Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: darek »

Ośrodki walczą o KONTRAKTY ZUS .
Są lepiej OPŁACANE plus ilość zabiegów i DOKTOR dla ZUS-owców przez 24 godz!!
Wszyscy wiedza jak skończyła sławna Etna w Kołobrzegu - byli i PRZECIWNICY ,którzy pomogli nie otrzymaniu kontraktu na 1 rok.
Ja mam skale porównawczą do Sanatorium Perla Bałtyku co potwierdzą BYWALCY
piętra 2-3 -NFZ- poszpitalne po 3 osoby nie REMONTOWANE pokoje, jest kilka dwójek dla małżeństw POSZPITALNYCH?????
piętra 4-5 - NFZ Sanatoria dla SINGLI 3 osobowe pokoje WYREMONTOWANE , małżeństwa 2
piętra 6-7 ZUS Wyremontowane w 2009 same dwu osobowe , nawet w niektórych pokojach są lodówki czego nie uświadczy się a JEST w ofercie na niższych pietrach
Oczywiście SZCZĘŚLIWCY z ZUS mogą i zamieszkać w pokojach od 8 pietra w górę jeżeli są ..wolne!!
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Kiedyś były roszady,teraz jeżeli sanatorium nie chce zapłacić kary musi kłaść kuracjuszy zgodnie z umową.Dla przykładu podpisany jest kontrakt z NFZ na 100 miejsc w budynku "a" na 50 pokoi dwuosobowych.NFZ przysyła kuracjuszy i MUSZĄ być położeni dokładnie w tych pokojach,w tym budynku "a". Sporadycznie mogą być odstępstwa,ale nie może to być regułą.Kary są dość wysokie.
Szczególnie kontroluje ZUS,ma kasę i ludzi więc jeżdżą. ;)
Stawki na kuracjuszy ZUS się nieco zwiększyły,więc i polepszył się byt.Na początku to były naprawdę nieduże pieniądze i jedzenie było skromniejsze.
Darku,ośrodki walczą o wszelkie kontrakty,bo to jest ich być,albo nie być.Nieważne czy ZUS,czy KRUS,czy NFZ.
Chyba,że sobie wyrobią taką renomę i na turnusy pełnopłatne nawet jest kolejka,a miejsc 100 na 400.Niektóre sanatoria mają prywatnie po kilku kuracjuszy.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tak zgadzam się z Twoim tokiem rozumowania NIESTETY jeszcze nie wszystkie Dyrekcje myślą podobnie.
Są bardzo duże TWORY z renomą takie jak choćby Uzdrowisko Kołobrzeg SA , które może sobie POZWOLIĆ na nie dociągnięcia.
NIKT nie podskoczy
Ta Spółka administruje całkiem pokaźnym majątkiem w postaci liczby ..łóżek a i SWĄ OFERTĘ kierują do Wszystkich
Biur Podróży ,Agencji Turystycznych ,NFZ ,ZUS -niemieckich biur podróży etc
Do roku 2006 -2007 WSZYSTKIE pokoje w Ówczesnym Kombatancie były dwu osobowe dziś w PERLE BAŁTYKU ponad 50% to TRÓJKI a i 10 % to JEDYNKI lub i poprzerabiane apartamenty ,których nie było do wspomnianych lat.
Firma ta administruje bodajże 6-7 obiektów Hotelarskich i zdarzają się zamiany
SZKODA jedynie ,że NFZ NIE DBA o kuracjuszy w ramach leczenia po SZPITALNEGO
-Otrzymują ONI bo NIC nie wpłacają do KASY SPÓŁKI najgorsze POKOJE -chodzi TUTAJ O STANDARD smutne -Prawdziwe do Sprawdzenia 2-3 piętro w Perle

Jedynie z ZUS-em się liczą bo wygrali KONKURS , gdy padła ETNA teraz powstał ..Medikur może zwiększą się w Perle miejsca dla NFZ
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Sanatorium z ZUS + komercjuszek...

Post autor: jacky6 »

tak się zastanawiam nad realizacją koncepcji...
żona otrzymuje skierowanie z ZUS, małyżonek wykupuje sobie na ten sam turnus komercjuszka...
jako tzw. regulaminowa osoba towarzysząca...
powiedzmy, że otrzymują pokój 2-kę z tzw. pełnym węzłem...
a co będzie z żarełkiem ? - czy żona pójdzie na dietę z ZUSowcami czy będzie towarzyszyć małemużonkowi w konsumcji komercyjnej na wydzielonej stołówce ?

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Odpowiem Ci
NIE MA OPCJI oficjalnie ,aby do pokoju Komercyjnego dokwaterować kuracjusza z NFZ czy ZUS .
Każde ma swój pokój jak i swe menu na Stołówce chyba ,że uprosisz Panie kelnerki to może jedno z Was dołączyć ale zazwyczaj do stolika nie na REJONIE .
Byłem w podobnej sytuacji Ja w jedynce , Ona Komercyjna w jedynce a każde ..OSOBNO w innym pokoju na innym ..piętrze -jak było fajnie nikt nie ..marudził !!
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Sanatorium z ZUS a persona "towarzysząca"...

darek pisze:
NIE MA OPCJI oficjalnie ,aby do pokoju Komercyjnego dokwaterować kuracjusza z NFZ czy ZUS .
Byłem w podobnej sytuacji Ja w jedynce , Ona Komercyjna w jedynce...
witam serduchno....
nie wiem, jak dawno temu przydarzyła się sytuacja o której piszesz...
natomiast co do oficjalności - to w regulaminie ( cenniku ) uzdrowiskowym ( sprawdziłem 2 kurorty ) znajduje się pozycja pod tytułem "komercyjnego udostępnienia miejsca tak zwanej osobie towarzyszącej"...
jako "towarzysząca" otrzymuje rabat cenowy - można uhandlować nawet 15%...
czy osobę "towarzyszącą" jest sens lokowania w innym pokoju ?
tudzież przy innym korytku ?
uczucia platoniczne to raczej w powieściach i utworach literackich retro znajdujemy... :P :P :P
praktycznie zaś, płacący brzęcząca monetą i to z pewnym wyprzedzeniem czasowym nie kupuje kota w worku ...
...
na marginesie moja refleksja - prawdopodobnie komercjalizacja służby zdrowia obejmując lecznictwo sanatoryjne w coraz większym zakresie - doprowadzi do całkowitego zaniku rozmaitych ZUSów, KRUSów....
zresztą w innym wątku Ktoś już na ten temat pisał...
wtedy okaże się, czy budynki uzdrowiskowe stając się de facto hotelami sprostają konkurencji stojących tuż obok kwater prywatnych mających o wiele lepszy standard...
...
pozdrufco...

:mrgreen: 4 DDW :ugeek:
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

darek pisze: NIE MA OPCJI oficjalnie ,aby do pokoju Komercyjnego dokwaterować kuracjusza z NFZ czy ZUS .
Każde ma swój pokój jak i swe menu na Stołówce
Sympatyczny kolego Darku 8-) a ja się z Tobą zupełnie nie zgadzam. Opiszę na swoim przykładzie: wyjeżdżają na kurację z NFZ do Dusznik - Jan Kazimierz wcześniej zadzwoniłam czy taka opcja jest możliwa. Odpowiedź była pozytywna. Mieliśmy pokój 2 osobowy ja z NFZ a ta druga osoba pobyt komercyjny. Posiłki jadaliśmy przy jednym stoliku ale porcja komercyjna była objętościowo większa o 1/3 :lol:
Moja przyjaciółka ze swoim partnerem jeżdżą w ten sposób od bodajże od 5 lat. Dotychczas byli w Iwoniczu -Wisła Margot, Polańczyku - Dedal, Kołobrzeg - Gryf,
a w roku ubiegłym w Kudowie - Polonia. Mieszkali w jednym pokoju i jadali przy jednym stoliku. :)
Na temat wspólnego pokoju jeżeli pobyt jest z ZUS wypowiadać się nie będę bo tego nie wiem.

Pozdrawiam Ciebie serdecznie :)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zapewne było jak piszecie

Jednakże w roku 2013 w Sanatorium Perła Bałtyku w Kołobrzegu była Pani , która była na leczeniu poszpitalnym w pokoju dwu osobowym -Była SAMA !!
Przywiozła Ją Córka ,która wykupiła Sobie pobyt na czas pobytu Mamy KOMERCYJNY !!!
i dostała pokój dwu osobowy do samodzielnego ZAMIESZKANIA ,
Pani zadał pytanie czy mogła by zamieszkać z Mamą -recepcja i "Dyrekcja " stwierdziła ,że NIE ŁĄCZĄ pobytów NFZ z Komercyjnymi !!

Rok 2014 Ustroń otrzymałem skierowanie na leczenie .."szpitalne " - dostałem faktyczną jedynkę , partnerka mając zaległy urlop postanowiła spędzić go ze mną!!!! -Ależ NIEFART wykupiła komercyjnie na czas mego pobytu pobyt dla jednej Osoby ..dostała pokój dwu osobowy .
Zadaliśmy pytanie czy mogę przenieść się do ..dwójki
Otrzymałem odpowiedź NIE ŁĄCZYMY pobytów NFZ z Prywatnymi.
Ostentacyjnie nie meldowałem się o 22,00 w swoim pokoju i ..BYŁY rano fajne dymy nawet wylądowałem u doktora choć spałem w ..swoim ..apartamencie !!
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Sanatorium z ZUS, KRUS a persona "towarzysząca"...

powracam do tematu...
bo doszedłem do wniosku po konsultacji, że wszyscy mają rację...
w czym rzecz ?
ano w tym, że jak do tej pory pracownicy recepcji i rezerwacji zasadniczo podchodzą do sprawy jak klasyczni budżetowcy...
a co ? za jaką ch....ę ma wykonywać więcej pracy za te same pieniądze...
najprościej powiedzieć - nie ma miejsc, nie ma możliwości...
i już...
oczywiście, jak widać na załączonym obrazku są już pracownicy reformowalni, którym chce się chcieć...
i na nich będą czekać miejsca pracy w skomercjalizowanych sanatoriach...
bo zawsze byli i będą - pacjenci i komercyjni klienci...
zdrowia nie kupimy ale środki doń prowadzące opłacimy...
nawet płacząc nad każdym groszem...

:mrgreen: 2,5 DDW :ugeek:
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: smakija1 »

Dostalismy własnie oboje z mężem skierowanie z zusu do tego samego osrodka i w tym samym terminie .Pani w Tomaszowie była bardzo uprzejma i powiedziała ,ze nie bedzie zadnego problemu z pokojem razem.Mamy Aleksandrów kujawski od 24 września.Trzeba próbowac złożylismy oboje wnioski ,mielismy w jednym dniu komisje, oczywiści w innych pokojach u innych orzeczników ,oboje dostalismy to razem poszlismy uzgodnic termin I RAZEM SOBIE POJEDZIEMY
ODPOWIEDZ