Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Rachel »

aniag pisze:napiszcie mi czy jest duza roznica miedzy sanatorium z ZUS i NFZ
Co masz na myśli "różnica"? Rozwiń a być może wtedy dowiesz się tego co chcesz wiedzieć :)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Mógłbym napisać ,że NIE MA ..żadnych i była BY to PRAWDA !
Nie ma pojęcia Sanatorium ZUS
Jest rehabilitacja czy tez prewencja rentowa jednakże My w naszym potocznym nazewnictwie tak mówimy o wyjeździe SPONSOROWANYM przez ZUS

Sanatorium NFZ trwa 21 dni Ta forma NAJPOPULARNIEJSZA w dziągu TURNUSU masz wykupioną określona ilość ZABIEGÓW bodajże ..54 ZA WSZYSTKO płacisz do pokoju , klimatyczne , dojazd i tracisz SWÓJ urlop

Prewencja ZUS -turnus 24 dni 96 zabiegów i WSZYSTKO za friko -Zwrot nawet za dojazd NAJTAŃSZYM ŚRODKIEM komunikacji plus L-4

Proponuje przeglądnąć Forum na ,którym znajdziesz WSZYSTKIE informacje dot różnic
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: aniag »

Rachel pisze:
Co masz na myśli "różnica"? Rozwiń a być może wtedy dowiesz się tego co chcesz wiedzieć :)
nie nie :lol: nie chodzi mi o rozrywki ,raczej o standart pokoi o wyzywienie o zabiegi,z NFZjednak conieco sie placi a ZUS darmowy wiec myslalam ze moze inaczej traktowani są ludzie jakto zazwyczaj w Polsce bywa :lol:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Wg mnie poza tym, iż sanatorium z ZUS jest całkowicie bezpłatne i jeszcze płacą za podróż to różnicy nie ma. Darek napisał, iż pobyt z ZUS trwa 24 dni a i zabiegów jest ponad 90. Pierwsze słyszę. Będąc ostatnio w Inowrocławiu, byłam z NFZ. Poznałam parę osób, które były z ZUS. Wszystkie te osoby były 21 dni a i zabiegów mieli tyle samo co ja czyli 53 a zatem wynika z tego, że to uzdrowiska "rządzą" się swoim prawem. Co zaś tyczy się pokoi czy też wyżywienia to tylko Ci którzy wyjeżdżają prywatnie mają pokoje takie za jakie płacą, wyżywienie zaś mają takie samo jak inni ale za to w niektórych ośrodka posiłki jadają w oddzielnej sali co wg mnie jest parodią :) Dla przykładu - sala restauracyjna gdzie ja jadałam posiłki cudna, słoneczna w której pełno uśmiechniętych ludzi, zaś sala w której jadał posiłki mój znajomy ponura bo od zachodu, pusta, bo tylko kilka stolików zajętych - no i tak to wyglądało. Co kraj to obyczaj, a co sanatorium to także jakieś udziwnienia :)

Dodam jeszcze, że będąc w sanatorium z NFZ i gdy turnus kończy się w niedzielę to śmiało można wyjechać już w piątek po południu bo w większości ośrodków w sobotę zabiegów nie ma (tych które akurat my bierzemy) zatem bez sensu jest "koczować" tam w deszczowe, pochmurne 2 dni, zaś z ZUS MUSIMY być do samego końca ;)
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 24 sty 2013 18:51
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: kociu »

Jeśli sie nie myle to Rachel ty byłaś ostatnio i albo mi umkneło ,albo nie pisałaś jak było :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Rachel

Osoby ,które poznałaś podczas twego pobytu w Inowrocławiu Prawdopodobnie był na INNEJ formie pobytu .
Pozwolę sobie zacytować za ZUS taka informację ;

Czas trwania rehabilitacji leczniczej

Rehabilitacja lecznicza w ośrodku rehabilitacyjnym powinna trwać 24 dni,

a więcej informacji znajdziesz na stronie:
www.zus.pl/default.asp?p=4&id=420‎
a co do zabiegów PROSIŁBYM osoby ,które korzystają z TEJ Formy rehabilitacji ,aby policzyły ilość swych zabiegów -Ja wielokrotnie słyszałem ,że jest ich około ..100 a dokładnie 96

Co zaś TYCZY się wyżywienia
W każdym ośrodku JEST inne menu tak dla komercyjnych , NFZ , czy dla ZUS służę skanem z Perły Bałtyku z czerwca 2013.
Odnośnie zaś Pokoi co zapewne potwierdzi Twój Małżonek ,który był w Perle jak pisałaś w maju 2013
ZUS wykupuje cale pietra i w przypadku Perły VI ,VII jak i VIII pietra mają wyższy STANDARD niż pokoje dla Normalnych NFZ Sanatoria i dużo wyższy niż dla poszpitalnych co również POWINIEN potwierdzić
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Istotnie mąż był w Perle Bałtyku na przełomie marca i kwietnia 2013. Wysłał tam jego nie kto inny jak ZUS. "Prewencja rentowa" tak to się nazywa i ta prewencja trwała nie więcej jak 21 dni. No nic na to nie poradzę Darku, że znów Tobie zaprzeczam, ale wiesz co? Masz rację, że przepisy "mówią" tak jak napisałeś, ale jak to się mówi: "Przepisy sobie a życie sobie" no i mąż w tejże perle kurował się całe 21 dni. Co zaś tyczy się posiłków, to będąc w Inowrocławiu we wrześniu 2013 poznałam mężczyznę, z którym towarzyszyłam 19 dni. Tyle akurat bo skróciłam pobyt o 2 dni gdyż nie było sensu siedzieć tam w deszczu. Właśnie 2 dni przed końcem zrobiło się zimno i deszczowo. Te dwa dni to sobota i niedziela, które spędziłam już w domku, cieplutkim i suchym, ale wracając do tego "kolegi" z uzdrowiska to był on tam prywatnie (komercyjnie). Marzył wręcz o tym aby usiąść ze mną przy wspólnym stoliku, a co jadł? Hm... to samo co ja tyle, że w osamotnieniu, bo w oddzielnej salce (małe pomieszczenie) nie było już innych osób poza kierowniczką, która siedziała razem z księgową. Po każdym posiłku, bo była to ta sama zmiana, opowiadaliśmy sobie o tym jak niesmacznie tam gotują, stąd wiem co jadł i uwierz mi, na prawdę jadł to samo (on i ja mieliśmy dietę "wątrobową" - co za życie, przyszło mi na wątrobową przechodzić) :)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

kociu pisze:Jeśli sie nie myle to Rachel ty byłaś ostatnio i albo mi umkneło ,albo nie pisałaś jak było :?: :?: :?: :?: :?: :?:
...ale o co chodzi? Gdzie niby byłam ostatnio? Bo w sanatorium byłam na przełomie sierpnia i września 2013. Czy to było "ostatnio"? Ostatnio to ja byłam... ach gdzie ja nie byłam hahahahahaha
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

21 dni sanatorium tylko z NFZ a z ZUS powinno byc 24 dni i tak mam na skierowaniu i tak miałam podczas dwóch pobytów poprzednich.
jurek777
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sty 2014 15:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: jurek777 »

Dokładnie tak jak pisze małgonia :!: Dodam jeszcze,że kuracjusze z NFZ mają zakontraktowane 54 zabiegi,a z ZUS-u 96 :roll: :roll: :roll:
ODPOWIEDZ