Co wolno ,a czego nie wolno jeść

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Re: Co wolno ,a czego nie wolno jeść

Post autor: ewiko »

Oj tam, oj tam na małe co nieco zawsze można się skusić. Co będzie warte nasze zycie jeśli wszystkiego sobie odmówimy. Słodycze, piwo.... w rozsądnych ilościach nikomu nie zaszkodzi. A kijki są rewelacyjne na wszystko....... na schudnięcie, odzyskanie formy, a przede wszystkim na lepsze samopoczucie. Wiem to z własnego "dreptania".
Awatar użytkownika
Zbigniew- I
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 sie 2013 12:53
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Zbigniew- I »

medi pisze:Nie tylko zioła są pomocne podczas chorób ,czasami wystarczy zmienić dietę by przynajmniej zmniejszyć objawy niektórych chorób .Wiele wiadomo o diecie dla diabetyków lub przy chorobach kardiologicznych ale na przykład przy dnie moczanowej co wolno czego nie wolno jeść :idea: :?:
Medi, przy dnie, dobrze jest wypić sok z kilku cytryn, np 200 sztuk, innych sposobów nie próbowałem, tylko cytryny. Wierz mi, piękna sprawa, poczytaj:

OCZYSZCZENIE ORGANIZMU Z KWASU MOCZOWEGO

WARIANT I

Kurację przeprowadzamy ją przez 3 dni i przez ten czas nie należy jeść niczego oprócz pomarańcz lub grejfrutów. W ciągu dnia należy wypić 4 litry mieszanki soków i codziennie sporządzać nową.
Skład mieszanki na 1 dzień: sok z 900 g grejfrutów, sok z 900 g pomarańcz, sok z 200 g cytryny, 2 litry wody destylowanej.

Przeprowadzenie kuracji (w ciągu jednego dnia). Rano na czczo wypić 1 stołową łyżkę gorzkiej soli rozpuszczonej w szklance ciepłej wody. Po wypiciu roztworu soli należy się ciepło ubrać i co 30 minut pić mieszankę soków w ilości po 100 g dopóki się nie skończy (w ciągu dnia wypijamy 4 litry mieszanki soków).

Tak postępujemy przez 3 dni z rzędu. Gdy pojawi się uczucie głodu jemy pomarańcze lub grapefruity, ale nic więcej. W czasie kuracji możemy się silnie pocić, ale to jest zjawisko normalne. Mogą wystąpić też bóle głowy, nudności i słabość - jest to zjawisko przejściowe, które mija. Jeśli jednak ból głowy nie znika, należy odbyć spacer po świeżym powietrzu albo zrobić intensywny masaż małżowiny usznej, rozcierając ją mocno dużym i wskazującym palcem od dołu do góry i z powrotem do momentu ustąpienia bólu. Przy mdłościach należy pogryzać skórkę cytryny lub pomarańczy. Przed snem koniecznie trzeba wypić napar z ziół przeczyszczających, by usunąć zalegające w jelicie grubym toksyny. W 4 i 5 dniu pić sok z jabłek lub marchwi lub mieszankę tych soków i jeść tylko warzywa i owoce. Szóstego dnia możemy rozszerzyć dietę (kasza, jajka, ryba).

Po przeprowadzeniu oczyszczania musimy trochę zmienić nawyki żywieniowe. Przez 2-3 miesiące należy wykluczyć z jadłospisu produkty zawierające biały cukier i białą mąkę, konfitury, słodycze, wszystkie przetwory konserwowe, a szczególnie te, które zawierają ocet. Ograniczyć należy spożycie tłustego i smażonego pokarmu. W małych ilościach należy jeść masło, ser, ryby, jajka i mięso. Zrezygnować zupełnie z mleka. Z nabiału spożywać biały, tłusty ser (nie więcej niż 50 g dziennie) i zsiadłe mleko (nie więcej niż 1 szklankę dziennie). Podstawę pożywienia winny stanowić sałatki, kasze warzywa, owoce i świeżo wyciśnięte soki. Pożywienie dobierajmy tak (oddzielnie węglowodany, oddzielnie białka), by było trawione jednocześnie - węglowodany trawimy 20-40 minut, a białka 2-4 godziny i stąd zasada - zjadłeś chleb z masłem, mięso zjedz za 40 minut, zjadłeś mięso, zjedz chleb z masłem po upływie 4 godzin. Pokarm łącz zgodnie z pokazanymi tabelami.

WARIANT II

Do stosowania przy chorobach - osteoporoza, podagra, chroniczny reumatyzm, kamienie żółciowe i nerkowe, anemia, dna moczanowa, niektóre choroby nerwowe, cukrzyca, nadwaga, nadciśnienie, katar żołądka, choroby wątroby. Kurację prowadzimy sokiem z cytryny przez 10 dni (profilaktyczna) lub 12 dni (lecznicza). Obok kuracji leczniczej podaje kuracje profilaktyczną, która należy przeprowadzać najlepiej wczesną wiosną lub późną jesienią w okresie epidemii grypy, angin i przeziębień.

KURACJA
PROFILAKTYCZNA Ilość cytryn na sok DZIEŃ KURACJI KURACJA
LECZNICZA Ilość cytryn na sok
1 pierwszy 5
2 drugi 10
3 trzeci 15
4 czwarty 20
5 piąty 25
5 szósty 25
4 siódmy 25
3 ósmy 25
2 dziewiąty 20
1 dziesiąty 15
jedenasty 10
dwunasty 5

Jak przygotować sok z cytryny - cytrynę należy przekroić na pół i każdą połówkę wycisnąć. Sok pić bez dodatku cukru i bez rozcieńczania wodą (w kuracji profilaktycznej można rozcieńczyć wodą i dodać łyżeczkę miodu na szklankę soku). Wyciśniętych połówek nie wyrzucać, a drobno pokroić, przełożyć do słoika, zalać miodem lub posypać cukrem i po 10 godzinach mamy esencję, którą można pić zamiast herbaty, dodając wodę mineralna lub przegotowaną. Taką samą kurację leczniczą przeprowadzamy lecząc kamienie. Podczas leczenia mocz zmienia kolor na ciemny i pojawić się w nim może ceglany osad (są to sole moczanowe) i w pierwszej fazie leczenia może być go dużo, co świadczy o gwałtownym usuwaniu kwasu moczowego. Pod koniec kuracji kolor moczu staje się bursztynowy i nie zawiera osadów.

Kwas cytrynowy jest jedynym kwasem wiążącym wapń w organizmie tworząc sól, która podczas rozpuszczania się w organizmie zaopatruje go w wapń i fosfor, które normalizują przemianę materii i regenerują tkankę kostną. Organizm bardzo trudno, a czasem w ogóle nie przyswaja wapnia z mleka, nie ma więc potrzeby jego spożywania. To dlatego "szklanka mleka dla ucznia" jest pomysłem chybionym - traci się pieniądze nie poprawiając zdrowia młodych ludzi.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Można jeść lody. :D :D
Są one niskokaloryczne,ponieważ 100 g lodów śmietankowych to tylko 160 kcal.Dostarczają one białko,witaminę B oraz wapń.Ponadto zawierają mnie tłuszczu niż pozostałe słodycze i składają się z wody.Zawierają małą ilość sodu.
Sorbety i lody wodne są znacznie mniej kaloryczne od śmietankowych i mlecznych,ponieważ zawierają małą ilość tłuszczu.
Można je spożywać nawet w okresie odchudzania.
Życzę smacznego :!:
Awatar użytkownika
Zbigniew- I
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Suzen, można też jeść znaczne ilości czekolady. Czekolada jest robiona z kakaa, a kakao z owoców kakaowca, kakaowiec jest natomiast zielonym drzewem, a wyroby z zieleniny to sałatki, czyli czekolada to sałatka, a sałatki są zdrowe. Smacznego!!!!! :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Zbigniew- I pisze:Suzen, można też jeść znaczne ilości czekolady. Czekolada jest robiona z kakaa, a kakao z owoców kakaowca, kakaowiec jest natomiast zielonym drzewem, a wyroby z zieleniny to sałatki, czyli czekolada to sałatka, a sałatki są zdrowe. Smacznego!!!!! :lol: :lol: :lol:
Dziękuję :)
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Pod warunkiem ,że tę czekoladę sam zrobisz :lol: :lol: :lol: Ja staram się karmić moją rodzinę żywnością mało przetworzoną a jeżeli nie to przynajmniej z krótkim terminem przydatności do spożycia .Nie kupuję serków czy wędliny pakowanych w plastik ,nie gotuję ryżu czy kaszy w woreczkach .Bez konserwantów ,bez barwników będziemy żyli dłużej i będziemy zdrowsi ....no i może nie osiągniemy gabarytów wieloryba :oops: :?
Awatar użytkownika
Zbigniew- I
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Suzen, musimy się kiedyś umówić na takie zdrowe jedzonko, lody z czekoladą, tylko musimy poprosić Medi, aby do nas dołączyła i pomogła nam je zrobić domowym sposobem. Ja specjalizuję się w domowym wyrobie nalewek, do tych dań proponuję czekoladową, karmelkową, krówkową, kukułkę i kokosową na mleku. :lol:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zmusiłabym małża do tej kuracji cytrynowej tylko nie wiem co na to by powiedział jego żołądek bo wyhodował tam sobie kiedyś małego wrzoda i nie wiem czy cytryny nie zaszkodziły by mu .
Awatar użytkownika
Zbigniew- I
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Medi, trzeba po prostu spróbować. Może to Cię zdziwi, ale sok cytrynowy nie zakwasza organizmu lecz jest zasadotwórczy.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mam jeszcze małe pytanko ,ostatnio zjadam codziennie ok.pół kg świeżego szpinaku ,wiem że co za dużo to niezdrowo ale mam na niego taki apetyt że nie mogę się powstrzymać :evil: Trochę taka monodieta mi wyszła ,ser biały i szpinak .Przy jakich dolegliwościach nie powinno się spożywać szpinaku ...oczywiście prócz dny bo tu to wiem że nie wolno :lol: :lol: :lol: Ja na szczęście nie mam takiej paskudnej choroby ...tylko małż i ...szpinak jest cały mój
ODPOWIEDZ