, arogancje czy tytuły naukowe lansuje się jako mądrość, lecz gdy posłucha się człowieka, to trudno tą mądrość tam znaleźć… oczywiście to nie jest reguła…
czasem zastanawiam się na co te wszystkie testy, miary poziomu inteligencji, czy wiedzy… jaki to ma sens… na co człowiekowi to wszystko, jeśli nie kocha…? jeśli nie ma w nim miłości… pewnie znacie to: „Choćbym mówił językami ludzkimi i anielskimi, a miłości bym nie miał, byłbym miedzią dźwięczącą lub cymbałem brzmiącym…” – dalej jest jeszcze mocniej, dotykają mnie bardzo te słowa i często upokarzają, wskazując na moją głupotę… często gdy myślę że coś wiem, okazuje się głupcem, może i teraz tak jest… – a co Wy o tym myślicie, czy mądrość można „zmierzyć”, kto dla Was jest mądrym człowiekiem i dlaczego…?
Pozdrawiam :|
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

sorry, ale ja na prawde chce podtrzymac powyzszy watek o sztuce....
Prosze załozyc nowy , na pewno oddam sie zadumie nad poruszonym tematem i Pani odpisze....

Prosze o opinie tych co kochają sztuke i potrafia malowac słowami....
tymczasem papa
mirabelka00
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2014 19:35
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: mirabelka00 »

ModiGliani, proszę pani- to wie każdy miłośnik sztuki
a galeria chyba szybko splajtowała :lol: :lol: :lol: :lol: , bo słaby to marszand, który nie zna najsłynniejszych nazwisk:)
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Co swoim malarstwem wniósł w Pani zycie sam Modigliani i jego dzieła?
Poki co zatrzymajmy sie na aktach . Co zdradzają charakterystycznego i mają w sobie akty mistrza?
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie znam się na malarstwie ale ogromne wrażenie zrobił na mnie obraz Podkowińskiego ...Szał ...Stałam przed nim jak zauroczona ..musiałam dziwnie przed nim wyglądać bo pan obok mnie stojący zaczął opowiadać historię jego powstania ...a obraz niesamowity :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

[ obrazek zewnętrzny ]Henryk Weyssenhoff :P z google
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

.....Czyżbyśmy zaczęli malować swoje portrety ;) :shock:
ODPOWIEDZ