JACY JESTEŚMY - Tutaj dzisiaj?
-
forumowicz
Re: JACY JESTEŚMY - Tutaj dzisiaj?
-
forumowicz
W oknach światła dużo świateł ,przecież to noc .Jedne mocniejsze drugie słabsze ,inne czerwone ,pomarańczowe.
Wszystkie one nam bliskie,potrzebne ,bez nich nie dałoby się żyć,to takie banalne,takie oczywiste.
Tam na pierwszy piętrze pochylona sylwetka ,zarys postaci ,może nad książką ,może nad fotografią ,może przy kawie ,może przy lampce wina,w tle przyciemnione światło ,światło z lampy ,ciepłe ,subtelne ,przyjazne,światło nadziei.
To kobieta, już wiem ,młoda i piękna widziałam ja w dzień,chyba szczęśliwa ,tak myślę ,taką powinna być ,może jest chciałabym to wiedzieć ,ale jak ją mam zapytać?
A może tam o właśnie ktoś stanął na balkonie ,tkwi w bezruchu ,może krzyknę ,może zapytam ,kim jesteś? Opowiesz mi o sobie?Dlaczego nie wykonujesz żadnych gestów ? Czemu patrzysz w dal ,tak bez ruchu?Dlaczego? Głupie ,przecież wiem kim jest ,to mężczyzna ,trochę już szpakowaty ,ale wciąż przystojny,może powód westchnień tych kobiet z pozostałych mieszkań.Nie to niemożliwe ,tam jest ciemno ,tam nie ma marzeń ,tam nie ma westchnień,tam nie ma pragnień ,tam zgasły światła tak jakoś wcześnie.Tam jest cisza.....Ale on mnie intryguje
Ile ma lat ? chyba jest dojrzały ,tak to ten mężczyzna jego samochód stoi blisko mojego ,ten granatowy pokryty tu i ówdzie rdzą .
Staruszek ,czeka na zmiennika ,chciałby już odpocząć,chciałby w zacisznym kąciku starych aut prosić o miejsce ,dla siebie zasłużone.
Jaki był ich dzień ,,jakie są ich marzenia ,tak chciałabym zapytać.Ale czy mi powiedzą ?Czy mi zaufają ?a może skarcą za wścibskość ?za wtrącanie się w ich życie ,ich marzenia ,ich dni ,tylko ich.Czy powiedzą mi co czują ? czego pragną?Dokąd zmierzają ,jutro ,pojutrze?
Tak bym chciała zapytać ,tę kobietę i tego mężczyznę ... A może też tych u których te światła nadziei gasną tak wcześnie ,zdecydowanie za wcześnie czy jesteście szczęśliwi?czy spełniają się wasze marzenia? czego pragniecie? Cisza ,nie odpowiedzą ,nie zaufają ,nie pozwolą mi na to .
Rozumiem ,nie będę już taka wścibska,nie zapytam.Ale proszę nie gaście tych świateł tak szybko ,proszę......pozwólcie im świecić ...
andzelika
- Bunia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 06 gru 2011 20:19
- Oddział NFZ: Zachodniopomorski
- Staż sanatoryjny: 20
- Podziękowano: 2 razy
W świecie, gdzie życie tak naturalnie łączy się z życiem, gdzie kwiat nawet w powiewie wiatru łączy się z innymi kwiatami, gdzie łabędź zna wszystkie łabędzie, tylko ludzie budują sobie samotność. Antoine de Saint-Exupéry
-
forumowicz
Autor nieznany
-
forumowicz
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
Życie pędzi wciąż do przodu,
coraz prędzej gna i bryka
i czasami w tym pośpiechu
coś ważnego nam umyka.
A więc wniosek dzisiaj stawiam,
aby każdy z nas spróbował
przy okazji, bez okazji,
mówić częściej takie słowa:
Do widzenia, i dzień dobry
co tam słychać?, jak się czujesz?
i poproszę, i przepraszam
oraz proszę i dziękuję.
Wtedy ludziom na tym świecie
sympatyczniej ciut by było.
No, a przecież o to chodzi,
by się wszystkim milej żyło!
Wszystkim do przemyślenia i codziennego stosowania
Pozdrawiam Selene
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
Piękny i ujmujący tekst. Na szczególną uwagę zasługuje ostatnie zdanie:
"Tymczasem piękne chwile mogą przydarzyć się nam zupełnie nieoczekiwanie, opakowane w to, co inni mogą nazwać rutyną. Nie przegapmy ich..."
Pozdrawiam