Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: agunia3 »

Agat oczywiście, że tak :) jestem ze śląskiego, koleżanka z mazowieckiego i byłyśmy w małopolskim :)
Awatar użytkownika
agat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2012 22:07
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: agat »

Dziunia60
Dzięki za info
:D
Awatar użytkownika
Irena0404
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 wrz 2012 11:41
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Irena0404 »

Wszystko zależy od tego czy w pobliżu są ośrodki z którymi ZUS ma zawarte umowy na określone schorzenia. W przypadku dróg oddechowych w tym roku są tylko 3 ośrodki: Połczyn, Stegna i Wysowa, dwa pierwsze północ Polski a Wysowa południe, więc siłą rzeczy na takie schorzenia mogą wysłać do innego województwa. Ja z małopolski, więc nie było innej opcji - tylko Wysowa :!:
Awatar użytkownika
Irena0404
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 wrz 2012 11:41

Post autor: Irena0404 »

gosiulek2002 może skontaktujemy się jakoś bliżej wyjazdu :) pozdrawiam :kwiat: ciekawe czy ktoś się jeszcze odezwie, kto ma ten sam termin i miejsce :?:
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Dobry wieczór
Mam ważne pytanie dot. sanatorium z ZUS i będę zobowiązana za odp.:) jeśli ktoś był w podobnej sytuacji, albo po prostu wie: człowiek jest już na końcówce max dni zwolnienia, to czy lepiej samemu złożyć wniosek do ZUS o sanatorium, czy poczekać, aż sami wezwą? (Moim zdaniem, lepiej samemu, bo wtedy widać, że ten człowiek chce się wyleczyć i dalej służyć państwu:), ale może procedury, czy coś?) Człowiek ma 2 orzeczenia o niepełnosprawności, jedno lekkie, drugie umiarkowane, a kończące się L4 nie dotyczy tych niepełnosprawności. Aha, ten człowiek zaczął myśleć o rencie, ale wolałby pracować, jednak okazało się, że gdy wróci do pracy, to dostanie wypowiedzenie, po 36 latach pracy;)
Awatar użytkownika
ededi12
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 cze 2012 22:16
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: ededi12 »

serendipity pisze:Dobry wieczór
Mam ważne pytanie dot. sanatorium z ZUS i będę zobowiązana za odp.:) jeśli ktoś był w podobnej sytuacji, albo po prostu wie: człowiek jest już na końcówce max dni zwolnienia, to czy lepiej samemu złożyć wniosek do ZUS o sanatorium, czy poczekać, aż sami wezwą? (Moim zdaniem, lepiej samemu, bo wtedy widać, że ten człowiek chce się wyleczyć i dalej służyć państwu:), ale może procedury, czy coś?) Człowiek ma 2 orzeczenia o niepełnosprawności, jedno lekkie, drugie umiarkowane, a kończące się L4 nie dotyczy tych niepełnosprawności. Aha, ten człowiek zaczął myśleć o rencie, ale wolałby pracować, jednak okazało się, że gdy wróci do pracy, to dostanie wypowiedzenie, po 36 latach pracy;)
Osobiście uważam że lepiej samemu złożyć,ja raz trafiłam na lekarza ZUS który zaproponował mi sanatorium.Teraz sama składałam wniosek i czekałam na komisje będąc na l4.Finał 4ty maja Szczawnica :D :D :D :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Dzięki, ededi, moje zdanie jest takie samo;), ale może są jakieś procedury.
Że też człowiek, nie może tak sobie normalnie żyć i pracować, a nie kombinować, co lepsze?
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Nie ma szansy dostac sanatorium pod koniec 182 dniowego zwolnienia.Chyba ze lekadz wypisze dalsze swiadczenia
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Jeśli po 182 dniach L4 w dalszej kolejności jest świadczenie rehabilitacyjne, to czy podczas przebywania na takim świadczeniu wysyłają do sanatorium? A jeśli ktoś odmówi? Czy musi udokumentować dlaczego nie chce skorzystać z sanatorium? Jeśli dla przykładu czeka go zabieg albo nie może pozostawić kogoś samego w domu? Co wówczas? Czy wszystko przekreślone? To znaczy, czy ZUS spisuje taką osobę na straty na przyszłość? No wiecie, gdyby ten ktoś w przyszłości wciąż potrzebował L4, albo gdyby ubiegał się o rentę, co wtedy zrobi ZUS?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Co rozumiesz przez koncowkę dni jele jeszcze tego chorobowego. Bo samo rozpatrzenie wniosku to okolo 1 miesiac do komisjiod zlożenia w ZUS. druga sprawa czy ZUS zgodzi sie bo jezeli zwolnienie sie skonczy a ta osoba nie wystąpiła o świadczenie to dla ZUS jest zdrowa .pendem skladac o swiadczenie i dopiero o sanatorium . Logika nie ma zwolnienia nie ma sanatorium . jezeli skonczy sie zwolnienie a nie będzie swiadczenia to nie dostanie. Mysle ,ze sie nie mylę tym bardziej ,ze czeka sie na sanatorim okolo 3 do 4 miesiacez ZUS
ODPOWIEDZ