Kręgosłup szyjny

Rehabilitacja narządu ruchu. Sanatoryjne leczenie chorób stawów, kręgosłupa, ograniczenia ruchowe, stany pourazowe stawów i kości.
forumowicz

Re: Kręgosłup szyjny

Post autor: forumowicz »

Anusiu :kwiat: wszysto to prawda ,więc niebawem będę się rehabilitowała na rózne mozliwe sposoby :lol:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

i tak trzymać Kruszynko :kwiat: zacznij od jura :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Rachel dobre miejsce.Ja zazwyczaj robię na Fieldorfa(Centrum Medyczne Ostrobramska),terminy szybkie i mają dobry sprzęt.Pytałam ,bo lekarze nie polecają AVI na Bobrowieckiej - jakość zdjęć jest kiepska. Akurat Gilarska ma również odkryty rezonans,więc łatwiej tym co klaustrofobię mają.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

anusia153 pisze:Kruszynko :kwiat: no fakt można się przerazić , ale nie ma co się bać . Najważniejsza sprawa to się zdiagnozować i rehabilitować się systematycznie , będę trąbić o tym na wszystkie kierunki świata - rehabilitujcie się póki czas -
A ja nie mam kiedy udać sie do Ortopedy z wynikiem RM i po skierowanie na rehabilitację :( jak nie sprawy rodzinne, to teraz zapalenie zatok.... no nie mam kiedy, a wiem, że powinnam jak najszybciej :roll: :roll:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Biedroneczko , czasem tak się w życiu układa , że trzeba sprawy priorytetowe odłożyć na chwilę ,ale nie zwlekaj z rehabilitacją , ja też kiedyś odkładałam wizytę u lekarza , a bo zawsze coś pilniejszego i jak mi się wtedy wydawało ważniejszego mam do zrobienia , teraz żałuję trzeba było rzucić wszystko i zadbać choć troszkę o siebie , ale jak to się mówi człowiek mądry szkodzie.......... :roll:
forumowicz

Naczyniak jamisty kregu C-7 (w kregosłupie szyjnym ) powiedzcie miał ktos cosik takiego i co z tym mój przyjaciel ma zrobić ? czy to powazna sprawa? :( :oops:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To znalazłam
Naczyniak jest niezłośliwym nowotworem naczyń. Rozrost naczyń tętniczych w trzonie kręgu powoduje, że struktura kostna w tym kręgu zanika, rozwija się natomiast sieć naczyniowa. Naczyniak zwykle nie powoduje żadnych dolegliwości i objawów chorobowych w ciągu całego życia. W rzadkich przypadkach naczyniak może objawiać się bólem miejscowym kręgosłupa na poziomie zmiany.
Leczenie:
Dopóki naczyniak nie powoduje dolegliwości, to nie wymaga żadnego leczenia, ani nawet kontrolnych badań. Jeżeli jest przyczyną zespołu bólowego stosuje się radioterapię, ewentualnie endowaskularną embolizację naczyniaka. Gdy ból utrzymuje się mimo zastosowanych w/w metod lub jeżeli narasta deficyt neurologiczny stosuje się leczenie operacyjne, które polega plastyce kręgu specjalnym cementem lub na wycięciu naczyniaka z następową stabilizacją wewnętrzną kręgosłupa.
Plastyka cementem.
W przypadkach naczyniaków trzonów kręgów nasilające się dolegliwości bólowe oraz obraz badań wskazujący na istnienie zmian o charakterze naczyniaka są wskazaniem do podjęcia zabiegu cementowania.
Cement trzeba, więc wstrzyknąć w miejsce tworzenia się sieci naczyniowej i wówczas, w czasie jego tężenia na skutek egzotermicznej reakcji wydzielania ciepła, naczyniak ulega kompletnej koagulacji. W ten sposób likwiduje się zupełnie przyczynę choroby w trzonie kręgu, a osłabiony trzon kręgu dodatkowo jest wzmocniony cementem, który wnika w kość.
forumowicz

Alice bardzo dziekuję :kwiat: za tę informację.
Hm ciekawe czy ktoś miał to konkretne schorzenie ,jeśli tak to proszę coś napisać a w szczególności interesuje nas dobry madry specjalista gdzieś w Polsce. :(
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Słyszałam bardzo dobre opinie o dr Mandacie w Warszawie,ewentualnie Prof. Podgórski WIM.
forumowicz

Alice czy któryś z tych lekarzy jest neurochirurgiem? :)
ODPOWIEDZ