Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15
Oddział NFZ: Mazowiecki

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: dziunia60 »

Dopiero wróciłam z Sanatorium z ZUS to nawet wiek metaboliczny po przyjeżdzie miałam 58 lat a przy wypisie 47 więc potrafią zrobić cuda ,były też cudowne uzdrowienia. Jeśli chodzi o zaświadczenia do orzecznika to lepiej mieć więcej niz za mało.Ja mówiłam ,że rehabilitacje refundowane mogę mieć tylko raz w roku (które bardzo mi pomagaja) ale to za mało i chciałabym sanatoryjne i dostałam
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Dziuniu60, napisz, gdzie byłaś i jakie warunki mają kuracjusze z ZUS-u. Chociaż tak króciutko.
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Emik ja byłam w Stalowej Woli to nie jest sanatorium tylko Poradnia leczenia Osteoporozy i Narządów Ruchu. Było dużo osób z mazowieckiego, okolic Lublina ,Puław, Krosna. Nie polecam pod żadnym względem.Jedyny plus to że zabiegi są na miejscu i dość dużo ale warunki to porażka, a jeśli chodzi o rozrywkę to kompletne zero.
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

sztani pisze:Z doswiadczenia wiem ,ze lekarze w sanatoriach sprzyjają ZUSowi Kiedy po sanatorium nie było poprawy ?. Zwłaszcza ZUS . On po to wysyła . Na podstawie tego wypisu Orzecznicy wydają często decyzje. Często sanatorium dostajemy przed końcem zwolnienia ,świadczenia . Zaznaczę ,że i w regule są wyjatki.
Po moim pierwszym pobycie w sanatorium z Zus na wypisie miałam napisane, że była poprawa; natomiast już po drugim pobycie napisane miałam, że rehabilitacja nie przyniosła efektów. Dodam, że to był ten sam ośrodek i ten sam lekarz, po prostu dobry fachowiec i opisywał wszystko tak jak było.
A rentę i tak mam przedłużoną na dwa lata bo jeszcze jedna operacja przede mną no i cały czas rehabilitacja.
Awatar użytkownika
Irena0404
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 wrz 2012 11:41
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Irena0404 »

no i jestem po komisji - 3 tygodnie od złożenia wniosku!!!przydział Wysowa - Biawena od 21 sierpnia,to najwcześniejszy termin. Złożyłam sam wniosek. W ubiegłym roku był komplet dokumentów i odmowa. Teraz wystarczył sam wniosek :) jak widać łaska ZUS-u małopolskiego na pstrym koniu jeździ :lol: :lol: :lol: Trochę się wydłużył jak widać u nas okres oczekiwania na wyjazd :( ale i tak cieszę się bo to fajny termin jeszcze :) wszystkim oczekującym na komisję życzę powodzenia :)
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Cieszę się razem z Tobą Irena fajne miejsce i dobry termin :)
Awatar użytkownika
Irena0404
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 wrz 2012 11:41
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Irena0404 »

dziunia60 dziękuję :) ja też się cieszę :D , tym bardziej że dwukrotnie mi odmówili wcześniej. lubię łazikowanie, więc miejsce jak najbardziej mi odpowiada a termin też super na wędrówki, mam nadzieję, że będzie towarzystwo do wspólnych wypraw ...w teren :D pozdrawiam :kwiat:
gosiulek2002
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 lip 2010 12:52
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: gosiulek2002 »

Irena0404 pisze:no i jestem po komisji - 3 tygodnie od złożenia wniosku!!!przydział Wysowa - Biawena od 21 sierpnia,to najwcześniejszy termin. Złożyłam sam wniosek. W ubiegłym roku był komplet dokumentów i odmowa. Teraz wystarczył sam wniosek :) jak widać łaska ZUS-u małopolskiego na pstrym koniu jeździ :lol: :lol: :lol: Trochę się wydłużył jak widać u nas okres oczekiwania na wyjazd :( ale i tak cieszę się bo to fajny termin jeszcze :) wszystkim oczekującym na komisję życzę powodzenia :)
Jaki profil,jeśli można wiedzieć?Ja jutro mam komisję.Pozdrawiam
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Irenko, gratulacje. Termin się wydłuża w wielu oddziałach. Być może i wniosków było teraz więcej, niektórzy próbują coś dostać w czasie wakacji (chodzi mi o osoby pracujące). Końcówka sierpnia, początek września - w górach powinno być pięknie. :D
agniecha_76
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 wrz 2010 19:22
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: agniecha_76 »

Witam Mam ten sam termin tylko w Rymanowie szkoda że nie Wysowa bo też odpowiadają mi wędrówki. Mam nadzieję, że będzie dobra pogoda.
ODPOWIEDZ