Karta parkingowa

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 36 razy

Karta parkingowa - małe resume...

Post autor: jacky6 »

na tym etapie...
1. jeśli karta jest przypisana do osoby - to można się nią legitymować - zostawiając za oknem - każdego samochodu...
kto to zweryfikuje, jeśli zobaczymy solistę/solistkę powracającą ( tanecznym i super sprawnym krokiem ) do swojego autka - bo wcześniej wysiadając w ostatniej chwili śmignie od autka zostawiając legitkę ?
parkingowych pilnujących miejsc na placach ogólnie dostępnych ani na lekarstwo - pomijam tzw. naciągaczy
Powyższe kilkakroć osobiście obserwowane - nawet w 2 przypadkach wykonałem fotki uwieczniając numery rejestracyjne.
Do wójta za chiny ludowe w charakterze świadka nie pójdę, resztówka życia mi nader miła.
2. jeśli autkiem przyjeżdża para - tudzież razem wyjeżdżają - wsio w pariadkie...
3. Faktycznie, dylemat może mieć osoba ( kierowca ) o uwarunkowaniach o których napisała Kruszynka.
Ale też nie do końca.
Bo jeśli pojedzie z kartą męża a jego samego zostawiając w pieleszach to mogą być dwa skrajne przypadki:
a. pojechała np. do apteki lub w innej ważnej np. urzędowej sprawie - to jest wytłumaczona nie tylko moralnie, choć i tak jej nikt nie wylegitymuje,
b. pojechała np. do cioci Kloci z pozdrowieniami od małża z okazji jej urodzin.... czy ktoś to sprawdza ...
Proszę wybacz Kruszynko, że nadużyłem Twojego imienia ale po prostu trzeba może byłoby wkleić nicka innego "naciągacza" np. "jacky6"... :lol:
===
finalna konkluzja - osobiście - wedle starego zwyczaju - jadę tak, by po dojechaniu na miejsce mieć spory zapas czasowy na wyszukiwanie miejsca do zaparkowania, nieraz bardzo odległego od celu...
i nie kamam tych co chcą zaparkować koniecznie pod krzyżem na Giewoncie...
...
sorry - że być może trochę rozjeżdża się dyskusja - ale niby trzyma się karty parkingowej...
...
:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 103 razy

Re: Karta parkingowa

Post autor: Felice »

Kruszynko,ale jak wieziesz męża to wszystko jest ok,niczego nie nadużywasz.Napisałaś post tak,że wynikało z niego,że używasz karty jeżdżąc autem sama,bez męża.
Temat fakt,drażliwy szczególnie wtedy ,co pewnie sama już wiesz korzystając z kopert,że zajmują je osoby często nawet bez karty parkingowej.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 65 razy

Post autor: darek »

anusia153 pisze:Darku , obecnie karta parkingowa przypisana jest do osoby , a nie do pojazdu.
Wiem o tym.
Dziś bodajże w Interii podano ,że wyrobionych OFICJALNIE kart Parkingowych jest ponad 700 000
ILE jest zeskanowanych z kserowanych TEGO NIE ZLICZY NIKT!!!!!!!!!!!!

Przykład

Bardzo proszę sąsiedzi "mają kartę" i CZTERY samochody i w każdym JEST karta- wszak ta osoba porusza się a nie będzie zmieniać w/w dokumentu a nuż się zniszczy .

i jedynie mam NADZIEJĘ ,że NOWY a ma być ich 180 000 były tak zrobione ,że nie możliwe będzie ich PODROBIENIE.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Darku,z tego co mi wiadomo karta ma wzór europejski i ma się nie zmienić.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Co daje karta parkingowa?
Osoba niepełnosprawna mająca znacznie ograniczone możliwości samodzielnego poruszania się, kierująca pojazdem samochodowym oznaczonym kartą parkingową, oprócz korzystania z miejsc parkingowych wyznaczonych dla osób z niepełnosprawnością (tzw. kopert)

może nie stosować się do niektórych znaków drogowych (pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności)
są to następujące znaki:

B-1 zakaz ruchu w obu kierunkach
B-3 zakaz wjazdu pojazdów silnikowych z wyjątkiem motocykli jednośladowych
B-3a zakaz wjazdu autobusów
B-4 zakaz wjazdu motocykli
B-10 zakaz wjazdu motorowerów
B-35 zakaz postoju
B-37 zakaz postoju w dni nieparzyste
B-38 zakaz postoju w dni parzyste
B-39 strefa ograniczonego postoju

( § 33 pkt 2. Rozp. Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji (Dz.U.2002.170.1393 z późn.zmianami)

Przepis ten dotyczy również:

kierującego pojazdem przewożącego osobę o znacznie ograniczonej możliwości samodzielnego poruszania się,
pracowników placówek zajmujących się opieką, rehabilitacją lub edukacją osób z niepełnosprawnością mających znacznie ograniczone możliwości samodzielnego poruszania się, pozostających pod opieką tych placówek.

Kartę parkingową należy umieścić za przednią szybą pojazdu samochodowego, w miejscu widocznym, eksponując jej zabezpieczenia, tak, by możliwe było odczytanie jej numeru i daty ważności.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Alice pisze:Darku,z tego co mi wiadomo karta ma wzór europejski i ma się nie zmienić.
Alicjo :kwiat: od 01-07-2014 r. wzór karty się zmienia jest to zawarte w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25 czerwca 2014 r.w sprawie wzoru oraz trybu wydawania i zwrotu kart parkingowych
(Dz.U.2014.870 z dnia 30 czerwca 2014 r.)
rozporządzenie określa również wzór wniosku o wydanie karty parkingowej.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jestem po rozmowie w Stołecznym Centrum Osób Niepełnosprawnych i tam mi przekazano tą informację.Zresztą wzór karty jest tutaj
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/3549#.U8gh_kD1kic
pogodynka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 lut 2012 18:03
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: pogodynka »

Kurcze... moja karta jest ważna do lutego ... wtedy będę się starała o nową ... i co ? musze ją na te dwa miesiące wymieniać i znów płacić ? :(
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

pogodynka pisze:Kurcze... moja karta jest ważna do lutego ... wtedy będę się starała o nową ... i co ? musze ją na te dwa miesiące wymieniać i znów płacić ? :(
Pogodynko , wszystkie karty parkingowe wydane przed 1 lipca 2014 r. tracą ważność w dniu 30 listopada 2014 r. bez względu na jaki okres były wydane . Za wydanie nowej karty na pewno musisz zapłacić na okres grudzień - luty jak chcesz nową otrzymać , a w lutym jak dostaniesz orzeczenie o stopniu niepełnosprawności i spełnisz warunki uprawniające do wydania karty ponownie trzeba zapłacić za wydanie karty , chyba że złożysz wniosek wcześniej do zespołu d/s o orzeczenie stopnia niepełnosprawności i dostaniesz kartę przed 01-12-2014 r.
Awatar użytkownika
bozena180
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2011 21:18
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: bozena180 »

a więc tak :lol: trzeba składać na nowo wszystkie dokumenty tak jak na grupę i dodatkowo jest dokument który trzeba wypełnić - takie oświadczenie :evil: najgorsze jest to że trzeba znowu iść do lekarza i brać zaświadczenia o stanie zdrowia :evil: no i stawać na komisje powtórną masakra :evil: :evil: :evil:
ODPOWIEDZ