Tolerancja

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Tolerancja

Post autor: forumowicz »

Dziunia długo dochodzisz?
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

AleksandraWroclaw pisze:z Pani argumentami sie nie zgadzam :!: :!: :!: :!:
W objawach chorobowych wystepują te zjawiska o których Pani pisze....
I prosze nie bronić tych co jedzą bez opamiętania "wiadrami"...... bo po takich pani postach bedą czuć sie usprawiedliwieni?
Przepraszam,a moze pani nalezy do tej grupy? to pomogę i przekonam do zdrowego żywienia.
medi pisze:Nikogo nie usprawiedliwiam .Nie potrzebuję pomocy ,a gdybym nawet potrzebowała to nie od Pani .Powinna się Pani modlić o zdrowie bo o ...resztę już za późno :?
Ps.Sorki adminie ,znikam ,ale sam przyznasz że jest to wyjątkowo denerwująca w swej wszechwiedzy nieomylnej osoba
Jestem jeszcze na tyle domyślny, że nie musiałem czytać obu powyższych wypowiedzi i nie musiały być one wpisane na forum. Mając odrębne zdania, a zawsze takie są, można również siebie szanować, a nawet darzyć się sympatią. Czasem też warto otworzyć szerzej uszy i oczy i posłuchać czy poczytać argumenty przeciwnika kilka razy, ochłonąć jeśli zdenerwowały i być może przemilczeć lub odpowiedzieć za jakiś czas, gdy przetrawimy je w głowie na spokojnie. Czasem taka przerwa pozwoli nam dostrzec, że nasz adwersarz ma jednak odrobinę racji, a może nawet racja jest całkowicie po jego stronie. Czyli wniosek jaki? Być bardziej powściągliwym.
Sam jestem tolerancyjny w jakimś zakresie życia czy pojęć, a w jakimś innym nie zgadzam się na to co ktoś sobą prezentuje, a jeszcze w innej dziedzinie mogę być niestety nietolerancyjny. Myślę zresztą, że nie można być na wszystko tolerancyjnym, inaczej nie potrzebowalibyśmy przepisów prawa, kodeksów, regulaminów. Ludzie są różni, a te kanony prawne wyznaczają zakres dopuszczalnej przez ogół społeczeństwa tolerancji. Oczywiście jest to jakaś tolerancja uśredniona dla danego państwa czy dla człowieczeństwa jako takiego. Dlatego nie tolerujemy kradzieży czy zabijania, gwałtów czy innej przemocy ale też nie tolerujemy wyzwisk czy innych form agresji słownej. Ten zakres ustala prawo, a każdy człowiek dodatkowo indywidualnie zawęża lub poszerza swoją tolerancję. Bo choć pewnie w prawie nie jest zapisane, że nie śmiejemy się z ludzi z nadwagą, to jednak większość z nas tego nie robi uznając, że nie wypada lub uznając, że to sprawa tego człowieka i po prostu to tolerujemy. Czy tolerujemy jednak ludzi za kierownicą po alkoholu? Jako ogół społeczeństwa zdecydowanie nie, choć jeśli wniknąć w szczegóły to czy wiedząc, że ktoś wypił piwo i chce jechać pozwalamy mu wsiąść za kółko, czy może zabieramy kluczyki lub jeśli się nie da, to dzwonimy na Policję? A czy jadąc samodzielnie, tolerujemy wszystkie zakazy i ograniczenia? Przecież od tych 10, 20 czy 30km/h więcej niż dozwolono, nic się nie stanie. I tak sobie każdy człowiek ustala granice swojej tolerancji wyłącznie w swojej głowie i najczęściej tak jak mu pasuje w danej chwili i od tej reguły pewnie są bardzo nieliczne wyjątki lub nie ma ich w ogóle.
A jeśli chodzi o tych ludzi niedomytych czy zbyt grubych, to myślę, że o ile choroby tolerujemy, to nie tolerujemy po prostu zwykłego lenistwa i nie ważne czy chodzi o higienę, wagę, porządek w domu czy cokolwiek innego. Co innego siła wyższa lub brak efektów nawet gdy ktoś się stara, a co innego zaniedbania wynikające z leżenia brzuchem do góry.
Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Max pisze:Margot pozwól że Cię poprawię,nie pagórek a wzgórek!
Dziękuję za odpowiednią korektę :D
Poprawiam się sama :P ;)
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 24 sty 2013 18:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: kociu »

margot pisze:
Max pisze:witaj Kociu,Ty wszystko wiesz,jakie gdzie klimaty,no no,gdzie jeszcze można zajść lub dojść?
Max Kociu będzie moim przewodnikiem w dochodzeniu :?
Na PALENICĘ ;) :lol:
oby nie tak jak na Jaworzynie :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15

Post autor: dziunia60 »

Max pisze:Dziunia długo dochodzisz?
To zależy od wielu czynników :lol: :lol: :lol: :lol:
forumowicz

o Jaworzynie nie wszyscy wiedza.pozwolę sobie drogi Adminie wkleić fotkę z Jaworzyny,wiem ze nie wolno,ale niech kobitki zobaczą na chwilę,a potem usuniesz!
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Kociu :!:
Na Palenicy nie zobaczysz niedźwiedzicy :roll:
Tam są tylko żywe kozy :lol:
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Bardzo proszę, załóżcie nowy wątek o dochodzeniu na jakąś tam górę.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Max pisze:o Jaworzynie nie wszyscy wiedza.pozwolę sobie drogi Adminie wkleić fotkę z Jaworzyny,wiem ze nie wolno,ale niech kobitki zobaczą na chwilę,a potem usuniesz!
Max tylko bez autora fotki ;) :lol:
forumowicz

5 minut dla fotki z Jaworzyny.
ODPOWIEDZ