Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: aniag »

no to powiem wam ,ze mieliscie wielkie szczescie ,bo moja pani orzecznik absolutnie nie dala sie przekonac moim prosbom o sanatorium ,zalecila ambolatorium dzienne i niebylo dyskusji ,a gdzie tu mowic o jakis wyjazdach w upragnione miejsce ,gratuluje ze trafiliscie na takie mile orzecznictwo ,ja mialam pecha :lol:
karmel
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 10 cze 2014 13:51
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: karmel »

gdy sie staralam o swiadczenie rehabilitacyjne, to pani orzecznik powiedziala, ze oni tylko wysylaja do sanatorium, gdyz nie prowadza ambulatoryjnego leczenia (zreszta ja mieszkam na wsi i najblizsze ambulatoryjne to jakies 70 km w jednastrone o.0)
myslicie ze bedac na swiadczeniu rehabilitacyjnym przynaja mi sanatorium?
baardzo sie stresuje jutrzejsza wizyta.
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: aniag »

karmel pisze:gdy sie staralam o swiadczenie rehabilitacyjne, to pani orzecznik powiedziala, ze oni tylko wysylaja do sanatorium, gdyz nie prowadza ambulatoryjnego leczenia (zreszta ja mieszkam na wsi i najblizsze ambulatoryjne to jakies 70 km w jednastrone o.0)
myslicie ze bedac na swiadczeniu rehabilitacyjnym przynaja mi sanatorium?
baardzo sie stresuje jutrzejsza wizyta.
na bank masz sanatorium ja trzymam kciuki
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Okres oczekiwania na sanatorium ZUS stale się wydłuża- coraz więcej chętnych. Pewnie dlatego ZUS chce wprowadzać zmiany.W artykule, do którego link podesłała kruszynka, napisano, że maksymalny czas oczekiwania to 8 tygodni. Myślę, że to nieaktualne, zresztą artykuł jest z 2011 roku. Napiszcie, ile czekaliście na wyjazd od czasu komisji. Myślę, że na wakacje Karmel się nie załapie, chyba że będzie miała wyjątkowy dar przekonywania :)). Być może, ze w wakacje jest też więcej chętnych.
Czas oczekiwania może być też uzależniony od regionu. Mogę powiedzieć jak jest w łódzkim oddziale ZUS siedziba Tomaszów Maz. Komisja w marcu, a wyjazdy koniec lipca i sierpień, czyli 4-5 miesięcy oczekiwania. Wyjazdy do sanatoriów jak najbliżej położonych. Pani powiedziała, ze np. gór nie mają.
Czy ktoś z forumowiczów z oddziału tomaszowskiego lub łódzkiego był gdzieś dalej?
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

W Krakowie komisja w marcu wyjazd konie sierpnia, nie chce martwic ale według mojej wiedzy i doswiadzcenia nie ma możliwości wyjechać do sanatorium
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2012 11:16
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: kasiula »

Nigdy nie byłam z ZUS....korci mnie.....mam niestety-40...lat..i pewnie spróbuję!
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

kasiula pisze:Nigdy nie byłam z ZUS....korci mnie.....mam niestety-40...lat..i pewnie spróbuję!
Kasiu :serce: do odważnych świat należy..co tobie szkodzi..jak cie korci..ja bym jechała..ale nie mogę..nie pracuję i nie moge pracować ;) moge tylko na poszpitalne i z NFZ ;) pozdrawiam ciebie kochana :serce: :serce:
karmel
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

No ale to nie jest tak ze jak jest sje na swiadczeniu rehabilitacyjnym to sie krocej czeka?
Przeciez w swiadczeniu tym chodzi o rehabikitowanie prawda?
karmel
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Przepraszan za literowki.
Nie rozumiem skoro przyznaja swiadczenie rehabilitacyjne to powinni w tyn czasie wyslac na leczenie prwada?
Byl ktos na swiadcz rehab w sanatorium?
Jesli tak to ile czekakaliscie?
Awatar użytkownika
madzia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 14:19
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: madzia »

Witam,ja mialam komisje w maju a wyjazd do sanatorium pod koniec sierpnia.aby sie zmiescic w tych 182 dniach L4, natomiasy 16 czerwca mam komisje czy moje L4 jest zasadne.
ODPOWIEDZ