Kudowa sanatorium Zdrojowe (dawne wojskowe)

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Avanti14
Na forum od: 28 kwie 2014 15:37
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Kudowa sanatorium Zdrojowe (dawne wojskowe)

Post autor: Avanti14 »

W sanatorium Zdrojowym (dawne Wojskowe) byłam w kwietniu 2014r. Jak oceniam pobyt ? W uwagach z którymi chce się podzielić uwzględniam swoje spostrzeżenia oraz opinie innych kuracjuszy z pokoju oraz ze stolika w jadalni.
Nasza ogólna ocena wypadła bardzo pozytywnie, aczkolwiek jest i wiele uwag dotyczących poprawy w organizacji i zarządzania przez menedżerów.
Do tej pozytywnej oceny niewątpliwie przyczyniła się wspaniała pogoda (mieliśmy prawie lato :D !) oraz liczne świetnie zorganizowane wycieczki (Praga, Drezno,Wiedeń, Nowe Mesto, Książ, Wrocław itd). W tym miejscu duże brawa dla sympatycznego małżeństwa organizatorów wycieczek :P !. Państwo-przewodnicy mieli ogromna wiedzę, którą w sposób interesujący przekazywali, ponadto troszczyli się o kondycję fizyczną kuracjuszy dostosowując tempo wycieczek do możliwości nawet poszczególnych osób. Praktycznie to 21 dni upłynęło na realizacji zabiegów leczniczych oraz miłego spędzania wolnego czasu na łonie pięknego krajobrazu Kudowy i okolic.
ZABIEGI
Atutem tego sanatorium jest to, że wszystkie zabiegi są na miejscu. Wyposażenie w sprzęt rehabilitacyjny jest bardzo dobre. Lekarz prowadzący (gabinet 204) bardzo trafnie ordynował zabiegi, a nawet w trakcie leczenia dokonywał korekty - super! Z bardzo wysoką oceną można mówić o całym personelu fizykoterapeutek, które objaśniały celowość zabiegu i bardzo sprawnie organizowały pracę :P . Szczególne podziękowania za super troskę dla Pani Małgosi, Pani Ani i Pani Grażyny! Podkreślę też sprawną pracę personelu obsługi, która dbała o czystość - Pani Magda i Zuzanna!
Ale... co było mankamentem w zabiegach? W moim przypadku miałam zastrzeżenia do braku rytmicznego dozowania zabiegów i tak np. w niektóre dni miałam 1 lub 2 zabiegi, a w inne dni aż po 6 zabiegów w godzinach od 7.30 do 18.00. Uważam, że sytuacja z nierytmicznym planowania zabiegów powinna czym prędzej ulec zmianie :cry: ! Żyjemy w XI wieku i najwyższy czas, by sanatorium posiadało program komputerowy do planowania zabiegów!
BAZA SANATORIUM
Ja byłam w budynku B, w 3-osobowym pokoju w ramach tzw. studio w którym były też panie w 2-osobowym pokoju. Nie muszę chyba udowadniać, że 5 osób rano do łazienki i WC to bardzo niski standard pobytu, chyba poniżej przyjętych ogólnie obecnie norm. Wyposażenie pokoju bardzo skromne - meble chyba z czasów PRL, fatalny i mały telewizorek, kołdra i poduszka :roll: ,bielizna czysta ale szaro-bura, podłoga krzywa i skrzypiąca, futryna drzwi wykrzywiona- były problemy z zamknięciem zamka na klucz. Brak suszarni i prasowalni. W sumie budynek ten robił wrażenie muzeum PRLu i chyba to było dla mnie ciekawostką, którą przyjęłam jako specyficzna atrakcję. Pani sprzątająca bardzo miła i pracowita.
Szczególne słowa uznania należą się Pani Basi - intendentce, która wymieniała ręczniki i pościel. Bardzo inteligentna i kulturalna Pani, z dużą odpowiedzialnością za pozytywne relacje z kuracjuszami. Dbająca o zadowolenie gości. Szkoda, że ta Pani nie jest w kierownictwie sanatorium. Dzięki przemiłej Pani Basi w sumie było OK :kwiat: !
RECEPCJA
Pan kierownik chyba niezbyt kontaktowy i zainteresowany opinią kuracjuszy. Ja miałam takiego pecha, że kiedy chciałam z kierownikiem porozmawiać to akurat był wtedy przed budynkiem i palił papierosy. Później zasugerowano mi (na stołówce!), że to i tak nie ma to większego sensu więc zrezygnowałam. Co chciałam przekazać kierownikowi? By na tablicy informacyjnej były wszystkie rozkłady jazdy: PKS i PKP Kudowa, PKS i PKP Kłodzko, PKS i PKP Wrocław oraz linii czeskiej Nachod - Kudowa i z powrotem. Rozkłady te powinny być czytelne, z powiększeniem czcionki dostosowanym dla ludzi starszych. Te potrzeby wyrażało wiele osób.
Kolejny temat to prasowalnia, która kiedyś była. Obecnie preferowany jest chodzenie z deską do prasownia i żelazkiem do pokoju. Panie Kierowniku, w przypadku chodzenia do budynku B przez podwórze lub łącznik to coś nie tak!
Natomiast wzorowe i bardzo szczegółowe informacje nt. uczęszczania do Kościoła!
STOŁÓWKA
Dietetyk bardzo dobry! Jedzenie urozmaicone i smaczne. Dla mnie za dużo :lol:
PODSUMOWANIE
W sumie pobyt bardzo udany. Kierownictwo powinno cały czas monitorować i podnosić jakość świadczonych usług,zatem do dzieła!
Kazia18
Na forum od: 22 maja 2014 21:34
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Kudowa sanatorium Zdrojowe (dawne wojskowe)

Post autor: Kazia18 »

Zgadzam się z opinią Awanti14. Byłam w tym samym czasie. Pozdrawiam całą obsługę oraz Panie z fizykoterapii. :) :serce: :kwiat:
Awatar użytkownika
renatka11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 lis 2013 08:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Kudowa sanatorium Zdrojowe (dawne wojskowe)

Post autor: renatka11 »

Byłam z mężem luty-marzec 2014 w budynku A, pokój na II piętrze po remoncie, więc był super, winda do dyspozycji, chociaż my woleliśmy schodami. Zgadzam się z opinią Avanti14.Ogólnie było super i warto tam wrócić.
ODPOWIEDZ