Scyntografia kości

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
forumowicz

Scyntografia kości

Post autor: forumowicz »

Czy ktoś miał takie badanie ? jak przebiega? gdzie robi się takie badanie?W jakim celu?
Dzięki :)
Awatar użytkownika
adamadi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 13:27
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Scyntografia kości

Post autor: adamadi »

Tak ja miałem,bardzo dawno i z tego co pamiętam .... Wstrzykiwany był kontrast samo badanie trwało dosyć długo 2h :?:
A na celu miało wykrycie ognisk zapalnych ...chodziło głownie o gronkowca :!:

A tutaj coś z internetu :

TEORETYCZNE I TECHNICZNE PODSTAWY BADANIA
Badanie to polega na uzyskiwaniu przy pomocy niewielkich dawek izotopów promieniotwórczych (radioznaczników) obrazu kości i stawów oraz ocenie ich stanu czynnościowego. Wprowadzone do krwiobiegu radioznaczniki gromadzą się w miejscach, w których odbywa się intensywny proces jednoczesnego tworzenia i zanikania tkanki kostnej; w miejscach tych przeważa jednak proces zanikania tkanki kostnej (osteolizy). Radioznaczniki gromadzą się również w zmienionych zapalnie stawach. Scyntygraficzne badanie kości powtórzone trzykrotnie po podaniu radioznacznika bada napływ krwi do kości i stwierdza ewentualny obrzęk otaczających tkanek miękkich (badanie trójfazowe).

WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA
Statyczna scyntygrafia kośćca
Podejrzenie przerzutów nowotworowych do kości.
Zapalenie kości krwiopochodne i zewnątrzpochodne.
Ocena zajęcia kości w owrzodzeniach podudzi, w tym w stopie cukrzycowej.
Choroby metaboliczne (np. choroba Pageta).
Ocena gojenia się przeszczepów kostnych.
Ocena skuteczności radio- i chemioterapii przerzutów kostnych.
Nietypowe postacie złamań - zaklinowane i powolne (marszowe i stresowe).

Trójfazowa scyntygrafia kośćca
Ocena stanu ukrwienia odłamów kostnych.

Scyntygrafia zapaleń kośćca
Wykrywanie ognisk zapalnych.
Różnicowanie zespołu bolesnego biodra po wszczepieniu endoprotezy stawu biodrowego.
Anka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2010 14:35

Post autor: Anka »

kruszynka pisze:Czy ktoś miał takie badanie ? jak przebiega? gdzie robi się takie badanie?W jakim celu?
Witaj!
ja miałam robioną scyntygrafię kości, Wypija się kontrast .czekasz ok 2 godz w wyznaczonej do tego poczekalni nie wolno Ci wychodzić,później proszą Cię na badanie.Badanie jest bardzo podobne do rezonansu.z tą tylko różnicą,że miejsce na którym leżysz się przesuwa nie pamiętam jak długo trwało.Po badaniu musisz dużo pić.Ja miałam robione pod katem nowotworu kości.
forumowicz

Witaj Aniu czy wykonując badanie prywatnie ,trzeba mieć tez skierowanie od lekarza?
Anka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2010 14:35

Post autor: Anka »

witaj!
Z tego co wiem tak .Są to badania specjalistyczne i myślę,że troszkę szkodliwe jak również nie należą do tanich.

Pozdrawiam :)
forumowicz

Dziekuję Aniu :)
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam scyntografia kości którą miałam robioną wykonują szpitale kliniczne skierowanie tylko od lekarzy specjalistów np ortopeda ,neurolog ,onkolog .
Prywatnie też skierowanie od specjalistów ja za 2 fazową scyntografię płacilam 250 zł krótki termin czekałam tylko pare dni na nfz według kolejności zapisu na badanie.
Ortopeda który mi dał skierowanie zaznaczył tylko prywatnie na nfz za drogie badanie badanie miało mi potwierdzić operacje rewizyjną endoprotezy i potwierdzilo że operacja jest konieczna doszło do mechanicznego uszkodzenia brzeżnego zlamania głowy endoprotezy na rtg tak nie było widać na scyntografi był obraz widoczny i diagnoza zaraz zrobiłam zapis na operacje i oczywiście do kliniki ortopedi musialam czekać na rewizje .
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2012 11:16
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: kasiula »

kruszynka pisze:Czy ktoś miał takie badanie ? jak przebiega? gdzie robi się takie badanie?W jakim celu?
scyntygrafia to badanie całego całego kośćca....sprawdzanie stanów zapalnych zmian zwyrodnieniowych i czy nie ma jakiś zmian nowotworowych w kośćcu.Ja mam zawsze podawany kontrast dożylnie...potem pije się przez 1,5 godziny wodę...i dopiero badanie....a jeszcze jedno...do badania trzeba mieć pęcherz pusty....czyli najpierw siusiu..... ;) nic nie boli tylko to czekanie...bo jak podadzą kontrast nie wolno do badania opuszczać danego pomieszczenia...i jak są ludzie nic nie mówiący to wydaje się że to 1,5 h...to wieczność.Pozdrawiam
ODPOWIEDZ