Kto wie, że za 2-3 miesiące pojedzie do sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
inka0708
Na forum od: 23 mar 2014 10:22
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Kto wie, że za 2-3 miesiące pojedzie do sanatorium

Post autor: inka0708 »

Witam Potwierdzam to co pisze asia13 ,w lubelskim NFZ po miesiącu otrzymuje się kwalifikację i ile miesięcy trzeba czekać np. reumatologia 16-miesięcy.U mnie właśnie minął rok czekania 20.03.2014.Wiadomość o przydziale powinnam dostać na początku maja, a wyjazd będzie przełom czerwca i lipca.W lubelskim NFZ wniosek można ponownie składać miesiąc po powrocie z sanatorium.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

serendipity pisze:Dobry wieczór
Zastanawia mnie od dłuższego czasu, jak ktoś pisze, że już dziś, w marcu, wie, że ma termin sanatorium maj-czerwiec i szuka znajomych, przejazdów itd., ale skąd o tym wie, skoro to dopiero za 2-3 miesiące? nfz oferuje informowanie na 2 tygodnie przed wyjazdem, co jest koszmarem dla ludzi pracujących, bo nie można zaplanować urlopu:/
To są chyba wyjazdy własne? Bo jeśli z nfz, to chętnie poznałabym system przekazywania tych informacji.
Wg moich i potwierdzonych w tym temacie postów Jest w Polsce 16 oddziałów NFZ -czasy oczekiwań są różne na te same schorzenia .
Każdy oddział ma też inny system swego działania i tak W śląskim czas rejestracji wynosi od 2-3 tygodni do max 6 czyli 45 dni choć wg zaleceń centrali NFZ rejestracja jak i podanie nr ma być do 30 dni !!!
W śląskim co jest swoistego ewenementem JEST NAJDŁUŻSZY CZAS oczekiwania ,ale i po ZAREJESTROWANIU -ponad 90% skierowań jest już ZAKWALIFIKOWANYCH do danego ośrodka !!( do sprawdzenia !!)

Co zaś tyczy się czasu na "przygotowanie do wyjazdu " faktycznie w co niektórych oddziałach są WYSYŁANE zawiadomienia o leczeniu nawet 3 miesiące wcześniej aby moc ew skorygować wszak nie zawsze pasuje termin!!.
Znam przypadek złożenia wniosku 10-luty , 15 marzec było zawiadomienie wraz ze skierowaniem na pobyt czerwcowy
-FAKT POSZPITALNE ,ale spotkałem się.( sam tak miałem w 2013 roku)
Miałem również przypadek kiedy ZREZYGNOWAŁEM z wrześniowego pobytu w ośrodku X ( Rezygnacje popartą opinia specjalisty, a następnie już w styczniu zgodę na sanatorium i po tygodniu w styczniu ) otrzymałem skierowanie TO SAMO do tego samego ośrodka X w miesiącu maju.
Bardzo dużo zależy od ORGANIZACJI i poszanowania tego z drugiej strony OKIENKA a może wcześniejsza liczba skarg spowodowała ,że troszkę się poprawiło
Oby w całym kraju
Awatar użytkownika
Irena0404
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 wrz 2012 11:41
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Irena0404 »

sarendipity, znacznie wcześniej, zanim dostaniesz informację pocztą, wiadomość o miejscu i terminie znajduje się do wglądu w przeglądarce internetowej na stronie NFZ. Wystarczy wpisać numer swojego skierowania i możesz śledzić na bieżąco status twojego wniosku :)
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Irena0404 pisze:sarendipity, znacznie wcześniej, zanim dostaniesz informację pocztą, wiadomość o miejscu i terminie znajduje się do wglądu w przeglądarce internetowej na stronie NFZ. Wystarczy wpisać numer swojego skierowania i możesz śledzić na bieżąco status twojego wniosku :)
Tak, wiem, śledzę ;)
Chyba tylko u nas, tu w dolnośląskim jest najgorzej :F Jak ja bym chciała dostać ino, że za dwa miesiące szanowny NFZ wyznaczył mi termin wyjazdu do sanatorium:) i mogę zaplanować na ten czas mój urlop wypoczynkowy. A nie za 10 dni, jak do tej pory.
Z innej strony to trochę dziwne, że w innych regionach tego samego kraju, są jednak inne procedury?
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Może tym razem u nas w dolnośląskim tez sie bardziej postarają i zawiadomią nas wczesniej...
Szkoda,że tak mało osób z naszego regionu jest na forum aktywnych.Przepływa zbyt mało informacji,ktore mogłyby nas ewentualnie podbudowac i dac nadzieje.
Ja ostatnim razem zostalam poinformowana na 4 tygodnie przed wyjazdem, to jeszcze do przyjęcia, choc wolalabym mieć wiecej czasu.Ale 10 dni :shock: to juz zakrawa na kpine :!: Przepisy stanowią 14 dni :!:
:kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

a może po prostu napisać papier do swego Funduszu ?
Że w czasach kiedy jest bardzo trudno o pracę i planowanie Urlopu !!!
Chyba we Wszystkich Firmach czy też instytucjach jest planowanie URLOPÓW
Również w NFZ inaczej podejdą do Nas
Osobiście kilka lat temu zaniosłem taki papier do funduszu podpisany i opieczętowany i dziś mam tego efekty!!!
Podobnie jak kilku Moich znajomych nie koniecznie ze śląskiego Funduszu
Może w ten sposób
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Dobry pomysł Darku :D Wprowadzimy w życie :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

ostatnio zauważyłem ,że tam też pracują LUDZIE
irenae
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2012 22:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękowano: 3 razy

Post autor: irenae »

WITAM !!!

Dzisiaj na stronie przeglądarki NFZ ukazał się mój termin ( 24.06-15.07.2014r) i miejscowość
(DĄBKI ul. Wydmowa 17). wczoraj miałam nr. 248. Także mam dużo czasu na przygotowania się do wyjazdu.
Należę do Wlkp. Funduszu (Poznań). Czas oczekiwania od luty 2013r. (do czasu wyjazdu 16 mies.)

Pozdrawiam IE. :D :) :) ;)
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

irenae, kurde, naprawdę zazdroszczę:F bo nie dość, że wiesz o wyjeździe za ponad 2 i pół m-ca, to jeszcze super termin i Dąbki Argentyt! Byłam, jest tam fajnie:)
Tak naprawdę, czas oczekiwania od złożenia podania, do wiadomości o wyjeździe masz 14 miesięcy. To brzmi zdecydowanie lepiej niż 24-26 miesięcy, z info na 10-14 dni przed terminem turnusu... Ale tak to chyba tylko u nas w mieście spotkań:)
ODPOWIEDZ