Obiadek
-
AleksandraWroclaw
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 1
Re: Obiadek
AleksandraWroclaw pisze:Oto sprawdzony przepis na konfitury truskawkowe babci :DANIELA pisze:Sezon na truskawki ,może ma ktoś sprawdzony przepis na konfitury truskawkowe .
Na 1kilogram truskawek potrzebujesz mniej więcej tyle samo cukru. Dojrzałe truskawki umyj dokładnie, najlepiej pod bieżącą wodą,osusz i ułóż warstwę owoców w rondlu z grubym dnem, na owoce wysyp tyle samo cukru i tak na przemian.
Każdą z warstw skrop delikatnie spirytusem i przykryte owoce zostaw na noc.
Następnego dnia smaż na niewielkim ogniu przez 2 - 3 godziny, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, od czasu do czasu potrząsając rondlem.
Najlepiej powtarzać smażenie przez następne 2 - 3 dni. Sok powinien wyparować a całość powinna być gęsta.
Gotowe konfitury przełóż do wyparzonych słoików, do każdego, przed zakręceniem wlej łyżeczkę rumu.
Zakręcone słoiki pasteryzuj układając w dużym garnku napełnionym wodą słoiczkami dnem do góry przez pół godziny.
Pozostaw do wystygniecia.
Już gotowe, pozostało tylko..... palce lizać
![]()
ps.oczywiście proporcje mozna zwiekszyć, ja tez ten przepis zmodyfikowałam i daję pół na pół cukru z miodem.
-
forumowicz
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Te pierogi i ze skwarkami.mniam
ok
Narobiłaś Mi SMAKA !!
Zaraz zrobię zamówienie u ..mamy na sobotę tak z 200-300 pierogów .
Babcia/Prababcia będzie miała troszkę pracy a kilka famili będzie miało szybkie babcine obiadki
SMUGA -Super pomysł
-
forumowicz
-
forumowicz
- krecik
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 04 cze 2013 17:44
- Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
- Staż sanatoryjny: 5