Informacje o sanatorium MEWA w Kołobrzegu

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Ulaula
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2014 19:57
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 3

Informacje o sanatorium MEWA w Kołobrzegu

Post autor: Ulaula »

Wita

Wybieram się do sanatorium Mewa w Kołobrzegu z NFR. Czy może, ktoś napisać mi o tym sanatorium. W której Mewie zakwaterowują kuracjuszy z NFZ. W ilu osobowych pokojach. Interesują mnie opinie o tym sanatorium.

Pozdrawiam :) :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Informacje o sanatorium MEWA w Kołobrzegu

Post autor: Felice »

Ula,jest kilka "Mew"- 5 budynków.Każda ma inny standard i warunki.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Witaj Ulaula :kwiat:

Otrzymując skierowanie z NFZ nie ma określenia do której Mewy otrzymasz przydział. Postaram się je choć trochę opisać.

Mewa I ul. Ściegiennego 5-6 składa się z dwóch pawilonów A i B połączonych jadalnią, pokoje 1, 2 osobowe oraz pokoje typu studio łącznie 180 miejsc. Część zabiegów w obiekcie natomiast pozostałe w Mewie V .
Mewa II ul. Ściegiennego 4 to kameralny obiekt, pokoje 1, 2 i 3 osobowych, łącznie 45 miejsc, natomiast jadalnia w Mewa I i baza zabiegowa w Mewie IV 70 m od obiektu.
Mewa III ul. Rodziewiczówny 22 Obiekt dysponuje 61 miejscami w pokojach 1, 2, i 3 osobowych. Jadalnia w Mewie I i baza zabiegowa w Mewie V oddalone 100 m od obiektu.
Mewa IV ul. Konopnickiej 3 obiekt posiada 75 miejsc w pokojach 1 i 2 osobowymi. Obiekt jest połączony łącznikiem z Mewą I gdzie znajduje się jadalnia. Część zabiegów w obiekcie natomiast pozostałe w Mewie V.
Mewa V ul. Rafińskiego 9 obiekt posiada 78 miejsc w pokojach 1 i 2 - osobowych z łazienkami. Baza zabiegowa na parterze natomiast jadalna znajduje się w Mewie I oddalonej o ok. 70 m.
We wszystkich Mewach pokoje posiadają pełen węzeł sanitarny, wyposażone w TV , czajnik i radio, czajnik bezprzewodowy. Cześć pokoi posiada lodówki. W pokojach są również talerzyki, kubki i sztućce. Opłata za telewizor 66,50 PLN za turnus. Kuracjusze mają do dyspozycji 1 ręcznik(!) a koszt wymiany w trakcie trwania turnusu to 2 PLN. Wymiana pościeli na życzenie to koszt 7 PLN.
Ja osobiście byłam w Mewie I, III i najczęściej w IV. Mewa V jest z nich "najmłodsza" natomiast unikałbym Mewy II.
Jeżeli będziesz mieć pytania to zapraszam :kwiat:

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Pysiek
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2014 10:37
Oddział NFZ: Podkarpacki

Post autor: Pysiek »

Witam ponownie.

Mam dylemat - chcę zabrać ze sobą rower gdyż chciałbym sobie troszkę pojeździć po okolicy.
Nie wiecie czy w Mewie jest jakieś pomieszczenie w którym bez obaw można rower przechować?

Dziękuję za info :)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Byłem w Mewach a i byli cykliści i nie pamiętam ,aby były kłopoty z przechowaniem roweru.
Zawsze możesz choć to raczej nie realne zostawić na noc przymocowany do stałego elementu ;)
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Kuracjusze, którzy zostaną zakwaterowani w Mewie II będą mieć dość hałaśliwie. Otóż obok jest w rozbudowie były ośrodek Zorza i sądząc po zaawansowaniu prac to budowa potrwa ok roku.
ODPOWIEDZ